!
Сряда, 17 Април 2024
19
ян
4
 

В МУ-София:

402 абсолвенти положиха Хипократова клетва

Петък, 19 Януари 2018 | 15:17:48 Надежда Ненова
4

402 лекари от юбилейния випуск на Медицинския университет-София получиха дипломите си на тържествена церемония в зала 1 на НДК. В рекордния по брой завършили студенти випуск 214 са българите, а чуждестранните - 188. По време на церемонията рект

402 лекари от юбилейния випуск на Медицинския университет-София получиха дипломите си на тържествена церемония в зала 1 на НДК. В рекордния по брой завършили студенти випуск 214 са българите, а чуждестранните - 188.

По време на церемонията ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков подчерта отличния успех на абсолвентите, както и сериозното представяне на част от тях на научни форуми. Той отбеляза и че МУ-София за седма поредна година е на първо място сред медицинските университети в страната в рейтинговата класация на МОН. Проф. Златков завърши речта си с апел към абсолвентите да продължат професионалния си път в България и цитира стихотворението на Дора Габе „Обич“: „Нашето небе е тъй дълбоко, нашите звезди са тъй големи и земята наша е безкрайна, а се сбира цялата в сърце ми!“

„От днес имате правото и задължението да лекувате хората, но не спирайте да учите, да развивате своята духовност и човещина. България има нужда от вас“, каза в речта си зам. ректорът по учебната дейност ва Медицинския факултет доц. д-р Димитър Буланов. Той даде и няколко съвета на младите лекари: „Не забравяйте човека, облекчавайте страданието, вярвайте на пациентите си и се борете за живота им. Когато завършвах моите учители ми казаха само две неща, които днес предавам на вас – „Преди всичко не вреди“ и „Не прави нищо без причина“, каза още д-р Буланов.  

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев също поздрави абсолвентите и се обърна към тях с благодарност, че са избрали професията на медика. Той допълни, че те трябва да се гордеят с избора си не заради себе си, а защото ще са полезни на другите.

На церемонията трима студенти бяха наградени със "Златен Хипократ". Това са Катерина Чачева (специализира в чужбина по програма „Еразъм”),  Кристина Чолакова (педиатър в Александровска болница) и Васил Боянов (специализира офталмология).  С почетен знак за високи постижения в учебната и научна дейност бяха наградени носителите на международни отличия и стипендии на Фондация „Еврика“ (2017-2018 г.) Георги Котов, Дияна Праматарова, Димитър Каразапрянов, Цветослав Георгиев, Петър Каразапрянов, Кристиян Георгиев, Кръстьо Драгинов и Лазар Митров.

Съгласно решение на Академичното ръководство на Медицинския университет – София, наградата SIGNUM LAUDIS с лента получи проф. Радослав Гайдарски. Тя му беше връчена за изключителни заслуги за изграждането и издигане авторитета на Медицински университет – София, обучението на три поколения български хирурзи, както и по повод неговата 80-та годишнина.

Беше спазена и традицията завършващите студенти да предадат на първокурсниците Факелът на човечността.

"Випуск 2017 е рекордьор по броя на завършващите. 214 са българските студенти. Чуждестранните са 188. Те са от Гърция, Турция, Кипър, Норвегия, Сърбия, Индия, Македония. От чуждестранните 188 студенти 32-ма са отличници. Това е много добър показател. При българските студени от 214 отличниците са 62-ма", каза в интервю за Zdrave.net деканът на Медицинския факултет на МУ-София проф. Иван Митов. 

Преди да получат дипломите си, 402-та студента положиха Хипократовата клетва.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PAuj

ПАЦИЕНТ 19.01.2018 22:27:41

Не им вярвиате!!! Всички ще избягат из Европа и по-на запад!

Dr_Doolittle 19.01.2018 21:04:49

Да, останете в комунистическата кочина да пишете номерата на касовите бележки на смешни потребителски такси, да давате по 8 официални отчети за имунизациите и статистика на заболеваемостта на кияците в РЗИ и МЗ и още толкова неофициални всякакви отчети, таблици и справки на тъпите чиновници, които 28 години не се електронизираха и не си обменят данни помежду си ,да преглеждате по 30-40 души на ден като в Сомалия , за които идващи като пациенти няма европейски практики на записване на часове , да ви проверяват 9 служби с 5600 киртаци как работите докато те си клатят краката в канцеларийките, да ви плащат под нивото на фризьорка с основно образование, да ви подвикват отвън пред кабинета аре бееее докога ше чакам , да ви хулят в медиите ежедневно, да ви приемат за виновни за комунистическото здравеопазване създадено и непроменяно от комунистическата партийна класа , да ви имат за работници от комунистическия битов комбинат, но да ви натрисат данъци и наеми като на едра капиталистическа фирма, да плащате навсякъде по пазарни цени , но вашия труд никога да не бъде оценяван в съответствие с това което давате на обществото , да приемат всяка смърт за ваша грешка ,да ви бият кой за каквото си иска и накрая да се пенсионирате със тежки заболявания и да си живеете със спомени в бедност в комунистическото гето. Не съм ви описал всичко , ама да, останете, ако мазохизмът ви харесва и не ви е проблем ,че ще сте будалкани да останете в капана за да обслужвате оядената политическа класа комуняги и техния келав електорат на който сте обещани....

Мария 19.01.2018 22:16:21

Едно голямо"Браво" за написаната ИСТИНА!!!!А колко още има за моите 34 години стаж в здравеопазването в България!!!!!!!!!Помислете си добре млади хора-само с голи мечти не се живее!?.....

Гост 19.01.2018 17:55:47

Аз когато станах лекар преди повече от 25 год .най -съзнателно не отидох на тържественото връчване на дипломите именно заради т.н.Хипократова клетва.Точно тогава последвах християнството и четох за пръв път Библията .Реших че все пак съм християнин и като такъв не мога да давам клетва за нищо и в нищо на света.Още повече да деградирам до езически ритуали.Господ е казал : думите ти да бъдат -да,да или не,не .И да не се кълнеш в нищо. Защото всичко е от бога ,а не от човека и човек нищо не може да промени ,а един бог само.Бог определя какво ще бъде ,човек не може Няма как да се кълнеш в каквото и да е било защото твоята воля е в следствие волята на Бога и без нея нищо не става ,другото е от дявола. Това с Хипократовата клетва са някакви комунистически простотии ,които нямат място в християнска България.И това с тази клетва колкото и формално да звучи и изглежда е триумф на дявола ,а ние сме призвани да бъдем на страната на светлината ,на страната на Християнския бог ,а изрично той ни казва чрез Библията :да не се кълнеш в нищо .


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...