Събота, 25 Май 2019
20
юни
5
 

369 лечебни заведения сключиха индивидуални договори с НЗОК

Сряда, 20 Юни 2018 | 17:14:20
5

369 е общият брой на лечебните заведения, сключили договор със Здравната каса за дейност към 7 юни 2018 г. В това число влизат както болници, така и лечебни заведения за извънболнична помощ, работещи по клинични и амбулаторни процедури, сочи справка на

369 е общият брой на лечебните заведения, сключили договор със Здравната каса за дейност към 7 юни 2018 г. В това число влизат както болници, така и лечебни заведения за извънболнична помощ, работещи по клинични и амбулаторни процедури, сочи справка на Касата, с която Zdrave.net разполага.

НЗОК е сключила 18 639 индивидуални договори по новия НРД за клинични пътеки. Броят договори за клинични и амбулаторни процедури пък е 2699, сочат данните от Касата. Така общият брой договори за дейност, сключени между НЗОК и лечебните заведения към 7 юни, е 21 338.

Договорените нови дейности за 2018 г. пък са общо 89. От тях със стари договорни партньори Касата е сключила 65 нови договора по клинични пътеки и 18 – по амбулаторни процедури. Новите договорни партньори на фонда пък имат договори за три клинични пътеки и три амбулаторни процедури.

Припомняме, с тазгодишния рамков договор бяха увеличени цените на повече от половината клинични пътеки – нещо, което не е правено повече от 10 години. Проблем обаче остава лимитирането на бюджетите на лечебните заведения, което на практика води до лимитиране на дейността им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
drFg

Elf 21.06.2018 08:30:54

Visokia broi dogovori e simvol na moralnia upadak i krizata na dostoinstvoto na medicite v Balgaria.Tova pokazva edinstveno i samo kolko tapi sa doktorite i kolko sa prestapni-chrez iztochvaneto na kasata za svoite shefove,hraniat semeisvata si.Kradci koito kradat za Golemite kradci.

Мениджър на болница 21.06.2018 01:56:18

".....Припомняме, с тазгодишния рамков договор бяха увеличени цените на повече от половината клинични пътеки – нещо, което не е правено повече от 10 години......" Защо не кажете на електората, че увеличението е с жълти стотинки, което е тежък грях на БЛС продал ни на НЗОК, като най-евтини проститутки? Клиничните пътеки пак са двойно не дофинансирани и до реалната им себестойност пациентите ще продължат да доплащат под различни форми /за избор на екип, вип условия, за спешна помощ в дежурни,а не спешни кабинети, плащане под масата....и т.н./ И да се обясни на тъпия потребител с комунистическо мислене, че това доплащане е за достигане на европейските цени в здравеопазването и не бива да се криминализира! За да стигат парите за здраве - да се повишат здравните вноски; държавните служители и тюмбелите полиция и армия, които сега получават най-приличните заплати в България и за които държавата сега плаща по един лв. месечно, да си плащат сами здравните осигуровки; държавата да осигурява само ученици, студенти, пенсионери и да да заплаща за тях поне 20 лв. месечно, колкото плащат самоосигуряващите се. В момента има около 2 000 000 граждани, които нагло не плащат здравни осигуровки, а ползват специализирана медицинска услуга в центровете за спешна помощ, откъдето, когато се налага влизат и в болниците, а за тях НЗОК не плаща нищо. Така, заради тези кърлежи, болниците трупат задължения и персоналът им мизерствува. Важно е да се постигне събираемост и задължителност на здравното осигуряване. Това може много лесно да се постигне, като се впрегне в тази дейност КАТ. КАТ-аджиите, както вече на пътя отнемат отнемат шофьорски книжки за неплатени глоби и гражданска отговорност, да го правят и за здравнонеосигурените шофьори или ако возят здравнонеосигурени спътници, които при ПТП ще бъдат лекувани на аванта за сметка на здравните заведения и на будалите внасяли редовно здравните си осигуровки.

Гост 21.06.2018 09:11:29

Аз мизерстващ персонал в болниците ако се имат предвид лекарите не съм видял. Занимавам се с недвижими имоти и лекарското съсловие ми е най големия клиент. Почти винаги плащат в брой харесват средни по големина жилища в хубави квартали. Най вече за синчето или дъщеричката които също учат медицина за да се внедрят в лекарската мафия. Така че въпроса е тия пари да се изсветлят и да се плаща за това дали тези хора лекуват или само печелят

Гост 21.06.2018 10:47:54

Първо да изсветлим доходите на мафията,занимаваща се с недвижими имоти.И да ти кажа,ти не си никакъв продавач на имоти,а клеветник. Зашото истината,е че лекарите винаги вземат заем,за да купят имот на детето си. И защо наследникът им да не стане лекар.Или искаш да стане обущар може би. Докато перачите на пари купуват имоти в чужбина- за милиарди.Щом наричаш лекарските деца бъдещи мафиоти,хайде разкажи за твоите-колко са добрички и съвестни.

Гост 21.06.2018 08:24:03

Ами като си ербап мениджър въведи доплащане в болницата и яко плащане за "кърлежите".Напр.по 100 лв. "Кърлежите" ще нямалеят и приходите ще се увеличат.


Още новини
Четири фарма компании вдигнали цената на медикамент със 700%
25.05.2019 10:33:05

Четири фарма компании вдигнали цената на медикамент със 700%

Четири фармацевтични компании във Великобритания са обвинени в незаконно сключване на договори за ...

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко
24.05.2019 12:09:25

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко

Всички знаят, че има голям недостиг на медицински сестри и той ще се увеличава в следващите годин ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...