Вторник, 21 Март 2023
11
апр
4
 

764 дни чакат българските пациенти за иновативни терапии

Понеделник, 11 Април 2022 | 11:55:40
4

Пациентите в някои държави от Европейския съюз (ЕС) чакат много повече, за да получат достъп до нови лекарствени терапии, отколкото пациентите в други държави-членки, като различията се увеличават, вместо да намаляват. Това е изводът в най-изчерпателно

Пациентите в някои държави от Европейския съюз (ЕС) чакат много повече, за да получат достъп до нови лекарствени терапии, отколкото пациентите в други държави-членки, като различията се увеличават, вместо да намаляват. Това е изводът в най-изчерпателното до момента проучване на индикатора на изчакване „EFPIA WAIT“ Shortening the WAIT - Patient Access to Medicines in Europe (efpia.eu), публикувано на 6 април. Според него средният период до заплащане с публични средства за иновативни лечения в отделните държави от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) е 511 дни. Пациентите в Германия чакат около 133 дни за достъп до нови лекарства в сравнение с пациентите в България, които чакат 764 дни.

Докладът подчертава неравнопоставеността в достъпа до нови терапии на пациентите в рамките на Европа. Продължават да съществуват значителни различия в отделните държави в броя на новите лекарства, които са на разположение в даден момент от времето и обикновено, пациентите в Централна и Източна Европа и от по-малките държави-членки чакат най-дълго за достъп до нови лечения.

"Ситуацията е неприемлива както за пациентите, така и за здравните системи. След години на научноизследователска и развойна дейност в области с неудовлетворени медицински нужди, компаниите искат техните лекарства да достигнат до пациентите възможно най-бързо, за да помогнат за по-доброто лечение на заболяванията. За съжаление, днес само около 30% от разрешените за употреба между 2017-2020 г. от Европейската агенция лекарства са достъпни за българските пациенти. Чакаме средно 764 дни, за да получим достъп до нова терапия. Вярваме, че е време за промяна", каза директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев във връзка с доклада на EFPIA.

През последните две години Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) документира причините за неравенствата в достъпа и установява, че има 10 взаимосвързани фактора, които обясняват ограниченията и забавянето. Според анализ на Charles River Associates, също публикуван на 6 април, Root Cause Unavailability Delays CRA Report April 2022 Final (efpia.eu), бариерите и закъсненията се коренят в процесите на ценообразуване и включване на лекарства в системите на заплащане с публични средства в държавите-членки и съответното въздействие върху вземането на търговски решения. В България например нови терапии се допускат до заплащане от НЗОК веднъж годишно, често с голямо забавяне. Отстъпките и компенсациите, дължими на НЗОК в първата година от заплащането на ново лекарство съществено надхвърлят приходите от него.

От EFPIA вярват, че по-бързият, по-равностоен достъп в цяла Европа е постижима цел. Тя изисква споделено разбиране за причините за пречките и забавянията, както и конкретни ангажименти от страна на индустрията, ЕС и държавите-членки за улесняване на сътрудничеството. През следващите дни Европейската иновативна фармацевтична индустрия ще представи подробни предложения, които се стремят да намалят неравенствата и да въведат, след обсъждане с основните партньори, модели, чрез които цените на лекарствата по-добре да отразяват както ползите, които осигуряват за пациентите и обществото, така и икономическите условия в отделните държави. „Причините пациентите да чакат по-дълго лекарствата в някои европейски страни спрямо други са много и затова вярваме, че само ако работим заедно можем да доставим по-бърз, по-равноправен достъп до нови лекарствени терапии за пациентите в цяла Европа“, казват от EFPIA.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kt3x

Гост 11.04.2022 21:01:54

Денев, стига си ревал като недоклатена вдовица. В най бедната страна от ЕС ли искаш терапиите да се плащат по-бързо? И с най-продажните и неграмотни консултанти?

Гост 11.04.2022 16:25:31

Вечната Амбър!

гост 11.04.2022 13:36:06

А някой сети ли се да попита защо фармата съвсем съзнателно кандидатства в България винаги 1 -2 години след като са получили разрешение от ЕМЕА? А иначе ревем за горките пациенти.

Гост 11.04.2022 12:44:34

Трябват сериозни данни с ефект който е клиничен и икономически и тогава да се включват в списъците на касите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна
21.03.2023 15:59:05

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна

Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов представи отчет за дейностт ...

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...