!
Понеделник, 11 Декември 2023
20
ноем
 

800 гр. е тежало най-малкото бебе, родено в МБАЛ – Пазарджик тази година

Понеделник, 20 Ноември 2023 | 10:55:04


Световният ден на недоносените бебета, който беше миналия петък, беше отбелязан за четвърта поредна година в Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Много вълнуваща беше срещата на порасналите вече дечица и родителите им с техните спасители. Всички

Световният ден на недоносените бебета, който беше миналия петък, беше отбелязан за четвърта поредна година в Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Много вълнуваща беше срещата на порасналите вече дечица и родителите им с техните спасители. Всички те се събраха като едно голямо и щастливо семейство, разказаха от болницата.

„Най-малкото бебе, което се е родило през тази година, тежи 800 гр. Повече от два месеца за малкия Божидар се полагат грижи в Неонатологично отделение. 96 недоносени бебета са преминали през Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик от 1 януари до 17 ноември. Бебетата от 1500 до 2000гр. са били 80. С много ниско тегло от 1500 до 1000 гр. са 11. Недоносените деца, които са се родили под 1 кг., са 5. Сред тях са и две двойки близнаци. Като процент недоносеност за съжаление, сме 19.2%. През отделението са преминали 8 двойки близнаци, от тях седем са били недоносени. 35% от жените, които са родили недоносени бебета, са възрастните първескини и 20% са непълнолетните майки“, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова пред гостите на тържеството за отбелязване на празника.

„Практикуваме кенгуру грижа от 4 години. Благодарение на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов, и на целия му екип успяхме да създадем т.нар. стая на „Майка и бебе“, в която може да приютим майки, които остават при нас за един месец, два месеца и дори за по-дълъг период от време, за да бъдат близко до своите деца. Аз съм убедена, че може да направим още много повече в тая посока и смятам, че това ще се случи. Световната практика показва, че това е важно за малките бебета и тяхното развитие. Неонатологично отделение на МБАЛ – Пазарджик е единственото в областта, което разполага с интензивен сектор и се грижим за всички недоносени бебета. Изключително се радвам и съм благодарна, че създадохме толкова добър екип“, допълни още д-р Пиронова, която поиска от новия кмет Петър Куленски съдействие за реализирането на Общинска програма за недоносените бебета.

„Днешният ден е много важен, защото той е посветен на недоносените деца и техните спасители. Истинският живот тръгва от тук. Затова всичко, което е необходимо за най-малките пациенти в изминалите 4 години, сме се стремили да осигурим. Искаме да създадем по-добри условия в отделението. Вече сме осигурили нужната апаратура на световно ниво и необходимите специалисти. През следващата година се надяваме с помощта на община Пазарджик да разширим Интензивния сектор“, заяви изпълнителния директор д-р Красимир Темнилов.

„Искам да поздравя целия екип на Неонатологично отделение и АГ отделението за чудесата, които вършите за нашите деца. Неонатологично отделение е стратегически важно не само за община Пазарджик, а и за цялата област. Искам да ви уверя, че в наше лице имате партньор и всичко, което е необходимо като съдействие, за да се развивате и обновявате, ще го получите“, обеща новият кмет на община Пазарджик Петър Куленски.

„Без Неонатологично отделение на МБАЛ – Пазарджик нашата работа ще е изключително трудна. Началникът на отделението д-р Здравка Пиронова никога не е делила децата от различните болници и винаги е била изключителен професионалист. Много е трудна вашата работа и са нужни изключителен професионализъм и отношение към децата. Без да се обичат децата и професията нищо не би могло да се получи“, отбеляза от своя страна акушер-гинекологът д-р Елисавета Генчева, която е сред новите общински съветници на Пазарджик.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%FXy


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...