Четвъртък, 25 Април 2019
09
февр
1
 

Специализираният център в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” е член на европейската референтна мрежа

250 пациенти у нас са лекувани с епилептична хирургия

При 70% от тях пристъпите спират напълно

Събота, 09 Февруари 2019 | 10:30:16
1

Благодарение напредъка на технологиите епилептичната хирургия е сред най-бързоразвиващите се направления в лечението на тежки, медикаментозно-резистентни епилепсии. В България също бе създаден Специализиран център по хирургия на епилепсията към Клиника

Благодарение напредъка на технологиите епилептичната хирургия е сред най-бързоразвиващите се направления в лечението на тежки, медикаментозно-резистентни епилепсии. В България също бе създаден Специализиран център по хирургия на епилепсията към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” София. Той работи като самостоятелно звено от 2012 г. Но още през 2006 г. започва съвместната работа по изграждането на програма за епилептична хирургия на екипа – епилептологът доц. Петя Димова и неврохирургът доц. Красимир Минкин. И двамата се обучават няколко години в курсове по епилептология  и епилептична хирургия в чужбина. Освен това доц. Димова провежда две специализации по предхирургична инвазивна диагностика в Германия и Франция. С времето в екипа влизат няколко млади невролози, хирурзи и специалисти по образна диагностика, а центърът се обогатява с модерна техника.

Необходимостта от център по хирургия на епилепсията е голяма, защото това е единствената ефективна терапия за пациенти, които не се повлияват от лекарства. За хирургия са показани обаче само тези пациенти, чиито пристъпи са причинени от една-единствена малка област в мозъка, на едно епилептично огнище. Когато лезията се отстрани, пристъпите престават. При децата спират и пристъпите, и приемът на лекарства. „Няма безвредно лекарство, особено тези, които действат на мозъка. Дългогодишната употреба на един, два или повече медикаменти може да бъде избегната. При възрастните обаче това е труднопостижимо заради давността на заболяването – обикновено над 20 години. Затова след операцията те продължават с медикаментите, но вече не получават припадъци”, обясни доц. Димова.

Понякога в Центъра се оперират и пациенти с генетични епилепсии, които засягат целия мозък. Но това са само облекчаващи състоянието операции, спасяващи човека от тежки, инвалидизиращи пристъпи. По принцип при повече от едно епилептично огнище не се прави операция на мозъка.  

За десет години в Центъра по хирургия на епилепсията са оперирани 250 пациенти, част от тях и чужденци. При 70% от тях пристъпите са спрели напълно. Състоянието на други 20% значително се е подобрило. А при 10% няма подобрение, но няма и влошаване на качеството им на живот. Невероятен прогрес в развитието си правят децата с тежка епилепсия, на които операцията е спряла пристъпите и е станало възможно да не приемат лекарства.    

„Хирургичното лечение на епилепсията наистина е много ефективно. Проблемът е, че в нашата страна лекарите невролози изключително рядко насочват пациентите си към неврохирургия. Вероятно това се дължи на непознаване на напредъка в тази област и възможностите на нашия център. С помощта на модерни машини, на ядрено-магнитни резонанси и ЕЕГ, както и на съвременни методи на обработка на данните, ние установяваме дори много малки лезии в мозъка, невидими с просто око. Тези огнища на епилепсията се отстраняват с операция и пациентите се освобождават от пристъпите. От 2 г. използваме метод за статистическа вокселбазирана обработка на магнитен резонанс и анализ на данните, който бе създаден в Германия и се прилага по света от 2005 г. А от 2019 г. се надяваме да въведем мултимодалната обработка на данни, получени от ядрено-магнитен резонанс, функционален резонанс и електроенцефалография (ЕЕГ). Понякога се комбинират и с данните на позитронноемисионната томография (ПЕТ), за да се даде триизмерен образ на мозъка и мястото на епилептична възбуда. Точно там е аномалията, настъпила в развитието на мозъка; мястото, в което нервните клетки не работят правилно. Ако установим, че епилепсията се дължи на едно огнище, по световните консенсуси веднага можем да пристъпим към хирургия, независимо от възрастта на детето. Разбира се, може да се опита с лекарство или комбинация от две лекарства. Но след неуспех от терапия с две лекарства алтернативата е хирургия. Излишно е да се чака повече”, категорична е доц. Димова. За съжаление в Центъра идват и пациенти с 20, дори с 40-годишна давност на заболяването, на които никога не им е правен ядрено-магнитен резонанс и не е установено дали са показани за епилептична хирургия.

Когато пациентите се насочат от невролозите към Центъра за предхирургична подготовка и оперативно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, на тях им се правят електроенцефалограма (ЕЕГ) и други изследвания, записват се пристъпите и се анализират. Нужна е сериозна подготовка, понякога с месеци, докато се реши дали хирургичното лечение би могло да облекчи състоянието им, или напълно да спре припадъците. Извършените оперирации са 250, но изследваните пациенти в Центъра са над 1000. Подборът на подходящите за това лечение пациенти представлява най-голямата част от работата.

„Можем да отстраняваме огнища на епилепсията навсякъде в мозъка. Единствените забранени области са тези, които отговарят за говора, за зрението и за движението. Можем да ги достигнем, но не си позволяваме да ги махаме, за да не предизвикаме някакъв дефицит. Центърът ни се развива от 10 години, за които сме придобили апаратура за милиони левове. Навигационна система в нервната система ни завежда до огнището на епилепсията, а можем да го отстраним чрез високочестотна коагулация. Тя, образно казано, „изпарява” увредените части на мозъка”, обясни неврохирургът доц. Красимир Минкин. Най-малкият опериран пациент е на 2 годинки, а най-възрастният е почти на 60. Но според доц. Минкин много по-добре е пациентите да се оперират рано. Иначе животът на по-възрастните ще премине с ежедневни тежки пристъпи, което води до липса на образование, на работа, на семейство, което пък невролозите и хирурзите не могат да върнат. Затова повече от половината от оперираните пациенти са деца или млади хора.

Отличните резултати и рутинното използване на модерни методи на диагностика и на високотехнологична хирургия доведе до признаването на българския център за пълноправен член в референтната мрежа от европейски центрове за епилептична хирургия и лечение на комплексни епилепсии. Веднъж месечно специалистите от всичките 13 центъра обсъждат особени случаи и заедно взимат най-добрите решения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jU1$

Слава 11.02.2019 08:13:40

Уникални професионалисти и личности!Бог да Ви закриля


Още новини
Преразходът за антикоагуланти при спешни състояния остава за сметка на Касата
25.04.2019 16:20:08

Преразходът за антикоагуланти при спешни състояния остава за сметка на Касата

Фармакомпаниите няма да връщат пари на НЗОК, ако през 2019 г. надвишат заплатените от Касата суми ...

Студенти медици боядисваха яйца с пациентите на Детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“
25.04.2019 15:38:56

Студенти медици боядисваха яйца с пациентите на Детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“

Студенти от Медицинския университет в Пловдив изненадаха пациентите на Клиниката по детска хирург ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...