!
Вторник, 05 Декември 2023
13
авг
5
 

Вербалната агресия към екипите на Спешна помощ е всекидневие

70% от сигналите до ЦСМП-София са фалшиви

Спешна помощ е кауза, а в днешно време да се посветиш на кауза не е особено популярно, казва Катя Сунгарска

Понеделник, 13 Август 2018 | 17:11:03 Надежда Ненова
5

23 случая на физическа агресия има над екипите на ЦСМП-София от началото на годината до края на юни месец. Това съобщи за Zdrave.net говорителят на Спешната помощ в столицата Катя Сунгарска. „За съжаление вербалната е всекидневие. Безкрайно обидн

23 случая на физическа агресия има над екипите на ЦСМП-София от началото на годината до края на юни месец. Това съобщи за Zdrave.net говорителят на Спешната помощ в столицата Катя Сунгарска. „За съжаление вербалната е всекидневие. Безкрайно обидно е да отидеш да помогнеш и да те посрещнат с агресия, ругатни и обиди“, каза тя.

Според  Сунгарска най-често агресията се провокира от алкохол или други субстанции, като се изтъква като причина, че линейката е закъсняла. „Хората не искат да разберат, че екипите на Спешна помощ не могат да се телепортират. Има някаква нагласа в обществото, че едва ли не линейката трябва да е пред входа и екипът да се качи веднага след сигнала. И линейките попадат в задръстванията, въртят се в кварталите и дупките като всички, непрекъснато има нетолерантни шофьори, които не само не дават път, но правят всичко възможно, за да затруднят движението на медицинския автомобил. От друга страна, нежеланието на пациентите да разберат какво означава „спешно състояние" и разкарването на линейките за неспешни такива, затрудняват неимоверно работата ни и като че ли никой не иска да си даде сметка, че като ни извика за температура, болки в кръста или малко повишено кръвно, някой някъде може да загуби живота си, чакайки животоспасяващата помощ“, уточни тя.

Оказва се, че от около 1-2 години нападенията над медици не са вече приоритетно от роми. В повечето случаи те са извършвани от малограмотни хора, които „не поглеждат себе си, а смятат, че всички са им длъжни, при това по начина, по който те искат“. „Те не признават правила, закони, наука. И най-интересното е, че обикновено агресорът е излъгал за симптомите или е извикал линейка за неспешен случай. Много често тези, които ни викат с фалшиви или пресилени симптоми, всъщност искат да им занесем безплатни лекарства или да извършим безплатен преглед и са много агресивни, защото може би съвестта им подсказва, че това, което правят, е безкрайно нередно“, коментира Сунгарска.

По думите й вече има резултат от мерките, които Столичният спешен център взе срещу агресорите. „В ЦСМП – София имаме камери на всички линейки, много успешно си сътрудничим с полицията, надяваме се и на прокуратурата – има определени прокурори, които се занимават приоритетно с такива случаи“, каза Катя Сунгарска.

Фалшивите сигнали

Броят на повикванията за периода януари - юни 2018 г. е 71 492. Почти същото е числото на посетените адреси, а хоспитализираните пациенти са 18 909. „Голямата разлика красноречиво говори за спешността на повикванията“, отбеляза Сунгарска.

„Процентът е стряскащ - между 60 и 70% са случаите, които не са били за Спешна помощ. Сами разбирате какъв ресурс и какви усилия са били похабени. Категорични сме, че въпреки кадровия дефицит, няма да има забавяне, ако не ни разкарват ненужно за неспешни състояния. Повикванията за юли месец са 11 824, като от тях едва 1989 са били за Спешна помощ“, уточни тя.

„Триаж има откакто има Спешна помощ. Правилата, които бяха разписани, са по-скоро за официализиране на триажа, а не за въвеждането му. Лошото е, че тези, които искат да измамят, четат какви са симптомите на тежките състояния и ги подават на диспечерите - те няма как по телефона да преценят каква е реалната ситуация. Това е изключително безотговорно и наистина може да се загуби живот заради такова поведение. В два закона има регламент за това, глобите са сериозни и се надяваме скоро да започне прилагането им. В Европа има огромни финансови санкции за извикан спешен екип за неспешно състояние и никой не си помисля да разкарва линейка за температура, разстройство или грипоподобни симптоми например. Викали са ни за гъбички по ноктите, за газове след консумация на боб и какви ли не още абсурдни оплаквания, които нямат нищо общо с животозастрашаващите състояния“, допълни Катя Сунгарска.

Заради тези сигнали понякога се е случвало да не може линейка да се отзове навреме на сигнал от пациент с реална нужда от спешна помощ.

Кадровият недостиг

Кадрови дефицит има в цялата система, подчерта Катя Сунгарска. „Работата в Спешна помощ е много стресова, много напрегната и много неблагодарна. Малко са медиците, които се решават да дойдат при нас. Едно е да си в кабинета на топло, на светло, относително сигурно и пациентите сами да идват, съвсем друго е да не слизаш от линейката по 12 часа, да не знаеш къде отиваш, как ще те посрещнат, ще стигнеш ли жив... Спешна помощ е кауза, а в днешно време да се посветиш на кауза не е особено популярно“, категорична е тя.

В София ЦСМП работи средно с 15-19 екипа за 12-часова смяна в близо 3-милионната вече София по неофициални данни. На денонощие получените сигнали пък са между 250 и 300. Това означава, че за нуждите на столицата и да може да се работи относително спокойно и сигурно са нужни минимум 80 екипа.

„Свободните места за лекари са около 100, за фелдшери 8, медицински сестри 12, шофьори около 20“, каза Сунгарска, въпреки повишаването в заплащането. „Тази година заплатите са повишени с 6%. Основното възнаграждение на новозавършил лекар е 1450 лв., а на млад лекар със стаж над 1 година – 1580 лв.“, уточни Сунгарска.

Тя допълни, че нуждата от лекари не се променя и от факта, че в ЦСМП- София вече повече от две години работят парамедици. „Имаме 12 парамедика, като 2-ма от тях са с най-високата 4-та степен и работят на самостоятелен екип. Те са изпращани на случаи, които отговарят на компетентността им – например счупвания. Тези, които работят в екип с лекари, в зависимост от степента, извършват регламентираните в закона дейности. Много добре се справят и сме благодарни, че ги има“, завърши Катя Сунгарска.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mf6%

Работещ в Спешна помощ и ОПЛ 23.08.2018 09:57:19

Не само фалшиви!Неоснователни и неотложни случаи,социален патронаж,социално слаби. Всички Те имат Спешна помощ за своя длъжница! Защо не си търсят ОПЛ...и когато го е прегледал да гопрепрати ако е необходимо! Бързо,лесно, удобно и безплатно е "девиза"на ползвателите на Спешна помощ!

Петков 20.08.2018 21:05:25

Нали всичките тези обаждания минават през тел: 112 , Защо им вярват? Защо вие от ЦСМП СОФИЯ , като посетите адрес с такива неверни данни които са съобщили ,не ги предадете на закона МВР та да им треснат глоба , и тя в никакъв случай да не може да бъде обжалвана никъде в съд и т.н!!!?

Гост 13.08.2018 23:31:59

Ивето Георгиева ли е още шеф на спешната?

Gospodinov 13.08.2018 21:02:04

Ето конкретните разпоредби от Закон за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 : Чл. 36. Длъжностно лице, което не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Чл. 37. Който ползва не по предназначение ЕЕН 112, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв. Чл. 38. (1) Който предава чрез ЕЕН 112 неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. (2) Когато в случаите по ал. 1 са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службите вреди. (3) (Нова - ДВ, бр. 88 от 2010 г. , в сила от 1.01.2011 г.) Който пуска предварително записано съобщение чрез електронно устройство, което автоматично избира телефонен номер 112, се наказва с глоба 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Гост 13.08.2018 22:18:45

Да де,ама българският плебс оглавяван от главната тиква иска да му е безплатно.Както са му обещали и фьешън примадоните Дърева и Курнела. И патрЕотарите,дето хоро играят в Бъбрека,и рязаният читак Соколов.


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...