Петък, 17 Септември 2021
11
юни
 

48% от медицинските структури у нас са били подложени на кибератаки

Петък, 11 Юни 2021 | 12:20:28


Близо половината от лечебните заведения/медицински структури у нас, участвали в допитване на българската ИТ компания Мнемоника и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, са били подложени за кибератака (48%). При една трета

Близо половината от лечебните заведения/медицински структури у нас, участвали в допитване на българската ИТ компания Мнемоника и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, са били подложени за кибератака (48%). При една трета от анкетираните (36%) е имало пробив в информационните системи. Това сочат резултатите от анкетата, проведена в периода 15 април – 28 май 2021 г., съобщиха от клъстъра. В анкетата участие са взели директори на лечебни заведения, началници на отделения и ИТ специалисти.

Като най-чести заплахи респондентите са посочили схемите за фишинг, имейл атаките и зловредния софтуер. 72% от анкетираните нямат политики и процедури за реагиране при кибератака, а 80% признават, че не се извършват редовни обучения на отговорните за информационната сигурност лица с цел повишаване нивото на защита.

Информацията е представена по време на форум „Kиберсигурност в здравеопазването или как да градим дигитално доверие". Участниците в него се обединиха около тезата, че едно от най-важните действия, които трябва да бъдат предприети, е обучението на екипите във връзка с киберзаплахите и осигуряването на сигурността.

По думите на Радой Павлов, корпоративен архитект и стратег в Университетската болница в Цюрих, сред предизвикателствата, пред които са изправени ИТ специалистите, са не само кражбата и унищожаването на лични данни, но и опасността да бъде блокирана дейността на едно здравно заведение. Той разказа, че сред приоритетите в работата му за една от 10-те най-дигитализирани болници в света е как да се постигне максимална степен на защита при IoMT (Интернет на медицинските неща / свързване на медицинските устройства), така че да не се компрометира и оказваното лечение. Павлов подчерта още, че технологиите забързват процеса на дигитализация, но наред с ползите от това, забързват и темпа на развитие на киберпрестъпността.

Според д-р Радослав Мангалджиев, началник на отделението по медицинска онкология, СБАЛОЗ – София, е много трудно да се отговори адекватно на атаките в цифрова среда. За това са нужни значителни средства, както и ангажиране на ресурси и специалисти. Той разказа как отварянето на един фишинг мейл, изпратен с уж счетоводна информация, е блокирал сървър на болницата. И докато у нас лекарите могат да извадят папките с документация на хартия за всеки пациент и да продължат работата си, то в по-дигитализираните болници това е на практика невъзможно.

„Най-адекватната защита е адаптивната. 70% от времето на киберпрестъпниците е отделено за social engineering (социално инженерство)“, категоричен беше Вихрен Славчев, изпълнителен директор на Мнемоника и един от лекторите на форума. „Средно 200 дни са необходими за откриването на даден пробив в дигиталната защита. За сравнение само 45 минути са необходими на един зловреден код, веднъж проникнал в системата, да започне да нанася щети“, допълни той и цитира данни, според които за последната година са били блокирани над 13 млрд. зловредни мейли, а всеки месец се създават над 2 млн url адреси с цел да се извлече лична информация.

Вихрен Славчев цитира и трите най-отчетливи притеснения на ръководителите в големите организации: опасенията от последствия при киберинцидент и какво може да се случи с изтеклата информация; недостатъчната подготовката на потребителите и сложността на защитата във връзка със зловредните схеми – колкото по-сложна е една система – толкова по-трудно се работи с нея.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uf@h


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха голям костен тумор в опасна близост до лъчевия нерв
16.09.2021 17:16:35

В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха голям костен тумор в опасна близост до лъчевия нерв

Костен тумор с размери 15 на 11 сантиметра, разположен в опасна близост до лъчевия нерв на дяснат ...

ЕС открива ново ведомство за спешно реагиране при бъдещи пандемии
16.09.2021 17:06:14

ЕС открива ново ведомство за спешно реагиране при бъдещи пандемии

Европейската комисия днес представя нова структура - орган, натоварен със задачата да подготви ЕС ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...