!
Понеделник, 11 Декември 2023
11
септ
2
 

61 на сто от децата между 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло и затлъстяване

Понеделник, 11 Септември 2023 | 17:21:14
2

Затлъстяването при децата навсякъде по света вече е проблем. В Европа едно от три деца е с наднормено тегло, докато в България 61% от децата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от децата със затлъстяване стават

Затлъстяването при децата навсякъде по света вече е проблем. В Европа едно от три деца е с наднормено тегло, докато в България 61% от децата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от децата със затлъстяване стават възрастни със затлъстяване.

Данните бяха коментирани на 32-я Международен конгрес по детско затлъстяване, който събра 80 специалисти от 15 страни в курорта Албена от 7 до 9 септември 2023 г. Научният форум бе организиран от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, съвместно с Европейската група по детско затлъстяване.

Основните акценти в програмата на конгреса бяха превенция и терапия на детското затлъстяване, а също диетологични подходи в терапията, физическа активност и време пред екран, психо-социални аспекти на затлъстяването, фармакотерапия и бариатрична хирургия в детска възраст.

„Превенцията включва различни мерки и програми на държавно ниво, насочени към промоция на здравословно хранене, физическа активност, ограничаване на часовете пред екран, осигуряване на достатъчно сън. Терапията е преди всичко в промяна на начина на живот, в създаване на здравословни хранителни навици, а диетите са неприложими, защото детският организъм се нуждае за развитието си от всички групи хранителни вещества. Ограничават се само пакетираните храни, защото са ултрапреработени и нямат никаква хранителна стойност. Семейството е ключово за хранителната и здравна култура на детето. Но обществото и държавата също са отговорни за правилното хранене, за физическата активност, за контрола на стоенето пред екран и за продължителността на съня при децата“, обясни доц. Теодора Ханджиева-Дърленска – председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Децата се движат все по-малко и една от основните причини за това е стоенето пред екран. Според препоръките на СЗО до тригодишна възраст децата не трябва изобщо да стоят пред екран, от 3 до 6 г. – максимум един час дневно, от 7 до 18 г. – максимум два часа дневно. Защото времето пред екран краде от времето за игра и за движение.

„Държавната политика за промотиране на движението е много важна, защото тя създава условия за игра на децата, да има места, където те да спортуват на открито, да има площадки с фитнеси за детска възраст. И това да е безплатно, да бъде достъпно за всички деца“, допълни доц. Дърленска.

Трима специалисти от България изнесоха лекции на конгреса. Проф. Виолета Йотова от Медицинския университет във Варна откри форума с лекция за честотата на затлъстяването на Балканите. Доц. Милена Георгиева от БАН представи лекция за генетиката на затлъстяването. А проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи говори по темата Европейски и национални подходи за реформулиране на храните. Става дума за сътрудничеството на науката с индустрията така, че на базата на научните изследвания да се променя съставът на храните – да се намалява съдържанието на трансмазнини, захар, сол и др.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7ecY

ghost 12.09.2023 15:18:58

Нали знаеш какво е калориен дефицит? НЦОЗА ще изготвят доклад за увеличаване на цените на храните и изобщо за изчезването им, съпроводено с тежък физически труд! До година, който оживее, ще е слаб. Ако не вярваш - има достатъчно документални кадри!

Гост 11.09.2023 20:05:08

НЦОЗА изобщо ще свършат ли нещо за превенция на затлъстяването???? На тях държавата плаща да свършат нещо.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...