Вторник, 17 Май 2022
13
май
1
 

80 години от основаването на Медицинския колеж на МУ Пловдив

Отбелязани бяха и 50 години от построяването на сградата му

Петък, 13 Май 2022 | 16:49:47
1

С тържествено откриване на чешма и уебинар Медицинският колеж на МУ-Пловдив отбеляза Международния ден на сестринството, съобщават от ВУЗ-а. Двете събития са част от програмата за честване на 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри

С тържествено откриване на чешма и уебинар Медицинският колеж на МУ-Пловдив отбеляза Международния ден на сестринството, съобщават от ВУЗ-а. Двете събития са част от програмата за честване на 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза" в град Пловдив, чийто наследник е днешният Медицински колеж, и 50 години от откриването на сградата на колежа.

„Сградата е проектирана специално за медицинско училище през 1969 г. и отваря врати през 1972 г. Тя се състои от учебен корпус и три крила – учебно, учебно-лабораторно и административно, разположени на 4 етажа, студентско общежитие, студентски стол и физкултурен салон. Построена е в края на града, защото възложителите са настоявали да има голям двор с тревна площ. В днешния ден всички ние сме свидетели, че този избор е бил правилен, защото с всички свои съоръжения и сгради Колежът напълно отговаря на стандартите на един съвременен европейски комплекс. Малко са университетите, които могат да се похвалят с такава материална база," разказа при откриването на чешмата директорът на Медицински колеж доц. Мария Божкова, дм.

Тя припомни, че през половинвековното си съществуване сградата е претърпяла определени реконструкции, за да отговори на нуждите на нарастващия брой специалности.

Доц. Божкова, преподавателите и служителите от Медицински колеж и от Катедрата по сестрински грижи при ФОЗ решават да дарят средства за изграждане на чешма в двора на колежа. „Чешмата има определено значение и символика в българската традиция. Тя е извор на живот. В миналото богатите и видни жители безвъзмездно са дарявали средства за построяване на чешма, за да оставят следа, да дарят нещо ценно на съгражданите си. Днес всички ние, дарителите, се надяваме, че оставяме светла следа за идните поколения. Нашата благотворителна акция съвсем не приключва с поставянето на чешмата. Всички ние, студенти и преподаватели, организираме и участваме в множество кампании за събиране на средства, с които искаме да подкрепим инициативата „Капачки за бъдеще". Благодаря на всички за отдадеността и за отделеното време", каза още доц. Божкова.

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева изказа признателността на цялото академично ръководство и приветства всички преподаватели, служители и студенти на Медицински колеж с думите: „Да направиш този жест, да съградиш чешма е дар не само за тези, които ще я ползват, но също така и за самите дарители. Това дарителство е не само инициатива, то е символ на изключително благородство и на доброта. Тази чешма ще ни надживее, ще стигне до идните поколения, не само защото този камък, от който е изградена, е вечен, а и защото от нея тече жива вода. Живата вода има памет. А водата е символ на сила, вдъхновение и енергия. И аз съм убедена, че тези, които пият от нея и прочетат този надпис, ще получат от силата и вдъхновението, които вие, дарителите, сте вложили в чешмата. Бъдете живи и здрави! Бъдете достойни последователи на Флорънс Найтингейл и носете с гордост това призвание – да бъдеш медицинска сестра, да работиш в Медицински колеж, във Факултета по обществено здраве и въобще в Медицински университет – Пловдив!"

Жест на благотворителност и послание за бъдещите поколения отправиха и студенти от 2-ри курс на специалност „Зъботехник", които засадиха дърво в двора на колежа.

В чест на юбилея и по повод 12 май – Международния ден на сестринството, Катедрата по сестрински грижи във ФОЗ и Медицински колеж – Пловдив организираха и уебинар на тема „Съвременни тенденции и технологии в областта на здравните грижи". В него се включиха над 300 участници.

Събитието откри проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм. Програмата включваше един пленарен доклад на ст. преподавател Ивайло Дагнев, дф от Медицински колеж на тема „Предизвикателствата пред близкото бъдеще: технологиите в здравните грижи". В рамките на онлайн форума бяха представени и 9 орални презентации от студенти от специалностите на Колежа.

Модератор на уебинара бе доц. д-р Гергана Петрова, дм от Катедра по сестрински грижи на Факултета по обществено здраве.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DQ7p

Гост 13.05.2022 20:03:03

И с гайда.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...