Петък, 24 Май 2019
05
окт
2
 

161 нови ХИВ-позитивни са регистрирани тази година

Петък, 05 Октомври 2018 | 10:06:31
2

Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Това показват данни на Министерство на здравеопазването, цитирани на конференци

Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Това показват данни на Министерство на здравеопазването, цитирани на конференция на тема „Да говорим открито за ХИВ“, която се проведе вчера.

От началото на тази година пък са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Това е една от основните причини неправителственият и публичният сектори да работят съвместно за разкриването на нови, потвърдени от Националната референтна лаборатория по ХИВ и СПИН случаи. Тя е единствената в България, където по безспорен начин се доказва дали даден пациент е ХИВ-позитивен, или не.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) в световен мащаб има 4 основни предизвикателства по отношение на борбата с ХИВ: подобряване и увеличаване на тестването и диагностиката, осигуряване на по-добър достъп до лечение, осигуряване на вирусен контрол при лекуваните и справяне с продължаващата стигма спрямо ХИВ-позитивните.

На конференцията беше отчетено, че България също трябва да се справи с тези предизвикателства. За целта страната ни вече е предприела редица мерки. Напълно безплатно са осигурени тестове за ХИВ/ СПИН. Въведена е комбинирана антиретровирусна лекарствена терапия, чрез която ХИВ се трансформира от почти сигурно фатално заболяване до управляемо хронично състояние. От 2016 г. пациентите в България имат възможност да започнат терапията си веднага, каквито са и препоръките на Европейското клинично дружество по СПИН (EACS).

Ключова роля в преодоляването на всички предизвикателства по отношение на ХИВ у нас имат неправителствените организации, които работят пряко с една от най-големите рискови групи – мъжете, които правят секс с мъже.

Организатори на конференцията са Фондация „Глас“ и ГлаксоСмитКлайн, с участието на Сдружение “Здраве без граници“, Checkpoint София Център за Сексуално Здраве, Национална пациентска организация (НПО), Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Фондация Сингъл Степ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bZq8

Компетентен 05.10.2018 12:10:35

Педалите се плющят като за последно, икономисват от кондоми, наркоманите от спринцовки и игли ! Сега НЗОК ще плаща модерното лечение . Това е положението . Знай ли някой колко излиза на месец

Потърпевш 05.10.2018 21:40:41

Всички педали и наркомани са без здравни осигуровки! Модерното лечение ще се заплаща всъщност от будалите, които все още плащат здравни осигуровки - това е дълбоката порочност на солидарното здравно осигуряване. При здравното застраховане това няма как да се случи, там солидарност няма и никой застраховател няма да застрахова рисков контингент - педали, наркомани, безнадеждно болни, хора с увреждания, инвалиди, дъртаци с многото им заболявания.... Още повече за 12 лв., за каквито говори изкукалия здравен министър! Няма луд застраховател, който да се натиска да поема лечение за хиляди левове срещу 12 лв. Освен това който не плаща уж задължителните здравни осигуровки, няма да плаща и здравните застраховки. От тези които няма как да не платят 12-те лв. здравни застраховки щели да се събират около 800 млн.лв., които са далеч от плащаните под масата 3,5 млрд.лв., които се очаква да покрият ново въвежданите здравни застраховки. Те ще трябва да покриват и горницата над 700 лв. за всяка клинична пътека, което просто няма как да стане с 12 лв. Шантавият старец само ще засили хаоса във финансирането на здравеопазването - показателно е, че "Аджъ Бадем" бърза през глава да напусне Булгаристан. Българинът, който с охота дава пари да си увреди здравето/ за алкохол, цигари, наркотици.../ да събира парички за доктор, който нищо няма да види от парите за осигуровки и застраховки! Задава се още по-яко доплащане "под масата"!


Още новини
Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко
24.05.2019 12:09:25

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко

Всички знаят, че има голям недостиг на медицински сестри и той ще се увеличава в следващите годин ...

МБАЛ-Дупница изчисти дълговете си
24.05.2019 11:23:33

МБАЛ-Дупница изчисти дълговете си

Общинската болница в Дупница е изплатила изцяло изплати старите си задължения, съобщи „Вяра ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...