!
Понеделник, 11 Декември 2023
22
апр
 

650 души участват в научния конгрес „Наука и практика – ръка за ръка“ в МУ-Пловдив

Събота, 22 Април 2023 | 10:48:05


За поредна година Факултетът по дентална медицина на МУ-Пловдив и Районната колегия на Български зъболекарски съюз в града организираха съвместно VI-тия Научен конгрес „Наука и практика – ръка за ръка“, който продължава до 23-ти април

За поредна година Факултетът по дентална медицина на МУ-Пловдив и Районната колегия на Български зъболекарски съюз в града организираха съвместно VI-тия Научен конгрес „Наука и практика – ръка за ръка“, който продължава до 23-ти април 2023 година. Това съобщиха от вуза.

Тази година форумът събра изтъкнати дентални специалисти като лектори и презентатори и над 650 регистрирани участници.

В конгресната програма са включени: 15 научни доклада, 18 постерни презентации и пленарни лекции от 6 авторитетни чуждестранни специалисти по дентална медицина от Италия, Гърция и Турция и от 5 български лектори.

Специален акцент е постерната сесия, в която се включват 18 научни колектива с активното участие на студенти от Факултета по дентална медицина, както и два теоретично-практически курса.

Интересните дискусионни акценти са в областта на денталното лечение – нови подходи, основни концепции, съвременни протоколи и планиране в имплантологията и пародонтологията; мениджмънт, превенция и лечение в детската дентална медицина; иновации, нови подходи и естетични критерии в ортодонтската практика.

Заместник-ректорът по научноизследователска дейност проф. д-р Благой Маринов прочете поздравителен адрес от името на ректора на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева, като изрази признателността на академичното ръководство към организаторите и участниците в конгреса. Адмирации бяха отправени и за актуалността и значимостта на включените в програмата теми, за иновативността на представената дентална клинична практика, всички те пречупени през погледа на академичната дентална медицина и научно-изследователския подход.

Динамично развиващата се стоматологична наука и невероятните научни и технологични открития са предизвикателство, на което могат да отговорят само подготвените за това специалисти. Научният конгрес „Наука и практика – ръка за ръка" дава ясна формула за успех: постоянно да се надграждат знанията, да се обогатява клиничният опит и да се усъвършенстват професионалните умения.

Сред официалните гости на откриването на Конгреса бяха: проф. Росен Коларов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", д-р Николай Шарков – председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз, д-р Борислав Миланов – главен секретар на УС на БЗС, доц. Елка Радева – председател на Българското научно дружество по дентална медицина, доц. Нина Мусурлиева – председател на Комисията по професионална етика на БЗС, доц. Силвия Димитрова – председател на Контролната комисия на БЗС, д-р Георги Цигаровски – председател на Районната колегия на БЛС.

От страна на Ректорското ръководство на МУ-Пловдив присъстваха проф. Благой Маринов – зам.-ректор по научноизследователска дейност, проф. Ани Белчева – зам.-ректор по учебната дейност и проф. Донка Димитрова – главен секретар.

Шестият научен конгрес „Наука и практика – ръка за ръка" беше открит заедно от доц. Деян Нейчев – декан на Факултета по дентална медицина, и д-р Трифон Антонов – председател на Районната колегия на БЗС.

Доц. Нейчев приветства участниците в Конгреса и изказа своята признателност за ползотворното сътрудничество с Районната колегия на БЗС.

В словото си д-р Антонов наблегна на значимостта на членството в БЗС и открои продължаващото обучение като неизменна кауза на Съюза. Той благодари на всички спонсори за тяхната подкрепа при осъществяването на събитието и пожела успех на форума с вярата, че същият е станал вече традиция.

Приветствие поднесе и д-р Росен Коларов, който в словото си акцентира върху необходимостта и значението на качеството във всяка една сфера на живота. „А качеството при даряване на здраве трябва да бъде най-доброто," – каза той. – „Свидетели сме на невероятно развитие на медицината и на практика сега се осъществяват нашите мечти. Всичко това минава само през един път – образование, образование, наука и пак образование. В този смисъл Шестият конгрес трасира традиции, поставя път, който ще продължава да надгражда това, което ние искаме да направим – удовлетвореност на нашите пациенти и добро качество на техния живот." Д-р Коларов изтъкна, че има нещо много символично в мотото „ръка за ръка". „Само когато сме заедно можем да изкачваме върхове," – добави той и пожела успех на форума.

Своето послание към участниците и организаторите на Конгреса отправи и д-р Шарков.  Той оцени Шестия научен конгрес като един утвърден вече форум, където науката и практиката се съчетават много добре. „Българският лекар по дентална медицина преодолява трудностите на съвремието със знание, упоритост и самоотвержен благословен труд." – добави д-р Шарков и продължи - „Историята е показала, че знанието е сила, затова вярвам, че обогатеното от този конгрес знание е в полза на пациентите и на самите вас."

Традиционно организаторите на конгреса оправдават и сега очакванията за интересен, практически ориентиран и с много добавена стойност форум.

Шестият научен конгрес „Наука и практика – ръка за ръка" отразява тясната колаборация сред пловдивската дентална общност в името на неразривната връзка между науката и практиката.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4RvZ


Всичко за коронавируса
Още новини
На среща между министъра, пироговци и директора бе обсъдено финансовото състояние на болницата
11.12.2023 15:31:44

На среща между министъра, пироговци и директора бе обсъдено финансовото състояние на болницата

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков се срещна с директора на болница „Пирого ...

Финансовата комисия прие бюджета на НЗОК, оставиха споровете за зала
11.12.2023 15:03:27 Надежда Ненова

Финансовата комисия прие бюджета на НЗОК, оставиха споровете за зала

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на извънредно заседаниe бюджета на НЗОК за 2024 ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...