!
Вторник, 05 Март 2024
01
март
21
 

20 дена срок дадоха медицинските сестри на министър Ананиев да изпълни исканията им (обновена)

Петък, 01 Март 2019 | 14:48:05 Надежда Ненова
21

20 дена срок дадоха медицинските сестри на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да изпълни исканията им. Това стана ясно след срещата на министъра с представители на протестиращите пред министерството професионалисти по здравни грижи. &b

20 дена срок дадоха медицинските сестри на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да изпълни исканията им. Това стана ясно след срещата на министъра с представители на протестиращите пред министерството професионалисти по здравни грижи.

„На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, каза министър Ананиев.

Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.

Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места

да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати

„Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър.

Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.

„Ние заявихме, че ако до 20 дни не се случи нищо, ще излезем на палатки и няма да спираме.“ Това каза след срещата пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра в частна болница. „Все още нищо не сме се договорили и за нощния труд, тъй като ние настояваме за три лева на час. От министерството искат време, за да променят нещата, което време обаче ние нямаме“, допълни още тя.

Главната медицинска сестра в МБАЛ-Девин Диана Чаушева също потвърди след срещата, че ще изчакат срокът да мине и няма да се откажат от исканията си.

„Имаме надежда, че поне ще ни чуят,

те са наясно с проблемите ни. Притесненият ни са и за това, че няма ясно разписани правила за разпределянето на средствата в лечебните заведения, както и това дали наистина всички допълнителни средства ще бъдат за възнаграждения“, каза тя.

Десетки медицински сестри, акушерки, кинезитерапевти и лаборанти се събраха днес на протест пред Министерството на здравеопазването. Протестът е организиран през социалните мрежи, а исканията им включват още лечебните заведения да не са търговски дружества, увеличаване на възнагражденията им, като стартовата заплата да е равна на две минимални заплати, промяна в категорията труд от трета на втора и др.

Сред протестиращите дойде и председателят на БАПЗГ Милка Василева, която заяви, че въпреки че асоциацията не е организатор на протеста, напълно подкрепя исканията. Тя обаче отново заяви, че

"улицата" няма да реши проблемите им,

а е необходим диалог.

В отговор на възмущението на медицинските сестри, който нападнаха Василева с обвиненията, че организацията нищо не прави за тях, председателят на БАПЗГ отвърна, че тя не може да им повиши заплатите, нито да нареди на директорите на лечебните заведения да го направят.

Освен пред Министерството на здравеопазването в София, днес медицински сестри, акушерки и лаборанти от цялата страна протестираха в Бургас, Варна, Пловдив, Плевен, Благоевград, Ямбол, Пазарджик, Кюстендил, Казанлък.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TyBW

Да се знае и помни! 14.03.2019 08:24:15

"Фандъкова: 1800 лева става средната заплата на шофьорите, ще има и бонуси" Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/fandkova-1800-leva-stava-srednata-zaplata-na-shoforite-shche-ima-i-bonusi_news662521.html

d-r 07.03.2019 17:53:09

Държавата е ДЛЪЖНА (ако изобщо се интересува от здравеопазването) да намери начин( дали ще променят закона, дали ще намират пари от фондове или друго) за достойното заплащане на медицинските специалисти.От къде ще дойдат парите , това не интересува хората, които трябва да си изпълняват строго медицинските задължения, да си поддържат квалификацията и да не мислят как да си платят тока и заемите!

коцев 07.03.2019 11:40:48

Директорът плужек на Александровска болница Костадинка Ангелова категорично отказа да се съобрази с новия ктд и исканията на синдикатите за достигане на 950 лв. за сестрите. Понеже предстой конкурс за нов директор, който той иска отново "да спечели" сега обикаля партиините централи наред. В момента е при Карадайа в ДПС да му прави сойнет. Болницата има дълг от 60 милиона

Компетентен 06.03.2019 18:02:31

Понеже сестрите от държавните и общинските болници са спонсори на системата, т.е. на обществото и политиците, редно е тези болници да окачат ценоразписи за доплащания. Всяка друга мярка е продължение на блудствените действия от страна на държавата обществото лекарите и пр

Сакине Асанова 02.03.2019 13:21:43

Не чухза Дсмгд и там работим една за четири а заплатите 600 лв а и не сме търговско дружество а към МНЗ тоогава какво чака Анание

кака Гинка 01.03.2019 22:04:10

Достатъчно чакахме, кой чакахме Годо.....! Напускаме работните си места масово за ден, два и ще втасат всички..... но трябва да сме единни в борбата, а не като всичко в историята ни..... Правят го навсякъде в Европа.... а ние май не сме...! Кака Милка си е изтъкала кросното, съртификати, точки, квалификации на наш гръб..... за къде са ни...! за Космонавти.....! 20 дена и полет.... стегаме куфари те.... парите, парите.....!

Един 01.03.2019 18:34:57

Бла, бла, бла - днешната среща с министъра, много празни приказки, лъжи и никаква файда.

Балтов 01.03.2019 15:15:55

Днес получихме предварителен разчет по финансирането от МЗ! А вече повечето от болниците разписаха анексите с РЗОК! Всеки мениджър би трябвало да си направи сметките на исторически принцип! Стига сте коментирали анонимно! Имена нямате ли?

Стоянов 01.03.2019 17:16:55

Исторически погледнато, ако всеки мениджър си правеше сметките, така че да не удовлетворява само тесни(да не използвам и по-индивидуално насочена дума) финасови претенции и щения, дали щеше да се стигне до днешното незавидно положение на медицински сестри, акушерки, кинезитерапевти, лаборанти....даже и на значителна част от "редовите" лекари?!?!

Гл. счетоводител на МБАЛ 01.03.2019 15:07:58

Никакви разчети не са получавани по болниците от МЗ към момента. Единствено новите лимити от касата. Кого лъже министъра?

Гост 01.03.2019 14:57:08

Какво е това изродено общество, което не му прави впечатление заплата 6 000 евро на футболист в средняшки отбор и 680 лева на медицинска сестра??? ПОЗОР!

до Гост 05.03.2019 16:50:13

Медицинската сестра получава 580 лева, бе тъпак! 680 лева е за обикновения доктор. Барем се изказвай подготвен! Ни чул, ни видял, ни разбрал, ама дращи по форумите... Божейй! Светът се напълни с какви ли не индивиди!

Гост 08.03.2019 14:12:31

Тъпанар, говоря ти за брутна заплата! Тъпак малоумен!

Българин 08.03.2019 09:49:46

Като ми намериш доктор дето да работи за 680лв,ела ми се обади.

Гост 03.03.2019 15:59:52

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

гост 01.03.2019 15:02:15

Стига с тези сравнения с футболистите. навсякъде е така и в България не е изключение. И не е проблемът колко взимат футболистите, а в това колко малко взимат лекарите и сестрите. щото ако тя бяха с добри заплати, на никой нямаше да му прави впечатление колко взима един футболист. В англия примерно играчи от средни и слаби отбори се разписват под няколко хиляди седмично, ама там това не интересува медиците, щото те си взимат доволни заплати, макар и по-ниски от на футболист.

Гост 03.03.2019 16:00:55

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Гост 01.03.2019 20:27:50

Напротив, нещата са пряко свързани!

Също БГ лекар 05.03.2019 10:33:11

Какво общо има медицината със футбола ли ? Отношението на тълпата към професиите. Очевидно прост футболист (защото това изобщо не е социално значима професия) е оценяван по-високо тук в кочината. А тълпата в анкетите посочва здравето като най-висша ценност за едно обшество. Така,че лицемерието ето това е характерно когато сравняващ футбола с медицината , ама плебсът даже не се замисляте. За вас това е нормално , докато се озовете в държава без здравеопазване в която наистина ще ходите с болното си дете при футболиста Педро и тогава си псувайте националния си примитивен манталитет...

Футболист 02.03.2019 18:12:16

До супер-досадния гостенин, който перманентно визира някакъв си футболист, чужденец, играещ за Берое. И защо така щедро му плащали, моля ви се?! Абе, ТЪПО! В протеста на сестрите са засегнати интересите на хиляди и хиляди хора, от друг бранш, а не на един човек. Ти или си много прост, или червен трол?!? А дали е пък толкова лесно да си професионален футболист? Как мислиш? Ако... изобщо мислиш. БФС ли да оправи положението на медицинските специалисти? Онези имат - дават.... На теб, рентгеновият лаборант поради що да ти дадат от БФС?! Глупендър!

Футболист 02.03.2019 18:12:15

До супер-досадния гостенин, който перманентно визира някакъв си футболист, чужденец, играещ за Берое. И защо така щедро му плащали, моля ви се?! Абе, ТЪПО! В протеста на сестрите са засегнати интересите на хиляди и хиляди хора, от друг бранш, а не на един човек. Ти или си много прост, или червен трол?!? А дали е пък толкова лесно да си професионален футболист? Как мислиш? Ако... изобщо мислиш. БФС ли да оправи положението на медицинските специалисти? Онези имат - дават.... На теб, рентгеновият лаборант поради що да ти дадат от БФС?! Глупендър!


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...