Понеделник, 17 Януари 2022
21
септ
 

Днес отбелязваме Световния ден за борба с болестта

70 пациенти с Алцхаймер лекува годишно УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив

Лечебното звено разполага с методи за модерна диагностика и апаратура за терапевтично повлияване, съобщи началникът му проф. д-р Пенка Атанасова

Вторник, 21 Септември 2021 | 15:28:52


Средно около 70 пациенти с болестта на Алцхаймер лекува годишно Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Освен тях през лечебното звено за амбулаторни процедури преминават над 150 души с тази диагноза. Заради пан

Средно около 70 пациенти с болестта на Алцхаймер лекува годишно Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Освен тях през лечебното звено за амбулаторни процедури преминават над 150 души с тази диагноза. Заради пандемията от COVID-19 потокът от тези пациенти е редуциран. От началото на годината в Клиниката са лекувани  35 пациенти с болестта на Алцхаймер и са проведени  78 амбулаторни процедури.

Данните съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Атанасова на брифинг по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер – 21 септември.

„Хората обикновено слагат знак на равенство между  „деменция“ и „болест на Алцхаймер“, уточни проф. д-р Пенка Атанасова. Деменцията е синдром, свързан не само с нарушение в паметта, но и в когнитивните функции – внимание, концентрация, планиране на сложни задачи, ориентация в пространството и други. Впоследствие към тях се добавят поведенчески отклонения и затруднение в ежедневните дейности. Всичко това оказва негативно влияние върху социалния живот на индивида и го прави зависим от околните. Над 100 заболявания могат да протекат с дементен синдром. Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция (60 до 70%), като следващата по честота е съдовата деменция. Разликите между тях са големи – както в причините, които ги предизвикват, така и в клиничния ход и дългосрочната прогноза, каза проф. д-р Пенка Атанасова.

Болестта на Алцхаймер започва коварно около 20 години преди проявата на очевидните проблеми с паметта. „При разгърната клинична картина можем само да забавим процеса. Единственият ни полезен ход е профилактиката и ранната диагностика“, заяви проф. д-р Пенка Атанасова. Тя е категорична, че усилията за добра умствена форма трябва да започнат още след 50-55 годишна възраст.

„В Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ диагностиката е на достойно ниво“, категорична е проф. д-р Пенка Атанасова. Лечебното звено разполага с необходимия невропсихологичен инструментариум, невроизобразяващи и лабораторни методи. Извършва се ликворологично изследване, което допринася за повишаване на диагностичната точност при оценка на вида на дементния синдром.

От 3 месеца Клиниката по нервни болести разполага с апаратура за лечебна репетитивна транскраниална магнитна стимулация. С нея вече са извършени лечебни процедури при 5 пациенти с болест на Алцхаймер, както и при здрави възрастни с цел когнитивна стимулация. „Засега имаме обнадеждаващи резултати“, каза проф. д-р Пенка Атанасова.

Лекарства с намаление диагностицираните с болест на Алцхаймер пациенти получават 2 пъти годишно след амбулаторна процедура. При необходимост те се хоспитализират, за да се извърши евентуална корекция на терапията.

„Усложненията от COVID-19 при пациентите с болест на Алцхаймер са същите, като при останалите. Съществената разлика е, че деменцията е значително по-трудна за обгрижване от страна на персонала при хоспитализираните лица“, каза проф. д-р Пенка Атанасова. Тя добави, че от началото на пандемията през март 2020 г. до момента в клиниката са лекувани не повече от 5 пациенти с COVID-19 и болест на Алцхаймер  и не се е стигнало до фатален изход.

Проф. д-р Пенка Атанасова посочи факторите и групите хора, които са застрашени от развиване на болест на Алцхаймер. Генетичните форми представляват не повече от 1%. Най-същественият немодифицируем рисков фактор е напредналата възраст, категорична е проф. д-р Пенка Атанасова. След него се нарежда високото кръвно налягане. Рискови са групите на страдащите от захарен диабет и хиперлипидемия, на пушачите, на хората без физическа активност и на тези с ограничени социални контакти. „Рискът е най-висок при съчетаване на няколко от споменатите фактори“, заяви проф. д-р Пенка Атанасова.

Болестта на Алцхаймер е заболяване, от което страдат всички в семейството на пациента. „Наличието на наследственост не означава, че непременно децата на пациентите ще се разболеят. Даже хората, които имат 15 пъти по-голям генетичен риск да развият Алцхаймерова болест, могат да занулят опасността с 40-минутни разходки в парка 4 дни седмично“, увери проф. д-р Пенка Атанасова. В допълнение тя препоръча висока социална ангажираност, строг контрол на съдовите рискови фактори, избягване на стреса и вредностите, ефективна почивка и  пълноценен сън.

За профилактика на болестта на Алцхаймер се прилага комплексен подход. Той включва контрол на кръвното налягане, стойностите на кръвната захар, лошия холестерол. Полезно е да се практикува ежедневна физическа активност, съчетана с пълноценно и здравословно хранене. „Всички трябва да се стремим към социална ангажираност, тренировки на ума – творчески занимания, четене“, посъветва проф. д-р Пенка Атанасова. Някои дейности предпазват мозъка – свиренето на музикален инструмент, рисуването, четенето и др. Възрастта не е порок и не бива да ни отказва и лишава от новостите, като например нов софтуер на телефона или компютъра, нови познанства, контакти с нови хора, пътуване до нови места, каза в заключение тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5wvu


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...