!
Понеделник, 04 Декември 2023
20
ноем
3
 

Аркади Шарков, ЕКИП:

8 пъти е по-евтино лечението с биоподобни лекарства

Важно е да се изработят стимули за лекарите, изписващи биоподобна терапия и за болничните структури, които я прилагат, смята икономистът

Сряда, 20 Ноември 2019 | 11:45:10 Невена Попова
3

Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) ще инициира широка информационна кампания за предимствата и ползите от въвеждането на биоподобните лекарства у нас. Това съобщи на пресконференция днес икономистът Аркади Шарков от ЕКИП. Той уточни, че в

Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) ще инициира широка информационна кампания за предимствата и ползите от въвеждането на биоподобните лекарства у нас. Това съобщи на пресконференция днес икономистът Аркади Шарков от ЕКИП. Той уточни, че в тази кампания ще бъдат привлечени като партньори Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският фармацевтичен съюз (БФС), както и пациентски организации. Друго предложение, което ЕКИП смята да отправи пред институциите е да бъдат направени промени в Закона за обществените поръчки, които да спрат порочните практики при договарянето на цените на лекарствата за болниците, когато се отдава предпочитание на по-скъпи оригинални продукти при наличието на по-евтини аналози.

Според експертите е изключително важно да се въведат мерки за стимулиране на лекарите, предписващи биоподобни продукти, както и да се обмислят стимулиращи политика за отделенията и клиниките, използващи такива терапии.      

Според икономиста нашето общество е изцяло подвластно на липсата на ясна представа за биоподобните лекарства, чиито качества като терапевтично средство са абсолютно сравними с тези на оригиналните. В същото време икономическата ефективност от използването им е значително по-висока и се измерва с много по-добър достъп на значително по-голям брой пациенти до адекватна терапия.

В момента около 30% от бюджета на НЗОК се изразходва за лекарствени продукти, прилагани за лечение на онкологични пациенти, а въвеждането на биоподобни продукти би спестило огромни средства на фонда, категоричен бе той.

Аркади Шарков представи данни от сравнително проучване на ЕКИП върху три често използвани молекули през периода 2015 – 2018 г. За първата от тях – trastuzumab е било установено, че терапията на един пациент с оригиналния продукт е струвала на Касата средно 23 000 лв. на година, а след навлизането на биоподобен аналог, цената на лечението е спаднала на 3 000 лв., т.е, разликата е близо  8 пъти. Експертите са изчислили, че в абсолютни числа икономията за фонда би била 26 млн. лв., което би позволило лечение на още 8 000 пациенти.

Подобни примери са и още два продукта - rituximab, при който цената на терпията е спаднала с 60% след навлизането на биоподбни аналози и освободеният финансов ресурс би дал възможност за лечение на още 330 000 болни с онкологични и антоимунни заболявания, както и filgrastim – след изтеглянето от пазара на оригиналния продукт, на нашия пазар са навлезли 3 биоподобни лекарства и цената се е понижила съответно от 204 лв. през 2015 г. на 84 лв.  през 2018 г.

Икономистът подчерта, че би било крайно неправилно да се гледа на тези икономии като на спестявания, които остават в здравната каса – напротив, това са пари, които спомагат за реализирането на целите на една по-ефективна здравна политика, предоставяща безпроблемен достъп до лечение на много повече хора, при това без забавяне и допълнителни трудности за тях. Също така трябва да отчита фактът, че този финансов ресурс има инвестиционен потенциал, защото спестените средства могат да се вложат и в подобряването на условията в болниците и в развитие на човешкия ресурс в тях чрез обучение например.

Аркади Шарков подчерта, че друга мярка, над която трябва да се замислят сериозно институциите е създаването на адекватна регулация, която да стимулира оставането, а не изтеглянето на биоподобни продукти от нашия лекарствен пазар. Икономистът бе категоричен още, че въвеждането на електронната рецепта, което засега остава само добро намерение, ще улесни проследяването на тенденциите в изписването на лекарства и ще даде възможност за адекватен анализ на потреблението като основа за  предприемането на стимулиращи мерки. 

Пълния текст на анализа на ЕКИП можете да намерите тук .               Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uwbn

Гост 21.11.2019 21:30:13

Добре, че са биоподобни те да намалят разходите , пък какво значение има влизането на новите терапии за същите заболявания

Гост 21.11.2019 11:49:16

Уникална логика за ичисляване на разходите за лечакрствени продукти, чиято доза се определя на кг телесно тегло или телесна повърхност, а продължителността на терапия е до прогресия на заболяването. Ако се тръгне на по обратен път за изчислената годишна стойност на терапия с Trastuzumab за пациент 70 кг, би се получила референтна стойност на 1 mg Trastuzumab около 0,42 ст. цена на търговец на едро с ДДС. Елементарната справка в Приложение 2 на ПЛС показва цена 5,24 лв/1 mg. Разбира се, че търговците на едро ще предложат отстъпка при участие в болничен търг, но дали би стигнала до 92%????.......

Гост 20.11.2019 15:45:53

Г-н Аркади Шарков нещо не е в час. И в момента може да се проследи потреблението. Освен това никой не е спрял биоподобните, напротив, техният достъп до пазара е значително по-лесен и добър в сравнение на медикаментите под патент. Защо се търсят проблеми там където ги няма?


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...