Вторник, 05 Юли 2022
28
апр
1
 

55% от младите хора у нас не разпознават симптомите на сърдечната недостатъчност

Заболяването се превръщата в световна пандемия, от него страдат 64 млн.души на планетата

Вторник, 28 Април 2020 | 10:53:09
1

Близо 64 млн. души в света са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, което я определя като глобална пандемия и причина № 1 за хоспитализация на хора на възраст над 65 години, а според статистиката до 5 години от поставянето на диагнозата близо по

Близо 64 млн. души в света са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, което я определя като глобална пандемия и причина № 1 за хоспитализация на хора на възраст над 65 години, а според статистиката до 5 години от поставянето на диагнозата близо половината пациенти ще починат вследствие на заболяването.

Тези данни бяха представени по време на виртуален семинар за журналисти, организиран от Дружеството на кардиолозите в България съвместно с фармацевтичната компания АстраЗенека. Проявата е част от информационната кампания за превенция и лечение на сърдечно-съдовите заболявания „Сърцето помни“.

„В България близо 170 000 души страдат от сърдечна недостатъчност, а над 90 000 са хоспитализациите по тази причина. Тревожен факт е и повторният прием в рамките на година за 17% от тази пациенти“, поясни проф. Гацов. Той поясни, че сърдечната недостатъчност е съпроводена и с много други съпътстващи заболявания. Така например, тя се установява при над 40% от пациентите с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), а захарен диабет тип 2 имат между 20 и 40% от хоспитализираните поради сърдечна недостатъчност.

„Данните сочат, че сърдечната недостатъчност е животозастрашаваща колкото най-честите видове рак при мъжете (на простата и пикочния мехур) и при жените (на млечната жлеза). Независимо от това през последното десетилетие се наблюдава макар и слабо понижение на смъртността вследствие на това сърдечно усложнение.“, каза проф. Гацов.

Председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. д-р Мария Токмакова припомни, че сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, така че да задоволи метаболитните и кислородни потребности на организма. Причина за това е структурно и/или функционално нарушение, което води до намален сърдечен дебит и/или повишени налягания в сърдечните кухини при физически усилия или в покой. Тя посочи и някои от най-разпространените симптоми и признаци на сърдечната недостатъчност като задух, отоци по краката и умора, както и изразени шийни вени, хрипове в белия дроб и периферни отоци.

„За развитието на сърдечна недостатъчност допринасят заболявания като исхемична болест на сърцето, диабет, затлъстяване, миокарден инфаркт, тежко белодробно заболяване, сънна апнея и др. Пациентите с тези здравословни проблеми са с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност“, обобщи доц. Токмакова и се спря на важното значение на един основен диагностичен подход – ехокардиографското изследване. .

„За диагностицирането на сърдечната недостатъчност се използват различни възможности като най-утвърденият е ехокардиографията. Тя може да покаже потенциалните причини за заболяването, като преживян миокарден инфаркт или клапна сърдечна болест и е основен метод за проследяване на болни със сърдечна недостатъчност“, каза доц. Токмакова.

По време на семинара бяха представени данни от проведеното през април т.г. национално представителното проучване с 1000 респондента, според което 21% от всички пълнолетни българи имат личен или косвен опит с диагнозата сърдечна недостатъчност. Изключително малко (2%) са хората, които споделят, че никога не са чували за сърдечна недостатъчност, като българите на възраст до 29 години най-често не знаят нищо по темата, следвани от живеещите в малки градове и села, сочат данните на социологическа агенция „Естат“, провела проучването.

Другите изводи от него са няколко. Симптомите на сърдечната недостатъчност, като недостиг на въздух, лесна умора и/или подути глезени, се разпознават като характерни за заболяването от 61% от всички пълнолетни българи. Същевременно, анализът по възрастови групи показва съществено непознаване на симптоматиката сред най-младите – едва 45% от тях вярват, че описанието отговаря на диагнозата сърдечна недостатъчност, а не на белодробно заболяване (42%). Това означава, че над половината от младите хора - 55%, не познават симптомите на сърдечната недостатъчност

Според 42% от запитаните сърдечната недостатъчност влошава качеството на живот в по-голяма степен отколкото диабета (24%), повишеното кръвно налягане (17%) и артрита (6%). Заплахите, които сърдечната недостатъчност носи, са най-добре осъзнати от хората на възраст до 29 години, както и от живеещите в столицата.

Голяма част от българите (81%) биха се обърнали директно към кардиолог, ако им трябва информация по отношение на сърдечната недостатъчност. 11,3% биха попитали личния си лекар, а 6,4% заявяват, че ще потърсят данни в интернет.

Според респондентите сърдечната недостатъчност засяга много повече хора, отколкото други широко разпространени заболявания, като рак, инфаркт или диабет – близо половината (47%) от всички анкетирани са убедени в това.

Повече от половината българи демонстрират оптимизъм спрямо заболяването – за 53% от тях сърдечната недостатъчност все пак дава шанс за по-дълъг живот, в сравнение с онкологичните заболявания.

Информационната кампания „Сърцето помни“ се организира от Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по интервенционална кардиология.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7RC4

6666 28.04.2020 22:23:52

"Близо 64 млн. души в света са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, което я определя като глобална пандемия и причина № 1 за хоспитализация на хора на възраст над 65 години, а според статистиката до 5 години от поставянето на диагнозата близо половината пациенти ще починат вследствие на заболяването...." СТИГА СТЕ НИ ПЛАШИЛИ С КАКВИ ЛИ НЕ БОЛЕСТИ!!! НЯМА ЛИ ДА МИРЯСАТЕ? КОРОНА ВИРУС, ПТИЧИ ГРИП, СВИНСКА ЧУМА, ЛУДА КРАВА......! АМАН! СПРЕТЕ СЕ НАЙ-ПОСЛЕ! НЯМА ЛИ ДА ИЗЧЕЗНЕ ВЕЧЕ ОТ ЕКРАНИТЕ И НОВАТА ТЕЛЕВИЗИОННА ЗВЕЗДА С ГЕНЕРАЛСКИТЕ ЛАМПАЗИ, ДОТЕГНАЛ НИ СЪС ЗЛОВЕЩОТО СИ БРЪЩОЛЕВЕНЕ ЗА ЗАБОЛЕЛИ, УМРЕЛИ И "КАМИОНИ С ТРУПОВЕ"? ГЕРБ ДА СИ ТЪРСЯТ НОВА НОМИНАЦИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТ! ТОЗИ НИ ОПРОТИВЯ ОТ СЕГА!


Всичко за коронавируса
Още новини
Вливат Белодробната болница в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
04.07.2022 17:43:32

Вливат Белодробната болница в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова е взела решение за преобразуване ч ...

ИПИ с препоръки към проектите за Спешната помощ в Плана за възстановяване
04.07.2022 17:15:03

ИПИ с препоръки към проектите за Спешната помощ в Плана за възстановяване

Да се обмисли и предложи ясна визия за интеграцията на двата проекта от Националния план за възст ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...