Сряда, 17 Август 2022
13
март
10
 

85 млн. лв. дефицит в Касата само от лекарства очакват в Надзорния съвет

Вторник, 13 Март 2018 | 16:42:46 Ирина Пекарева
10

Въпреки размера на дълговете към чужди фондове, по-сериозният проблем за бюджета на НЗОК е нарастването на разходите за лекарства. Това става ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на Фонда Жени Начева, отразени в стенограмата от заседанието

Въпреки размера на дълговете към чужди фондове, по-сериозният проблем за бюджета на НЗОК е нарастването на разходите за лекарства. Това става ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на Фонда Жени Начева, отразени в стенограмата от заседанието на 26 февруари.

„Аз, честно казано, за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата – това, което предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците“, казва Начева пред колегите си от Надзора. „Ако трябва ще пратим контрол във всяка болница, която онколекарства изписва и назначава. Въвели сме механизъм за контрол на остатъчните количества в болниците, защото знаете, че там най-много се разхищава ресурс“, казва тя.

От думите й става ясно още, че Касата не е финализирала договарянето на отстъпките за лекарства с фармафирмите, защото отлага до 1 април сключването на договорите за новите молекули до уточняване на правилата и процедурите. „Там не знаем какъв ще е мащабът на проблема. В момента говорим, че има преразход дори и за сега съществуващите молекули, без да са влезли новите. И там за мен е по-неконтролируем разходът, защото тук, ако имаме партньори, с които да провеждаме разговори, то за лекарствата такива няма. За мен там ще е най-голямото предизвикателство“, заявява Начева.

По думите на зам.-министър Бойко Пенков пък се очаква до 5% ръст при лекарствата. „Което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, което го нямаме. И от новите молекули още 35 – 85 отидоха“, коментира той.

„Имаме само един изход за лекарствата – да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че ако уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем. Това е най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща“, обяснява д-р Пенков, но посочва, че ако това бъде въведено, не е ясно как ще се следи резултатът.

Проблемът с бюджета за лекарства стои от години. И тази година, въпреки увеличените средства във всички пера, преразходът за онкомедикаменти започна още от януари, като НЗОК плати за тях 10 млн. лв. над очаквания средномесечен разход. Ако тенденцията продължи и в следващите месеци, то резервът на Здравната каса няма да е достатъчен, за да покрие дори само този преразход. При това тук не влизат извънредно приетите нови молекули, нито пък е ясно какви са разходите за лекарства за домашно лечение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Y#xn

Гост 14.03.2018 08:10:34

НЗОК трябва незабавно да се закрие. Там цари непрофесионализъм, липса на елементарна етика и беззаконие.

Гост 14.03.2018 00:08:37

Правителствената касичка е пробита като гевгира на Тиквата в кухнята му Банкя. Обявявайте я във фалит и да си ходим. Нещастните комунета са с двете си ръце завряни отзад и не могат да управляват нищо. Като им четеш диалозите на кухите лейки в НС на НЗОК можеш да останеш с впечатление ,че са някакво ТПК , а не здравна институция, която мисли за здравето на пациентите, а утре тези кретени също ще са пациенти.

Реалист 13.03.2018 18:51:39

Университетските болници ще трябва да отделят едни 2-3 млн. лева, за да закупят новите молекули за онкологично болни пациенти за един месец, после да почакат 2-3 месеца НЗОК да им върне вложените парички. Много умно като се има впредвид, че изписването на рецепта за тях не се заплаща. Волонтерски труд, в окаяната ни държава. Някой дава ли си сметка за тази идиотщина.

Гост 13.03.2018 17:56:07

Химичката май сериозно оплеска нещата.

Гост 13.03.2018 17:46:01

В тази същата стенограма от 26.02.2018г. става ясно, че Жени Начева еднолично е предложила на Надзорния съвет да се назначи с трудов договор за подуправител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, която в същото време е и директор на РЗОК-Шумен. Не става ясно, обаче кой я е назначил на тази конкурсна длъжност, след като проф. Плочев по това време е бил в отпуск по болест и дори е лежал в болница. Не става ясно също, защо Жени Начева е неглижирала факта, че с Решение №165 от 10.01.2013г. на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е установено, че Пенкова, като директор на РЗОК-Шумен е в конфликт на интереси и това е било потвърдено с решение на ВАС. Нещо повече, Жени Начева се е опитала да въведе в заблуждение членовете на НС на НЗОК, че "това нещо от 2012 г. е приключило". Тази манипулация е извършена с цел НС на НЗОК да не възразява срещу незаконното назначение на Пенкова за подуправител.

БГ 13.03.2018 21:57:33

В Стенограмата пише, че Плочев и е подписал проекта на Договора за назначаване, което за мен е много странно, защото хем е в болничен, хем подписва Договор, но знае ли човек, как са го притискали ?!

Гост 13.03.2018 17:44:01

Проф. Плочев е в отпуск по болест.

Но друго е ясно - и всичко е точно 13.03.2018 17:27:55

"Защото ние сега това, което казваме на болниците – параметрите, които сте достигнали края на миналата година ние ви ги даваме, само че при по-високи цени с по-малък брой болни. Това е. Ние не им даваме повече пари. Ние им даваме по-малък брой болни при по-високи цени. Истината е тази."(пак от същата стенограма)

Осведомен 13.03.2018 23:31:30

Ако това не е престъпление вече,здраве му кажи! Как така за по-малко онко болни ще има пари за медикаменти??? И кой смята,че на тези болни им е много добре да са с подобни диагнози? Абсолютно безхаберие!Но...на чужд гръб и сто тояги са малко... Абсурдни решения!

Гост 13.03.2018 17:26:36

Тази Начева още ли не е уволнена! Къде е Проф. Плочев?


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...