!
Вторник, 25 Юни 2024
09
февр
5
 

579 млади лекари от випуск 2021 получиха дипломите си на официална церемония

Сряда, 09 Февруари 2022 | 14:29:02
5

579 абсолвенти на Медицинския университет в София положиха клетва и получиха дипломите си днес на тържествена церемония. Събитието бе уважено от президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова, председател

579 абсолвенти на Медицинския университет в София положиха клетва и получиха дипломите си днес на тържествена церемония.

Събитието бе уважено от президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и др.

„Младото поколение медици имат възможността да бъдат активни участници в трансформацията на здравния модел у нас – да генерират промяната и адаптират високотехнологична апаратура към нашите условия, да разгръщат водеща изследователска и научна дейност в полза на цялото ни общество“, заяви в приветствието си към абсолвентите президентът Румен Радев

„Не се съмнявам във вашата амбиция, отговорност и успех, защото познавам силата на клетвата – малко са професиите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора“, заяви държавният глава и посочи, че церемонията е не само ритуал, а отговорност към бъдещето на България. „Без силно здравеопазване ние не можем да си поставим и да изпълним нито една амбициозна национална цел“, допълни Румен Радев.

В приветствието си президентът посочи, че пандемията от COVID-19 е разкрила много проблеми в българското здравеопазване и ясно е показала, че в обществото има консенсус за необходимостта от дълбока трансформация на модела. „Върна в огромна степен престижа и уважението към българския лекар, но се поставиха и много въпроси как да бъде извършена трансформацията“, заяви Румен Радев.

Министър-председателят от своя страна избра да говори на младите лекари за важността на избора. „Ще имате избори. Първият тип – каквото и да направите, все ще е добре. Вторият тип – да избирате между добро и лошо, и това е лесно – избирате доброто. Третият тип – да избирате между две злини“, отбеляза Кирил Петков пред абсолвентите, цитиран от „24 часа“.

Проф. Асена Сербезова пък заяви: „Надявам се повечето от вас да останат тук, в държавата, която ви приюти и ви даде образование и в която са вашите учители“.

Д-р Маджаров също изрази надежда младите лекари да останат в България.

„Където и да работите – дали в България или по света, неминуемо ще се сблъсквате с факта, че независимо от главоломното развитие на медицината и науката и при тях съществуват ограничения, а лечението при определени случаи не винаги е възможно. Затова помнете: Ние свещенодействаме в областта на медицината, но не сме богове. Ще има много случаи, в които ще се сблъскате с неуспех“, предупреди абсолвентите той. И подчерта, че е особено важно младите лекари да бъдат състрадателни, хуманни, да преживяват страданията на своите пациенти.

Разбира се, към абсолвентите се обърна и ректорът на висшето учебно заведение акад. Лъчезар Трайков. „Да следваш медицина изисква време, усилия и преодоляване на редица трудности, но да завършиш медицина само по себе си е постижение, защото лекарската професия е по-различна от всяка друга“, заяви той. Акад. Трайков отбеляза, че последните две години от обучението на младите лекари са преминали под знака на пандемията и посочи като ясно доказателство за тяхната професионална подготовка, морал и чувство за дълг включването им като доброволци в COVID отделенията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6@j1

Лекар 11.02.2022 05:29:53

И аз исках да имам възможността да бъда активен участник в трансформацията на здравния модел у нас и да генерирам промяната (каквото и да означават тези клишета). Не се получи обаче, затова от 12 години съм в чужбина.

Гост 09.02.2022 20:32:43

Младите колеги сега започват професионалния си път аз сега го завършвам. Като че ли вчера беше, когато и аз бях млад и хубав и изпълнен с надежди и любов като тях! Действителността се оказа друга. Но да сте живи и здрави и се присъединявам към пожеланията по- долу. Бог да е с вас мили деца!

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 09.02.2022 16:13:03

И от мен същите пожелания! Животът е МИГ - не го пропускайте! Hе допускайте да Ви съсипят здравето и семейството с разни малоумни комунистически простотии! Вашият труд е СВЕЩЕН и трябва да бъде високооценен! Навсякъде, където мръсният кагебистки ботуш и нагайката му нямат власт - това е така, Лекарят е на пиедестал и Обществото уважава тази професия!

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 09.02.2022 16:12:18

И от мен същите пожелания! Животът е МИГ - не го пропускайте! Бе допускайте да Ви съсипят здравето и семейството с разни малоумни комунистически простотии! Вашият труд е СВЕЩЕН и трябва да бъде високооценен! Навсякъде, където мръсният кагебистки ботуш и нагайката му нямат власт - това е така, Лекарят е на пиедестал и Обществото уважава тази професия!

Гост 09.02.2022 16:02:15

Млади колеги напред към света. Не допускайте нашата грешка да слугувате безплатно на оскотялата пасмина. Ние нямахме избор , бяхме зад бодливата тел. Пред вас са отворени всички врати!


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...