!
Петък, 23 Февруари 2024
12
май
 

30 000 медсестри не достигат у нас

Вторник, 12 Май 2020 | 12:07:15


30 000 медицински сестри и 4000 акушерки не достигат у нас. Това става ясно от поздравителния адрес на председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева по повод отбелязваме Международния ден на сестринството. За да не се задълбочи непоправимо тази

30 000 медицински сестри и 4000 акушерки не достигат у нас. Това става ясно от поздравителния адрес на председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева по повод отбелязваме Международния ден на сестринството. За да не се задълбочи непоправимо тази негативна тенденция е нужен политически консенсус и конкретни решения за развитието на здравните грижи у нас, пише още в документа.

По случай празника БАПЗГ ще предостави възможност на специалистите по здравни грижи да си изберат по един безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение, от платените курсове, които осигурява асоциацията. Всеки редовен член на БАПЗГ може да направи своя избор в рамките на три месеца –  през май, юни и юли, съобщават от съсловната организация. Мотивираните да надградят своите знания професионалисти имат възможност да избират от 19 курса: "Разпознаване симптомите на насилие" (I-ва и II-ра част), "Наставничество в сестринството", "Дигитални технологии в образната диагностика", "Промоция на здраве. Здравно обучение", "Конфликти в здравеопазването", "Управление на човешките ресурси в здравните грижи", "Оценка на качеството на здравните услуги - подходи, методи и техники", "Организиране и управление на процеса на здравно възпитание в ранна детска възраст", "Сестрински грижи" при трансмисивни (вектор преносими) инфекции", "Профилактика на рака на маточната шийка - роля на акушерката", "Палиативни грижи". Цената на изброените курсове варира между 18.00 лв. и 34.00 лв.

Ето и пълният текст на поздравителния адрес:

Днес отбелязваме Международния ден на сестринството не така празнично, както бихме искали. Коронавирусът COVID-19 обърка дневния ред на света и постави пред сериозни изпитания милиони хора, световната медицинска общност, правителствата, институциите, работодателите и работещите в различни области на социално-икономическия и обществен живот. Към вчерашна дата по данни на СЗО броят на заразените надхвърли 4 милиона, а броят на починалите е почти 280 000. И в тази тежка и жестока битка на първа линия сте Вие - медицински сестри, лекари, фелдшери, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, санитари -  медицински специалисти, обединени в екипи, които с висока отговорност, всеотдайност и себеотрицание лекувате и спасявате своите пациенти. Изпълнявайки своя професионален и човешки дълг хиляди медици в световен мащаб се заразиха, а някои заплатиха с живота си. У нас към вчерашна дата броят на заразените медицински специалисти достигна 214. Дадохме и две свидни жертви – д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен и д-р Нели Пандова от ЦСМП-София. Прекланяме се пред тяхното човеколюбие и висок морал, за които бяха удостоени с високото отличие „Д-р Стефан Черкезов“.

Колеги, Вие много добре знаете, че въпреки личните предпазни средства и спазването на професионална дисциплина, рискът от заразяване не може да се изключи напълно. И въпреки това продължавате да следвате своята благородна мисия, да проявявате милосърдие, да помагате на болните и страдащите, да дарявате топлота и вяра в тържеството на Доброто. Защото сте се посветили осъзнато на една кауза, която надхвърля личното благополучие, кауза в служба на обществото, на всеки отделен човек. И тъкмо в това усилно време изпъква още по-ясно, че близо 30 000 медицински сестри и 4000 акушерки у нас не достигат. За да не се задълбочи непоправимо тази негативна тенденция е нужен политически консенсус и конкретни решения за развитието на здравните грижи у нас. За да се насочват мотивирани млади хора към най-благородните професии, за да подготвят университетските структури достойни наследници на най-добрите медицински сестри и акушерки у нас Достойни продължители на делото на Флорънс Найтингейл – основателката на модерното сестринство, на чиято рождена дата - 12-ти май - в целия свят се отбелязва Денят на сестринството. За да има благословени специалисти в бяло, които въоръжени със знания и любов ще заявяват: „Ние сме сила за здраве, защото имаме смели сърца, знаем, можем и носим светлина и доброта!“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QTyk


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ
23.02.2024 11:45:23

НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ

Поради актуализация на компоненти от информационните системи на НЗОК е възможно да има временни п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...