!
Сряда, 24 Април 2024
03
апр
1
 

52 джипи практики в страната могат да обучават специализанти по Обща медицина

Понеделник, 03 Април 2023 | 11:55:05
1

52 са джипи практиките с одобрение за обучение на специализанти по специалност Обща медицина на територията на страната по реда на Наредба № 8 от 13 ноември 2019 г. Това става ясно от отговора на зам.-министър Динко Странски на

52 са джипи практиките с одобрение за обучение на специализанти по специалност Обща медицина на територията на страната по реда на Наредба № 8 от 13 ноември 2019 г. Това става ясно от отговора на зам.-министър Динко Странски на писмото от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, с което те преди време поискаха информация от МЗ по въпроса.

„Бих искал да обърна внимание обаче, че право да провеждат практическо обучение на магистър-лекари за придобиване на специалност Обща медицина все още имат и практики, акредитирани в периода март 2018 г. - март 2019 г. за срок от 5 години, считано от датата на издаване на съответната заповед по реда на отменената Наредба № 18 от 2005 г.“, отбелязва д-р Странски в писмото си до Сдружението. Той посочва още, че информация за базите за обучение на специализанти, включително по специалност Обща медицина, се публикува на интернет страницата на Министерство на здравеопазването, както и на тази на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

По отношение на въпроса, засягащ брой свободни и брой заети места за специализанти по Обща медицина, зам.-здравният министър припомня, че съгласно нормативната уредба базите за обучение обявяват целогодишно, включително на интернет страниците си, свободните длъжности за специализанти, като едновременно с публикуване на обявата те изпращат посочената информация по електронен път и съответната регионална здравна инспекция (РЗИ). РЗИ от своя страна публикува на интернет страницата си постъпилата информация за свободни длъжности за специализанти, дали мястото е финансирано от държавата, включително и телефон (и евентуално лице) за контакт, предоставени от базата за обучение. „Бих искал да обърна внимание, че броят на свободните места за специализанти във всяка база се определя по преценка на съответния ръководител, съобразно необходимостта и капацитета на базата“, уточнява д-р Странски.

Относно местата за специализанти, финансирани от държавата, включително по Обща медицина, зам.-министърът пише, че считано от 2022 г. те се утвърждават от министъра на здравеопазването 2 пъти в годината – в срок до 15 януари и до 15 август. С първата заповед на министъра за 2023 г. са утвърдени общо 38 места по специалност Обща медицина, които следва да бъдат заети въз основа на срочен трудов договор в срок до 31.03.2023 г., съобщава той. Заповедта на министъра на здравеопазването също е публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, посочва д-р Динко Странски. Предвид посочения нормативно предвиден краен срок за заемане на утвърдените места по Обща медицина, към настоящия момент окончателна справка за заети и свободни места не би могла да бъде предоставена, отбелязва още той.

„В заключение, бих искал да отбележа, че информацията, касаеща одобрените бази за обучение по Обща медицина, както и тази, касаеща свободните места за специализанти, се актуализира своевременно“, завършва писмото си зам.-министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FZRU

Гост 03.04.2023 12:15:03

МЗ,НСОПЛБ не ни занимавайте с глупости ,няма желаещи да се занимават с обща медицина в кочинката без реформи ,новозавършилите са в чужбина вече. Вместо това отговаряйте кога ще излезете със становище за повишаване на потребителската такса и кога ще махнете НЕЗАКОННОТО 24 часово разположение на личните лекари.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...