Петък, 25 Септември 2020
09
февр
1
 

Специализираният център в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” е член на европейската референтна мрежа

250 пациенти у нас са лекувани с епилептична хирургия

При 70% от тях пристъпите спират напълно

Събота, 09 Февруари 2019 | 10:30:16
1

Благодарение напредъка на технологиите епилептичната хирургия е сред най-бързоразвиващите се направления в лечението на тежки, медикаментозно-резистентни епилепсии. В България също бе създаден Специализиран център по хирургия на епилепсията към Клиника

Благодарение напредъка на технологиите епилептичната хирургия е сред най-бързоразвиващите се направления в лечението на тежки, медикаментозно-резистентни епилепсии. В България също бе създаден Специализиран център по хирургия на епилепсията към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” София. Той работи като самостоятелно звено от 2012 г. Но още през 2006 г. започва съвместната работа по изграждането на програма за епилептична хирургия на екипа – епилептологът доц. Петя Димова и неврохирургът доц. Красимир Минкин. И двамата се обучават няколко години в курсове по епилептология  и епилептична хирургия в чужбина. Освен това доц. Димова провежда две специализации по предхирургична инвазивна диагностика в Германия и Франция. С времето в екипа влизат няколко млади невролози, хирурзи и специалисти по образна диагностика, а центърът се обогатява с модерна техника.

Необходимостта от център по хирургия на епилепсията е голяма, защото това е единствената ефективна терапия за пациенти, които не се повлияват от лекарства. За хирургия са показани обаче само тези пациенти, чиито пристъпи са причинени от една-единствена малка област в мозъка, на едно епилептично огнище. Когато лезията се отстрани, пристъпите престават. При децата спират и пристъпите, и приемът на лекарства. „Няма безвредно лекарство, особено тези, които действат на мозъка. Дългогодишната употреба на един, два или повече медикаменти може да бъде избегната. При възрастните обаче това е труднопостижимо заради давността на заболяването – обикновено над 20 години. Затова след операцията те продължават с медикаментите, но вече не получават припадъци”, обясни доц. Димова.

Понякога в Центъра се оперират и пациенти с генетични епилепсии, които засягат целия мозък. Но това са само облекчаващи състоянието операции, спасяващи човека от тежки, инвалидизиращи пристъпи. По принцип при повече от едно епилептично огнище не се прави операция на мозъка.  

За десет години в Центъра по хирургия на епилепсията са оперирани 250 пациенти, част от тях и чужденци. При 70% от тях пристъпите са спрели напълно. Състоянието на други 20% значително се е подобрило. А при 10% няма подобрение, но няма и влошаване на качеството им на живот. Невероятен прогрес в развитието си правят децата с тежка епилепсия, на които операцията е спряла пристъпите и е станало възможно да не приемат лекарства.    

„Хирургичното лечение на епилепсията наистина е много ефективно. Проблемът е, че в нашата страна лекарите невролози изключително рядко насочват пациентите си към неврохирургия. Вероятно това се дължи на непознаване на напредъка в тази област и възможностите на нашия център. С помощта на модерни машини, на ядрено-магнитни резонанси и ЕЕГ, както и на съвременни методи на обработка на данните, ние установяваме дори много малки лезии в мозъка, невидими с просто око. Тези огнища на епилепсията се отстраняват с операция и пациентите се освобождават от пристъпите. От 2 г. използваме метод за статистическа вокселбазирана обработка на магнитен резонанс и анализ на данните, който бе създаден в Германия и се прилага по света от 2005 г. А от 2019 г. се надяваме да въведем мултимодалната обработка на данни, получени от ядрено-магнитен резонанс, функционален резонанс и електроенцефалография (ЕЕГ). Понякога се комбинират и с данните на позитронноемисионната томография (ПЕТ), за да се даде триизмерен образ на мозъка и мястото на епилептична възбуда. Точно там е аномалията, настъпила в развитието на мозъка; мястото, в което нервните клетки не работят правилно. Ако установим, че епилепсията се дължи на едно огнище, по световните консенсуси веднага можем да пристъпим към хирургия, независимо от възрастта на детето. Разбира се, може да се опита с лекарство или комбинация от две лекарства. Но след неуспех от терапия с две лекарства алтернативата е хирургия. Излишно е да се чака повече”, категорична е доц. Димова. За съжаление в Центъра идват и пациенти с 20, дори с 40-годишна давност на заболяването, на които никога не им е правен ядрено-магнитен резонанс и не е установено дали са показани за епилептична хирургия.

Когато пациентите се насочат от невролозите към Центъра за предхирургична подготовка и оперативно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, на тях им се правят електроенцефалограма (ЕЕГ) и други изследвания, записват се пристъпите и се анализират. Нужна е сериозна подготовка, понякога с месеци, докато се реши дали хирургичното лечение би могло да облекчи състоянието им, или напълно да спре припадъците. Извършените оперирации са 250, но изследваните пациенти в Центъра са над 1000. Подборът на подходящите за това лечение пациенти представлява най-голямата част от работата.

„Можем да отстраняваме огнища на епилепсията навсякъде в мозъка. Единствените забранени области са тези, които отговарят за говора, за зрението и за движението. Можем да ги достигнем, но не си позволяваме да ги махаме, за да не предизвикаме някакъв дефицит. Центърът ни се развива от 10 години, за които сме придобили апаратура за милиони левове. Навигационна система в нервната система ни завежда до огнището на епилепсията, а можем да го отстраним чрез високочестотна коагулация. Тя, образно казано, „изпарява” увредените части на мозъка”, обясни неврохирургът доц. Красимир Минкин. Най-малкият опериран пациент е на 2 годинки, а най-възрастният е почти на 60. Но според доц. Минкин много по-добре е пациентите да се оперират рано. Иначе животът на по-възрастните ще премине с ежедневни тежки пристъпи, което води до липса на образование, на работа, на семейство, което пък невролозите и хирурзите не могат да върнат. Затова повече от половината от оперираните пациенти са деца или млади хора.

Отличните резултати и рутинното използване на модерни методи на диагностика и на високотехнологична хирургия доведе до признаването на българския център за пълноправен член в референтната мрежа от европейски центрове за епилептична хирургия и лечение на комплексни епилепсии. Веднъж месечно специалистите от всичките 13 центъра обсъждат особени случаи и заедно взимат най-добрите решения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HpaE

Слава 11.02.2019 08:13:40

Уникални професионалисти и личности!Бог да Ви закриля


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БЛС: Твърденията на някои колеги-лекари за COVID-19 са обидни и лишени от професионална колегиалност
25.09.2020 15:11:12

БЛС: Твърденията на някои колеги-лекари за COVID-19 са обидни и лишени от професионална колегиалност

Твърденията по отношение на COVID-19 от началото на пандемията досега са разнопосочни и обърк ...

България е на 26-то място по заболеваемост от COVID-19 в Европа
25.09.2020 14:28:45

България е на 26-то място по заболеваемост от COVID-19 в Европа

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, ст ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...