!
Вторник, 16 Април 2024
11
март
2
 

40% от прегледаните жени в Столична община имат миома

Понеделник, 11 Март 2019 | 14:20:45
2

Общо 337 са били прегледани по програмата "Скрининг на миомната болест", показват резултатите от кампанията на Столична община. От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. 40% от всички дами имат симптомите на заболяването, съобщ

Общо 337 са били прегледани по програмата "Скрининг на миомната болест", показват резултатите от кампанията на Столична община. От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. 40% от всички дами имат симптомите на заболяването, съобщава stolica.bg.

Скринингът стартира на 5 февруари и продължи месец. Жените имаха възможност да минат безплатно през лекарските кабинети на две общински болници - Първа АГ "Св. София" и Втора АГ "Шейново" и държавната "Майчин дом".

"За първи път трите болници се включват в обща информационна кампания по инициатива на Столична община. Скрининг на мимомната болест е петата профилактична програма на общината. Превенцията и профилактиката са особено важни, тъй като това намалява нуждата от средства за лечение", каза на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

"През нашата болница са минали 125 жени, но има голям интерес към програмата и има записани за още няколко седмици напред. Очертаха се две групи жени - едната са в репродуктивна възраст, а втората в менопауза, които имат миоми от години и не са лекувани. 50% от прегледаните са насочени  към медикаментозно лечение", каза проф. Иван Костов, директор на „Майчин дом“.

От 115 прегледани в "Шейново" 76 са имали направление за операция. Сега те са на медикаментозно лечение. Това е социално значимо заболяване. и кампанията показа, че е правилният модел за превенция и профилактика", коментира директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

„21 жени пък са насочени за операция от 97 прегледани в Първа АГ "Св. София", каза д-р Гергана Коларова.

Всички специалисти бяха единодушни, че превенцията и профилактиката са изключително важни за навременното лечение. Миомните възли, доброкачествени образования, са резултат от хормонален дисбаланс и се появяват във фертилна възраст. Лечението е много разностранно и индивидуално. То зависи от възрастта, симптоматиката и желанието на жената. Оперативна намеса се предприема при размер над 10 см на миомата, разясниха лекарите.

Практиката на Столична община с профилактични прегледи на миомната болест може да послужи, като модел в системата на здравеопазването. Този модел може да се прилага за различни типове заболявания. Това коментира представителят на здравното министерство д-р Белишев пред журналисти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FD6%

Гост 12.03.2019 10:01:12

По-просто е - има лекарство за миоми, което се покрива от здравната каса. За рак пари няма, ама за миоми - да

8888 11.03.2019 16:48:12

"40% от прегледаните жени в Столична община имат миома...." ГИНЕКОЛОЗИТЕ СЕ ОЛЯХА! КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ ИЗКРИВИ И ПРОФИЛАКТИКАТА! НЕДОСТИЖИМИ ОСТАВАТ ИНВАЗИВНИТЕ КАРДИОЛОЗИ, КОИТО БУЧАТ СТЕНТОВЕ НА ПОРАЗИЯ, И "УШОЛОЗИТЕ" , КОИТО НЕ ОСТАВИХА СТАРЦИ С НЕИЗКОРМЕНИ СЛИВИЦИ! СЕГА ПЪК АГ-СПЕЦОВЕТЕ ЩЕ "НАПЪЛНЯТ ГУШИ" ОТ КОНТРОЛНИ ПРЕГЛЕДИ, ДИСПАНСЕРИЗАЦИИ, ОПЕРАЦИИ.... ПРОФИЛАКТИКАТА Е КОМПРОМЕТИРАНА ОТ КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА! ЕДВА ЛИ Е ОПРАВДАНА И ПСИХО ТРАВМАТА НА ПАЦИЕНТА, КОЙТО ЩЕ ЗАГУБИ СПОКОЙСТВИЕ ЗА ВИНАГИ, КАТО ГО ПОСТАВИМ В РИСКОВА ГРУПА И ГО МОТАЕМ С ГОДИНИ ПО СКЪПИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОФИЛАКТИЧНО ЛЕЧЕНИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕ НА БАБА МУ, КОЕТО ЗАБОЛЯВАНЕ СЕ ВЛИЯЕ И ОТ МНОГО ДРУГИ ФАКТОРИ И МОЖЕ ВЪОБЩЕ ДА НЕ НАСТЪПИ! ГЕНЕРАЛНАТА ГРЕШКА Е, ЧЕ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СТАНАХА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, А ЛЕКАРИТЕ ТЪРГОВЦИ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ готова до края на юни
16.04.2024 15:47:29

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ готова до края на юни

До края на юни се очаква да бъде изградена хеликоптерна площадка на територията на УМБАЛ „П ...

ФСЗ: Работодателите провалят преговорите за нов КТД в здравеопазването
16.04.2024 14:58:07

ФСЗ: Работодателите провалят преговорите за нов КТД в здравеопазването

Работодателските организации провалят преговорите за нов Колективен трудов договор в здравеопазва ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...