!
Събота, 22 Юни 2024
25
май
 

60% от хората със заболявания на щитовидната жлеза са недиагностицирани

Вторник, 25 Май 2021 | 16:44:56


Международната тиреоидна седмица ще бъде отбелязана в България от 25 до 31 май 2021 г. Мотото й тази година е „Майката, бебето и йодът“. Темата е зададена от Международната тиреоидна федерация, за да привлече вниманието на хората въ

Международната тиреоидна седмица ще бъде отбелязана в България от 25 до 31 май 2021 г.

Мотото й тази година е „Майката, бебето и йодът“. Темата е зададена от Международната тиреоидна федерация, за да привлече вниманието на хората върху важността на приема на йод по време на бременност и в детството. Организатор на инициативата за седма поредна година е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ).

Над 300 милиона хора в света са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза. Счита се, че около 1,6 милиарда са в риск, като голяма част от тях не подозират това. Причината е, че много често симптомите не са видими, затова и около 60% от страдащи от заболявания на щитовидната жлеза са недиагностицирани. 

В нашата страна е засегнат всеки десети българин.

Тиреоидните хормони и щитовидната жлеза са изключително важни за бременните жени. Те са критични за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и втория триместър на бременността се развива мозъкът на плода и този процес зависи изцяло от нивото на майчините тиреоидни хормони. Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, ако тя произвежда малко тиреоидни хормони, то нейното дете -би могло да бъде с понижен коефициент на интелигентност.

 По думите на Мария Силяновска, председател на ВИОМ,  „България е една от малкото държави в света, която се е справила с проблема йоден дефицит. България, Швейцария и още няколко страни провеждат така наречената йодна профилактика. Посредством употребата на йодирана сол се осъществява профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза“, посочи тя.

Йодът е ключов микроелемент за нормалното функциониране на човешкия организъм, защото участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Но йод не се синтезира в тялото на човека, а трябва да се приема с храната. При бременни нормалният прием на йод е изключително важен, посочват организаторите. Липсата му в организма на бременната може да доведе до аборт, до преждевременно раждане и до вродени аномалии на бебето – забавено умствено развитие, проблеми с растежа, глухота, немота и кретенизъм. Дори лекият йоден дефицит на бременната жена може да е причина за намален коефициент на интелигентност на бебето.

Благодарение на държавната политика, започнала преди повече от  60 години, и продължила с с прилагането от 1994 г. на системна йодна профилактика насочена към цялото население на територията на страната, в България от десетилетия не се наблюдават случаи на  тежък йоден дефицит и свързаните с него увреждания. Този проблем съществува в много други държави по света. Европейското дружество по ендокринология препоръчва скрининг на всички жени в деветата седмица от бременността или поне при първата консултация с лекар, с цел предотвратяване на опасните последици при недиагностициран хипотиреоидизъм.

Много от водещите специалисти са на мнение, че е опасно за здравето на бъдещите поколения да се приемат алтернативни видове сол вместо готварската йодирана сол.

Препоръчителната дневна доза за бременни и кърмачки  е 200 mcg. Този прием може да бъде подсигурен чрез приема на йодирана сол и храни, богати на йод като риба и морски храни, мляко и млечни продукти  и други.

Приемът на други видове сол като хималайска розова сол, индийска черна сол, френска сива сол  не се препоръчва, тъй като не съдържа йод или го съдържат в много малки количества.

Тази година в Международна тиреоидна седмица ВИОМ ще обърне внимание и на актуалните теми от деня – отражението на COVID-19 върху щитовидната жлеза и ваксинирането на хора със заболявания на щитовидната жлеза, допълват организаторите. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BLCg


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 311 направени теста. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...