!
Неделя, 21 Април 2024
18
март
9
 

65% от българските лекари участват в различни форми на продължително обучение

Неделя, 18 Март 2018 | 09:56:19 Надежда Ненова
9

„Здравеопазването в България се нуждае от ясни нормативни правила, включващи въвеждане на задължително продължително медицинско обучение и стимули за участие; увеличено финансиране - 6.9% от БВП и обвързване на личното трудово възнаграждение със

„Здравеопазването в България се нуждае от ясни нормативни правила, включващи въвеждане на задължително продължително медицинско обучение и стимули за участие; увеличено финансиране - 6.9% от БВП и обвързване на личното трудово възнаграждение със степента на квалификация на  отделния изпълнител. Промените са необходими, с цел стабилизиране на системата и осигуряване на предпоставки за по-добро качество на медицинската дейност“. Това каза в презентацията си зам. председателят на БЛС д-р Галинка Павлова по време на Международна конференция „Продължаващо медицинско обучение – гарант за качество в професионалната практика и за безопасността на пациента“.

Конференцията беше организирана по повод подписването на договора за дългосрочно сътрудничество на БЛС с ЕСМС (Европейски съюз на медицинските специалисти), чрез който продължаващото медицинско обучение на лекарите в България става стандарт за качество както на територията на страната, така и в Европа.

За разлика от България, където продължаващото медицинско обучение е пожелателно за лекарите, в повечето европейски държави то е задължително, каза още д-р Павлова.

„У нас ПМО не е задължително и не се изисква пресертифициране. Не се прилагат стимулиращи или санкциониращи механизми. Участието на лекарите е лична отговорност, убеденост и потребност за усъвършенстване в прилагане на медицинските знания и техники. Липсва връзка между качеството на медицинската дейност и заплащане труда на медицинските специалисти, а НЗОК заплаща за количество извършена медицинска дейност, без отчитане на качеството. Липсват стимули от институции и  работодателите, липса на време, свързано с невъзможност за отсъствие от работния процес и ограничени финансови възможности“, каза д-р Павлова.

Как е уреден въпросът с ПМО в Европа? В Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Великобритания, Италия, Кипър, Полша и Чехия - уредено в Закон, Румъния, Република Сръбска, Унгария, Франция, Хърватска, Холандия, Швейцария продължаващото медицинско обучение е задължително. Частично задължително е в Германия - за болничните лекари, в Гърция - за лекари от обществения сектор, в Малта, Португалия  и Норвегия - за общопрактикуващите лекари, а в Испания от него са освободени единствено частно практикуващите. Само в четири европейски държави - Белгия, Гърция, Словакия, Швеция, продължаващото медицинско обучение е доброволно.

„В редица европейски страни ПМО е обвързано  с  пресертифициране или с различни стимулиращи механизми“, каза още д-р Павлова.

Така например в Германия работодателят може да прекрати трудовите правоотношения с лекар, не покрил изискванията за определен брой кредитни точки, а здравният фонд може да откаже сключване на договор за работа с публичния ресурс. В Англия лекарите полагат ежегодни тестови изпити, а в Норвегия - за ОПЛ е предвиден режим на подновяване на специалността на всеки пет години. При показани добри резултати  се предвижда увеличение на дохода с около 20%. В Португалия - в обществения сектор на здравеопазването са предвидени 15 дена платен отпуск на 10 години за участие в ПМО.

В Швейцария при не покриване изискванията за ПМО може да бъде загубено членството в лекарската камара, което прави много трудно (но не невъзможно) практикуването на професията. В Унгария се изискват 250 кредитни точки за пет години, като в противен случай се държи изпит. В Румъния липсата на 200 кредитни точки води до отнемане на лиценза за минимум шест месеца, а в Албания се изисква ресертификация за всички медицински специалисти.

При не покриване на критериите по ПМО, се налагат санкции в Австрия, в Чехия лекарят  не може да заема длъжност  старши лекар, в Сърбия се полага изпит по съответната специалност, в Словения не може да бъде издаден лиценз за практикуване по съответната специалност, в Словакия се прекратяват лекарските права след шестмесечен гратисен период, а в Хърватска се полага изпит пред комисия определена от Хърватската лекарска камара.

В България, въпреки, че участието в ПМО не е задължително 65% от лекарите участват във форми на продължаващо медицинско обучение, а 63% участват повече от един път годишно в обучение повишаващо медицинските  знания. Това показват данните от анкетно проучване на БЛС в периода 3-28.07.2017 г. сред 310 лекари на възраст между 40 и 64 години от цялата страна.

От анкетата става ясно обаче, че 47% от работодателите не стимулират лекарите в желанието им за усъвършенстване и повече знания, чрез участие в ПМО. Най-голям е делът на работодателите, осигуряващи служебен отпуск - 59%, но едва 15% от лечебните заведения заплащат такса участие на обучаващите се. Само 3% от работодателите повишават трудовото възнаграждение на лекарите преминали обучителни форми на ПМО.
„Липсата на нормативен регламент за задължително участие в продължаващото медицинско обучение, недостатъчното финансиране на системата, непозволяващо остойностяване на медицинския труд и реализиране на връзка между качеството на медицинската дейност и заплащане труда на лекарите, създава предпоставки в медицинските  специалистите за неучастие  в ПМО“, каза д-р Павлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$u@G

Доктореса 19.03.2018 00:30:17

Между другото нека обсъдим възможностите за оценка на преподаващите и обучаващите и тяхното качество. Трябва обучаващите се и специализантите да могат да оценят дали са получили необходимите умения. МОТИВАЦИЯТА трябва да е двустранна.

Доктореса 19.03.2018 00:23:23

Най- добрата оценка я дават пациентите. Те търсят този, който ще им помогне. На много хора не им помагат нито титлите, нито сертификатите. Аз лично имам такива сертификати дето ако ги използвам ще повредя някого. Административно да повишаваш доходите според някакви си точки и оценки- мерси. В НОРМАЛНИЯ частен сектор привличат можещите.

Гост 18.03.2018 21:54:33

Българският лекар де факто няма почивка от нагли пациенти , които ще му се изтърсят в къщи да ги преглежда ,щото не е прегледал преди това 30 души в работното си време .За курсове и симпозиуми може да намери време само ако изрита децата си да не го виждат и в събота и неделя. А ако случайно е свободен , в извънработно време подготвя спецификации, отчети, справки, всякакви хартии за тоя или оня Сульо от РЗОК или РЗИ, които му ги изискват. Такива бумаги той няма как да попълва в работно време залят от пациенти и прегледи .За всичко това получава по-малко от фризьорка ,но се намира някой да му каже ,че трябва да си осъвременява и знанията за какво ? За да обслужва пролетарски гнидави цървули и галоши ,които не му уважават труда и на йота.

Гост 18.03.2018 20:48:25

Да не сте се умопобъркали . В България специалност 5г. не носи никакви предимства и специализантите вземат по- високи възнаграждения от специалист . В общия случай заплатата скача с около 100лв . което е 10 % .

Разбираемо 18.03.2018 19:35:15

На сила хубост не става. Ако разгледаме проблема по принципа на моркова и тоягата - управляващите, а и БЛС предпочитат само тоягата. Единствения работещ механизъм е този - който полага усилия и търпи пропуснати ползи при ПМО, да има сигурност/гаранции, че всичко това ще се осребри...

Гост 18.03.2018 15:30:33

Ех Галунке, Галунке-ее.., ма много си тъпичка бе душа!

Гост 18.03.2018 13:25:56

Основната идея е пак да се нагушат с едни пари боклуците от БЛС-то!

Гост 18.03.2018 11:51:42

Данните са измислени.

Гост 18.03.2018 11:05:10

Първо изравнете заплатите ни с европейските,после изисквайте ПМО.За какво да участва българският лекар в ПМО-да лекува безплатно комунистически борсуци ли.


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...