Петък, 15 Януари 2021
11
март
2
 

40% от прегледаните жени в Столична община имат миома

Понеделник, 11 Март 2019 | 14:20:45
2

Общо 337 са били прегледани по програмата "Скрининг на миомната болест", показват резултатите от кампанията на Столична община. От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. 40% от всички дами имат симптомите на заболяването, съобщ

Общо 337 са били прегледани по програмата "Скрининг на миомната болест", показват резултатите от кампанията на Столична община. От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. 40% от всички дами имат симптомите на заболяването, съобщава stolica.bg.

Скринингът стартира на 5 февруари и продължи месец. Жените имаха възможност да минат безплатно през лекарските кабинети на две общински болници - Първа АГ "Св. София" и Втора АГ "Шейново" и държавната "Майчин дом".

"За първи път трите болници се включват в обща информационна кампания по инициатива на Столична община. Скрининг на мимомната болест е петата профилактична програма на общината. Превенцията и профилактиката са особено важни, тъй като това намалява нуждата от средства за лечение", каза на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

"През нашата болница са минали 125 жени, но има голям интерес към програмата и има записани за още няколко седмици напред. Очертаха се две групи жени - едната са в репродуктивна възраст, а втората в менопауза, които имат миоми от години и не са лекувани. 50% от прегледаните са насочени  към медикаментозно лечение", каза проф. Иван Костов, директор на „Майчин дом“.

От 115 прегледани в "Шейново" 76 са имали направление за операция. Сега те са на медикаментозно лечение. Това е социално значимо заболяване. и кампанията показа, че е правилният модел за превенция и профилактика", коментира директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

„21 жени пък са насочени за операция от 97 прегледани в Първа АГ "Св. София", каза д-р Гергана Коларова.

Всички специалисти бяха единодушни, че превенцията и профилактиката са изключително важни за навременното лечение. Миомните възли, доброкачествени образования, са резултат от хормонален дисбаланс и се появяват във фертилна възраст. Лечението е много разностранно и индивидуално. То зависи от възрастта, симптоматиката и желанието на жената. Оперативна намеса се предприема при размер над 10 см на миомата, разясниха лекарите.

Практиката на Столична община с профилактични прегледи на миомната болест може да послужи, като модел в системата на здравеопазването. Този модел може да се прилага за различни типове заболявания. Това коментира представителят на здравното министерство д-р Белишев пред журналисти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mEYA

Гост 12.03.2019 10:01:12

По-просто е - има лекарство за миоми, което се покрива от здравната каса. За рак пари няма, ама за миоми - да

8888 11.03.2019 16:48:12

"40% от прегледаните жени в Столична община имат миома...." ГИНЕКОЛОЗИТЕ СЕ ОЛЯХА! КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ ИЗКРИВИ И ПРОФИЛАКТИКАТА! НЕДОСТИЖИМИ ОСТАВАТ ИНВАЗИВНИТЕ КАРДИОЛОЗИ, КОИТО БУЧАТ СТЕНТОВЕ НА ПОРАЗИЯ, И "УШОЛОЗИТЕ" , КОИТО НЕ ОСТАВИХА СТАРЦИ С НЕИЗКОРМЕНИ СЛИВИЦИ! СЕГА ПЪК АГ-СПЕЦОВЕТЕ ЩЕ "НАПЪЛНЯТ ГУШИ" ОТ КОНТРОЛНИ ПРЕГЛЕДИ, ДИСПАНСЕРИЗАЦИИ, ОПЕРАЦИИ.... ПРОФИЛАКТИКАТА Е КОМПРОМЕТИРАНА ОТ КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА! ЕДВА ЛИ Е ОПРАВДАНА И ПСИХО ТРАВМАТА НА ПАЦИЕНТА, КОЙТО ЩЕ ЗАГУБИ СПОКОЙСТВИЕ ЗА ВИНАГИ, КАТО ГО ПОСТАВИМ В РИСКОВА ГРУПА И ГО МОТАЕМ С ГОДИНИ ПО СКЪПИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОФИЛАКТИЧНО ЛЕЧЕНИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕ НА БАБА МУ, КОЕТО ЗАБОЛЯВАНЕ СЕ ВЛИЯЕ И ОТ МНОГО ДРУГИ ФАКТОРИ И МОЖЕ ВЪОБЩЕ ДА НЕ НАСТЪПИ! ГЕНЕРАЛНАТА ГРЕШКА Е, ЧЕ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СТАНАХА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, А ЛЕКАРИТЕ ТЪРГОВЦИ!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...