Вторник, 28 Март 2023
13
май
 

19 отделения се включват в инициативата "Прегръдка в писмо" за недоносените бебета

Четвъртък, 13 Май 2021 | 14:25:13


По повод Световния ден на кенгуру-грижата, който се отбелязва на 15 май, 19 отделения на лечебни заведения в страната се включват в инициативата 

По повод Световния ден на кенгуру-грижата, който се отбелязва на 15 май, 19 отделения на лечебни заведения в страната се включват в инициативата “Прегръдка в писмо”. Това съобщават от фондация „Нашите недоносени деца“.

От там посочват, че и тази година Световният ден на кенгуру-грижите изглежда по-различно и е белязан от ограниченията на пандемичната ситуация и невъзможността на родителите за контакт кожа-до-кожа с хоспитализираните си недоносени бебета. Въпреки доказаните ползи, практикуването на кенгуру-грижи в повишена епидемиологична обстановка все още е непреодолимо предизвикателство в България.

Ето защо Фондация “Нашите недоносени деца” организира инициативата “Прегръдка в писмо”, чрез която родителите имат възможността да споделят своите мисли, послания и обръщения до своите бебета и да ги предадат в неонатологичното отделение, където член на екипа да прочете посланието на тяхното бебе. Посланията до бебетата ще бъдат приемани до самия Световен ден, 15 май, и ще бъдат прочетени на малките герои.

По повод Световния ден на кенгуру-грижите бе открит и семеен кът към Отделението по неонатология на МБАЛ-Пазарджик, който да осигурява спокойна и уютна среда, в която медицинските специалисти и родителите да обсъждат значими моменти около грижата за бебетата. МБАЛ-Пазарджик е и една от болниците, участващи в инициативата “Прегръдка в писмо”.

„С Фондация „Нашите недоносени деца" работим заедно от 2 години. Те активно ни помагат, за да може да обгрижваме нашите недоносени бебчета. Последното дарение от тях е обзавеждане за стаята, от която имахме изключително много нужда. Представители на фондацията избраха мебелите, дадоха идеи за това как да изглежда и помогнаха за подредбата. Ние сърдечно им благодарим и се надяваме да продължим да работим по този начин с тях", заяви началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова.

Лечебните заведения, участващи в инициативата „Прегръдка в писмо“, са МБАЛ Пазарджик, УМБАЛ Канев - гр. Русе, МБАЛ Силистра - гр. Силистра, МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" АД – гр. Смолян, МБАЛ "Пулс" - гр. Благоевград, УМБАЛ "Бургас" - гр. Бургас, МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - гр. Велико Търново, МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - гр. Габрово. В нея са се включили и МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - гр. Монтана, УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - гр. Плевен, МБАЛ "Търговище" - гр. Търговище, МБАЛ „Шумен" - гр. Шумен, МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - гр. Сливен, СБАЛДБ проф. д-р Иван Митев" - Клиника по неонатология - гр. София, МБАЛ "Надежда" - гр. София, УМБАЛ "Софиямед" - гр. София, Медицински комплекс "Д-р Щерев" - гр. София, МБАЛ Добрич - гр. Добрич и МБАЛ "Пловдив" - гр. Пловдив.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bVgt


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Паскалев: Заради застаряване на населението бъбречните заболявания у нас се увеличават
28.03.2023 15:10:29

Проф. Паскалев: Заради застаряване на населението бъбречните заболявания у нас се увеличават

Преди около 10 години статистиката у нас показваше, че честотата на бъбречните заболявания е 12,8 ...

БЛС: Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси
28.03.2023 14:17:55

БЛС: Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на доб ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...