Сряда, 17 Август 2022
05
авг
3
 

9 нови за страната магистърски и докторски програми стартират в МУ-Пловдив

Обучението се осъществява съвместно с още 8 образователни и научни институции от страната и 6 университета от чужбина

Петък, 05 Август 2022 | 16:41:53
3

От новата академична 2022/2023 г. в Медицински университет – Пловдив стартират 9 нови мултидисциплинарни докторски и магистърски програми, в които обучението ще се осъществява съвместно с медицинските университети в София и Плевен, Националния це

От новата академична 2022/2023 г. в Медицински университет – Пловдив стартират 9 нови мултидисциплинарни докторски и магистърски програми, в които обучението ще се осъществява съвместно с медицинските университети в София и Плевен, Националния център по заразни и паразитни болести, Института по молекулярна биология на БАН, ПУ „Паисий Хилендарски", Университетът по хранителни технологии, НСА „Васил Левски" и Тракийския университет – Стара Загора, съобщиха от учебното заведение. Асоциирани партньори по проекта са Aristotle University of Thessaloniki (Greece), Ecclesiastical Academy of Athens (Greece), Democritus University of Thrace Medical School (Greece), Site de Creil - GHPSO (France), Universita Campus Bio-Medico di Roma (Italy), University of West Attica (Greece).

Учебните планове и програми на новите специалности са разработени и се реализират в рамките на проект ОМНИА, договор BG05M2OP001-2.016-0007, финансиран по процедура „Модернизация на висшите училища" на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. В името на проекта ОМНИА /лат. – „всичко"/ се вплита стремежът на МУ-Пловдив и неговите партньори да обгърне всички аспекти на съвременния живот – от обучението на студенти до тяхната реализация. Затова и деветте нови специалности са създадени така, че да отговорят на търсенията на пазара на труда.

Магистърската програма „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории" е интердисциплинарна и е предназначена да отговори на нарастващите нужди от професионалисти в областта на лабораторната диагностика на заразните заболявания и имуномедиираните болести. Магистърската програма „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология" има за цел да подготви лекари за участие в екипите, обезпечаващи спортни състезания и мероприятия, в професионални и аматьорски спортни клубове. Те ще могат да преценяват ефективността на заниманията с физическо  възпитание и спорт, отчитайки използваните методи и средства за  тренировка и функционалните възможности на спортистите. Обучението се осъществява от МУ-Пловдив и НСА „Васил Левски". Магистърската програма „Диететика" се осъществява съвместно от МУ-Пловдив и УХТ-Пловдив и нейните възпитаници ще могат да работят като  консултанти и специалисти по хранене в лечебни заведения, рехабилитационни, диагностично-консултативни и спортни центрове, научни институции, лаборатории по храни и хранене, в учебни, производствени и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи.

Магистърска програма „Иновативни лекарства" е съвместна за МУ-Пловдив и Института по молекулярна биология на БАН (ИМБ-БАН) и ще подготвя предприемачи и експерти по управление на иновациите и приложните изследвания в малки фирми и корпорации във фармацевтичния бранш и в сродни сектори като парфюмерия и козметика, в университетите и държавните изследователски центрове и др. Магистърската програма „Иновации и предприемачество във  фармацевтичния бизнес" се осъществява съвместно от Фармацевтичния факултет и Факултета по обществено здраве на МУ-Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски". Успешно дипломиралите се ще могат да стартират собствен бизнес или да работят като експерти и консултанти по управление на иновационни проекти във фармацевтични компании и в сродни индустриални отрасли. Магистърската програма „Биостатистика" се осъществява съвместно от МУ-Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски". Завършилите ще намерят кариерна реализация като специалисти в научноизследователски организации, университетски изследователски групи, болници, фармацевтични компании и регионални и национални държавни организации, които определят публичната политика в областта на здравеопазването.

Докторските програми „Гериатрична медицина" и „Палиативна медицина" се осъществяват съвместно от МУ-Пловдив, МУ-Плевен и ТрУ-Стара Загора. „Гериатрична медицина" е фокусирана върху една от бъдещите глобални тенденции – бързото стареене на обществото, като това изисква предприемането на изпреварващи мерки и готовност за справяне със съответните специфични проблеми. „Палиативна медицина" има за цел да отговори на още една от бъдещите глобални тенденции, застрашаващи качеството на живот – смъртни случаи от болести, които причиняват сериозни страдания.

Докторска програма „Медицина, психология и вяра" е съвместна на МУ-Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски" и ще подготвя експерти, които да полагат цялостна, холистична грижа за пациентите и техните семейства, близки, за грижещите се за болните и т.н., както и да използват съвременните възможности на телеобразованието, електронната наука и телемедицината не само за провеждане на научни проучвания, но и за консултации, наблюдение и оказване на своевременна помощ и подкрепа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6#av

Позиция 07.08.2022 07:25:47

Нароиха се измислени специалности за лентяи! Само губене на време и пари за създаване на безработни с тапия за висше, които ще мият прозорци или ще разнасят пици! Никой не иска да се поти в индустрията или селското стопанство, където реално се създава принадена стойност. Народът се отучи да работи с пот на челото! "Гладен заспивам, потен не!"; "Секс, наркотици и рокендрол!"; "Родени сме уморени, живеем за да си починем!" Вече тридесет години това втълпява "демокрацията"!

Гост 06.08.2022 18:45:38

Малко закъснели с 20 години, но все пак.

Gost 05.08.2022 16:54:10

Bravo


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...