!
Понеделник, 24 Юни 2024
14
март
 

55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от година

Понеделник, 14 Март 2022 | 11:42:49


55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от една година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bCause в сътрудничес

55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от една година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА) и финансовата подкрепа на Филип Морис България. През есента на 2021 г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 24 населени места от тютюнопроизводителни региони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 7-24 септември 2021 г.

Общият брой на прегледаните хора и в трите региона е 1418 души. Прегледаните хора до 65 г. са 704, а над 65 г. – 714, съобщиха от ББА.

„Целите на проекта „Забавно лято, грижовна есен“ съвпада с мисията на ББА да направим здравната система достъпна за всички пациенти. При посещенията на лекари в малките населени места беше установено, че има хора, завърнали се от чужбина без здравноосигурителни права. В същото време е важно да отбележим, че въпреки че програмата е предназначена за възрастни хора, не е върнат никой, потърсил лекарска помощ, включително и деца“, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на ББА.

Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

Предписаните мерки за превенция са близо 800, а предписаните мерки за лечение са над 240.

Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология и ендокринология проведоха прегледи по места според заявените нужди. Прегледите се осъществиха от медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“, Пазарджик, МБАЛ „Пулс“, Благоевград и УМБАЛ „Медика“, Русе – които са членове на ББА, в Крумовград, Странджево, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Дулово, Нова черна, Цар Самуил, Искра, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково.

„Над 600 души са успели да прегледат екипите на болница „Хигия“ през есента на 2021 г. Бих искала да благодаря на фондация bCause, че ни даде възможност да отидем там, където има нужда от нас като лекари“, заяви доц. д-р Цветелина Спиридонова, изпълнителен директор на болница „Хигия“.

Предписаните мерки за превенция от лекарите и в трите региона включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация.

Сред предписани мерки за лечение са планов прием, нова терапия, допълнителни лабораторни изследвания; нови медикаменти, планова хоспитализация, оперативно лечение, очила, допълнителни прегледи, включително спешна хоспитализация.

Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.

За изминалите 7 години “Забавно лято, грижовна есен” обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 6 400 възрастни хора и 250 екипа млади предприемачи в 26 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,4 милиона лева.

Програмата е носител на редица престижни награди за цялостна корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kv%p


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...