Сряда, 01 Декември 2021
11
март
2
 

40% от прегледаните жени в Столична община имат миома

Понеделник, 11 Март 2019 | 14:20:45
2

Общо 337 са били прегледани по програмата "Скрининг на миомната болест", показват резултатите от кампанията на Столична община. От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. 40% от всички дами имат симптомите на заболяването, съобщ

Общо 337 са били прегледани по програмата "Скрининг на миомната болест", показват резултатите от кампанията на Столична община. От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. 40% от всички дами имат симптомите на заболяването, съобщава stolica.bg.

Скринингът стартира на 5 февруари и продължи месец. Жените имаха възможност да минат безплатно през лекарските кабинети на две общински болници - Първа АГ "Св. София" и Втора АГ "Шейново" и държавната "Майчин дом".

"За първи път трите болници се включват в обща информационна кампания по инициатива на Столична община. Скрининг на мимомната болест е петата профилактична програма на общината. Превенцията и профилактиката са особено важни, тъй като това намалява нуждата от средства за лечение", каза на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

"През нашата болница са минали 125 жени, но има голям интерес към програмата и има записани за още няколко седмици напред. Очертаха се две групи жени - едната са в репродуктивна възраст, а втората в менопауза, които имат миоми от години и не са лекувани. 50% от прегледаните са насочени  към медикаментозно лечение", каза проф. Иван Костов, директор на „Майчин дом“.

От 115 прегледани в "Шейново" 76 са имали направление за операция. Сега те са на медикаментозно лечение. Това е социално значимо заболяване. и кампанията показа, че е правилният модел за превенция и профилактика", коментира директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

„21 жени пък са насочени за операция от 97 прегледани в Първа АГ "Св. София", каза д-р Гергана Коларова.

Всички специалисти бяха единодушни, че превенцията и профилактиката са изключително важни за навременното лечение. Миомните възли, доброкачествени образования, са резултат от хормонален дисбаланс и се появяват във фертилна възраст. Лечението е много разностранно и индивидуално. То зависи от възрастта, симптоматиката и желанието на жената. Оперативна намеса се предприема при размер над 10 см на миомата, разясниха лекарите.

Практиката на Столична община с профилактични прегледи на миомната болест може да послужи, като модел в системата на здравеопазването. Този модел може да се прилага за различни типове заболявания. Това коментира представителят на здравното министерство д-р Белишев пред журналисти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wxgw

Гост 12.03.2019 10:01:12

По-просто е - има лекарство за миоми, което се покрива от здравната каса. За рак пари няма, ама за миоми - да

8888 11.03.2019 16:48:12

"40% от прегледаните жени в Столична община имат миома...." ГИНЕКОЛОЗИТЕ СЕ ОЛЯХА! КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ ИЗКРИВИ И ПРОФИЛАКТИКАТА! НЕДОСТИЖИМИ ОСТАВАТ ИНВАЗИВНИТЕ КАРДИОЛОЗИ, КОИТО БУЧАТ СТЕНТОВЕ НА ПОРАЗИЯ, И "УШОЛОЗИТЕ" , КОИТО НЕ ОСТАВИХА СТАРЦИ С НЕИЗКОРМЕНИ СЛИВИЦИ! СЕГА ПЪК АГ-СПЕЦОВЕТЕ ЩЕ "НАПЪЛНЯТ ГУШИ" ОТ КОНТРОЛНИ ПРЕГЛЕДИ, ДИСПАНСЕРИЗАЦИИ, ОПЕРАЦИИ.... ПРОФИЛАКТИКАТА Е КОМПРОМЕТИРАНА ОТ КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА! ЕДВА ЛИ Е ОПРАВДАНА И ПСИХО ТРАВМАТА НА ПАЦИЕНТА, КОЙТО ЩЕ ЗАГУБИ СПОКОЙСТВИЕ ЗА ВИНАГИ, КАТО ГО ПОСТАВИМ В РИСКОВА ГРУПА И ГО МОТАЕМ С ГОДИНИ ПО СКЪПИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОФИЛАКТИЧНО ЛЕЧЕНИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕ НА БАБА МУ, КОЕТО ЗАБОЛЯВАНЕ СЕ ВЛИЯЕ И ОТ МНОГО ДРУГИ ФАКТОРИ И МОЖЕ ВЪОБЩЕ ДА НЕ НАСТЪПИ! ГЕНЕРАЛНАТА ГРЕШКА Е, ЧЕ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СТАНАХА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, А ЛЕКАРИТЕ ТЪРГОВЦИ!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...