Четвъртък, 01 Октомври 2020
05
окт
2
 

161 нови ХИВ-позитивни са регистрирани тази година

Петък, 05 Октомври 2018 | 10:06:31
2

Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Това показват данни на Министерство на здравеопазването, цитирани на конференци

Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Това показват данни на Министерство на здравеопазването, цитирани на конференция на тема „Да говорим открито за ХИВ“, която се проведе вчера.

От началото на тази година пък са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Това е една от основните причини неправителственият и публичният сектори да работят съвместно за разкриването на нови, потвърдени от Националната референтна лаборатория по ХИВ и СПИН случаи. Тя е единствената в България, където по безспорен начин се доказва дали даден пациент е ХИВ-позитивен, или не.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) в световен мащаб има 4 основни предизвикателства по отношение на борбата с ХИВ: подобряване и увеличаване на тестването и диагностиката, осигуряване на по-добър достъп до лечение, осигуряване на вирусен контрол при лекуваните и справяне с продължаващата стигма спрямо ХИВ-позитивните.

На конференцията беше отчетено, че България също трябва да се справи с тези предизвикателства. За целта страната ни вече е предприела редица мерки. Напълно безплатно са осигурени тестове за ХИВ/ СПИН. Въведена е комбинирана антиретровирусна лекарствена терапия, чрез която ХИВ се трансформира от почти сигурно фатално заболяване до управляемо хронично състояние. От 2016 г. пациентите в България имат възможност да започнат терапията си веднага, каквито са и препоръките на Европейското клинично дружество по СПИН (EACS).

Ключова роля в преодоляването на всички предизвикателства по отношение на ХИВ у нас имат неправителствените организации, които работят пряко с една от най-големите рискови групи – мъжете, които правят секс с мъже.

Организатори на конференцията са Фондация „Глас“ и ГлаксоСмитКлайн, с участието на Сдружение “Здраве без граници“, Checkpoint София Център за Сексуално Здраве, Национална пациентска организация (НПО), Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Фондация Сингъл Степ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Bxgs

Компетентен 05.10.2018 12:10:35

Педалите се плющят като за последно, икономисват от кондоми, наркоманите от спринцовки и игли ! Сега НЗОК ще плаща модерното лечение . Това е положението . Знай ли някой колко излиза на месец

Потърпевш 05.10.2018 21:40:41

Всички педали и наркомани са без здравни осигуровки! Модерното лечение ще се заплаща всъщност от будалите, които все още плащат здравни осигуровки - това е дълбоката порочност на солидарното здравно осигуряване. При здравното застраховане това няма как да се случи, там солидарност няма и никой застраховател няма да застрахова рисков контингент - педали, наркомани, безнадеждно болни, хора с увреждания, инвалиди, дъртаци с многото им заболявания.... Още повече за 12 лв., за каквито говори изкукалия здравен министър! Няма луд застраховател, който да се натиска да поема лечение за хиляди левове срещу 12 лв. Освен това който не плаща уж задължителните здравни осигуровки, няма да плаща и здравните застраховки. От тези които няма как да не платят 12-те лв. здравни застраховки щели да се събират около 800 млн.лв., които са далеч от плащаните под масата 3,5 млрд.лв., които се очаква да покрият ново въвежданите здравни застраховки. Те ще трябва да покриват и горницата над 700 лв. за всяка клинична пътека, което просто няма как да стане с 12 лв. Шантавият старец само ще засили хаоса във финансирането на здравеопазването - показателно е, че "Аджъ Бадем" бърза през глава да напусне Булгаристан. Българинът, който с охота дава пари да си увреди здравето/ за алкохол, цигари, наркотици.../ да събира парички за доктор, който нищо няма да види от парите за осигуровки и застраховки! Задава се още по-яко доплащане "под масата"!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...