!
Сряда, 17 Април 2024
17
ян
10
 

Aндрей Марков: Зад надлимитната дейност има излекувани пациенти, не може да не се приема

Сряда, 17 Януари 2018 | 09:57:44 Полина Тодорова
10

Съвсем очаквано решение, всички в държавата бяха наясно, че това ще се случи, просто беше необходимо време, за  да бъде облечено в решение. Това мнение изрази пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков п

Съвсем очаквано решение, всички в държавата бяха наясно, че това ще се случи, просто беше необходимо време, за  да бъде облечено в решение. Това мнение изрази пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков по повод решението на ВАС, с което се отменят лимитите на болниците за 2015 г.

Той предположи, че и следващите решения по въпроса ще са в същата посока. „Това е извършена дейност, това са излекувани пациенти, не е възможно да не се приеме“, категоричен бе Марков в коментар за налаганите лимити на лечебните заведения. „Ситуацията с болниците е резултат именно на това незаплащане. И сега – дайте ще дадем 30 млн. на общинските болници, утре ще дадем 100 млн. на областните, друг ден - на други. Пожарникарска работа, която не е в интерес на обществото. Трябва да има система, която определя средствата, които са необходими за тази дейност, а не да се случват подобни решения“, допълни той.

Марков беше категоричен, че отдавна всички болнични асоциации са на мнение, че лимитите не са решение на проблема с недостига на средства. „Винаги ще има опити да се администрира този процес и винаги ще има неуспех“, отбеляза той. „Докато не се промени основата на финансиране на здравната система, защото в момента тя не включва всички публични средства, няма да има оправяне. В момента се харчат два пъти повече от определените публични средства и това се знае от всички“, изтъкна още той.

Според него отдавна в България няма солидарен модел на здравно осигуряване.

„Клиничните пътеки са нещо, което беше необходимо на нашата страна, за да се знае за какво се плаща, но при условие, че тази система не се развива, не се самоусъвършенства, практиките винаги изпреварват системите с цел да се реализират по-добри приходи и хората да получават по-добри възнаграждения. Знаем, че след клиничните пътеки следва DRG‐системата, за да се управляват процесите по лечение на пациентите и да се разглеждат в тяхната цялост. Ние обаче направихме първата крачка, след което замръзнахме и сега консумираме липсата на адекватни решения. Виждаме как се увеличават цените на електроенергията, на водата, ръста на минималната работна залата, за което има и обективни фактори. На практика обаче финансирането на здравеопазването е замръзнало“, коментира той.

Председателят на ББА изтъкна oще, че се увеличават разходите за лекарства. „Това е един от най-големите проблеми“, подчерта той, като отбеляза, че липсва система за контрол в тази насока.

Марков беше категоричен, че с проблемите на здравеопазването не трябва да се спекулира. Нужни са обединени действия и приемственост в тази посока. Ако някой се опитва да „яхне“ вълната, за да извлече дивиденти, това винаги води към провал и неуспехи, заяви той. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qrH*

Гост 19.01.2018 14:39:12

Дават 600 лв. на проф. Плочев за служебно облекло 18-01-2018 12:50 Clinica.bg press@clinica.bg Дават 600 лв. на проф. Плочев за служебно облеклоНадзорният съвет на здравната каса е взел специално решение на последното си заседание 600 лв. за „представително работно облекло" ще получи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. Това гласи едно от решенията, които Надзорният съвет взе на последното си заседание този понеделник. Въпреки че не са много, те ще стигнат на проф. Плочев, за да си купи не един, а дори два сносни костюма, с които да представлява фонда по време на работата си. Цената на мъжките костюми варира според марките им, но има прилични за около 200 лв. Средствата за работно облекло се полагат на управителя на касата в качеството му на нейн служител. Размерът им се определя от Надзорния съвет на фонда, обясниха от касата. Оттам допълниха, че право на работно облекло като държавни служители имат и останалите работещи във фонда. Размерът на средствата за директор на дирекция е 400 лв., а за експерт – 250 лв. От касата обаче категорично отказаха да кажат каква е заплатата на управителя на фонда, както и тази на работещите в него. Според думите на самия проф. Плочев възнагражденията във фонда са ниски. „Няма кой да прави анализи за 800 лв.", беше се оплакал той на едно от заседанията на Надзорния съвет. При всички положения обаче възнаграждението на самия управител е по-високо от това на експертите в НЗОК. Ако тяхното е 800, то неговото ще е поне два пъти по-голямо. По неофициална информация на clinica.bg обаче брутното възнаграждение на управителя на касата е над 4000 лв. на месец.

Муньо 18.01.2018 23:31:56

Съгласно българското законодателство, ако лекар откаже мед. помощ на пациент, подлежи на финансова санкция и трябва да възстанови щетите причинени на пациента поради забавяне на диагностицирането и лечението му. След като някой е извършил дейност, следва да се заплати за труда му. Ако потърсилият помощ пациент е надлимитен, законът пак е срещу лекаря, който е отказал да му помогне, защото здравето на гражданите е "приоритет" и се гарантира от Конституцията на тая държава. Ако някой се съмнява, че зад надлимитната дейност се крият здрави пациенти, решението е просто- анкета с пациентите. Човек трябва да е мазохист или психично болен, за да подпише информирано съгласие за оперативна дейност, без същата да не е наложителна. А психично болните не могат да подписват самостоятелно информирани съгласия, нужен е пълномощник/ наместник. Така че стига глупости. Ако депутатите не получават заплати дали ще продължат да бъдат такива, те и без това не стоят в пленарна зала, а и да стоят каква я вършат?

гост 20.01.2018 21:21:12

Какво казва закона ако оперираш някого който няма нужда от операция , какво казва закона ако приемеш някой в болница с измислена диагноза , какво казва закона ако извършваш документна измама -оформяйки фалшива диагноза в ИЗ на пациент . Ако приемахте за болнично лечение наистина пациенти нуждаещи се от болнично лечение 2/3 от болниците не можете да си стигнете сегашния лимит даден от НЗОК . Зад всеки пациент който го имате за надлимитен стоят поне двама излишно приети лимитни пациенти . Това е самата истина . Най тъпото е че това не е в интерес на лекаря който реално работи , а в интерес на директорите на болници и на собствениците на частните болници , защото те не са хората които се гърбат да работят , но са тези които прибират парите . Та тяхното е : колкото повече - толкова повече и не се интересуват от съдбата на пациента ,има или няма нужда от болнично лечение , важното е да постъпват колкото се може повече пари , да има за присвояване и печалба .Конситуцията гарантира равнопоставеност на хората и еднакъв достъп до здравеопазване , а лекарите нарушават този принцип като лъжат най -безсрамно пациентите за тяхното здравословно състояние и съответно ги лъжат за нуждата и методите за тяхното лечение . По този начин хората са лишени от конституционното си правото получаване на здраве . " Горе пишещия тулуп споменава че пациента трябва да е психично болен или мазохист за да подпише информирано съгласие за операция , а какъв престъпник е лекаря който информира пациента лъжейки го най- нагло че има нужда от операция / без да е належаща /, и това е масово . Дали пациента е мазохист или лекаря е гаден садист , който за някой лев е готов да осакати или умори здрав или нямащ нужда от операция човек ? Приемат се масово пациенти които не се нуждаят от болнично лечение , а така се отнема възможността за приемането на истински нуждаещи се пациенти , а те биват лишавани от правото на достъп до здравно обслужване .. Така че конституцията най-нагло се нарушава от самите лекари .

гост 19.01.2018 10:35:39

Ти тези глупости ги разправяй на баба си . Колко народ лежи по болниците излишно , колко операции са направени само за парите по пътека / и още нещо / , пък да не говорим за стентираните пациенти сигурно никъде по света го няма . Нека някой професор дълбокомислено и загрижено ти каже , че ако не те оперира може да умреш и ти даже да отидеш на друго место , другия е същия лапач на пари и ти казва същото ? Какво правиш ? Оперираш се, разбира се , и си плащаш кеш , щото те оперира най -добрия .За една опресия в сърд.област що коронарографии и стентове направиха не е истина , имам пациенти със 7 стенда - седем . Това херния , пък и после перитонит , като тобъл ляб ги папкат , и не се усещат завалиите .Що здрави / особено трета / сливици извадиха на децата .А да те вкарат да лежиж по пътека и само да те гледат докато изтече минималния престой , чет нямат такива . То не са Инсулти във ВБН , то не са Световъртежи , всеки трети зимата е с пневмония , пък после се чудят защо половин нация има ТЕЛК решения . Само не пишете че масово не се прекарва българския пациент да лежи излишно в болница и че не му се правят излишни операции , че направо се излагате с тая тъпа елементарна пропаганда . Знаеме си много добре за какво става дума . По мои наблюдения 40-50 % от пациентите са лъгани да им се правят неща дето са им излишни .

Гост 18.01.2018 14:04:37

Уравнението е свръхпросто.Всеки надлимитен приет пациент си плаща кеш.И после с касовата бележка да си търси парите от касата.Какво го увъртате вие отдолу не знам.

гост 17.01.2018 22:21:24

Уравнението е просто , но не е да го правят прости хора като тези от БЛС . Искането трябва да бъде : Съгласни сме че всяка болница ще има твърд лимит и той ако се надвиши няма да се изплаща , след което вече да се преговаря за увеличаване цените на пътеките , съответно ще последва намаляване обема на работа за лекарите . Не аз да приемам месечно зор заман по 30-40 пациента , и да се чудя как да ги лъжа да лежат , а на всичкото отгоре да се скапвам от писане и работа , вместо да имам не повече от 10-15 месечно и те да ми носят същите пари . Само това да се направи ще е огромна крачка напред . Защото тогава може в бъдеще време след година две , вдигайки се парите за болници да се вдигнат и доходите , а така само се въртим в омагьосан кръг . Тея надлимитни са нужни само на директорите на болници да има откъде да крадат .

гост 17.01.2018 22:13:22

Не се прави на улав , Марков много добре знаем всички ,че се приемат здрави хора , че дори се и оперират , само и само болницата да направи лимита . Това ,че се гледа да се приемат предимно здрави , а болните ако може да се пробутат на друга болница е абсолютен факт и недей дърдори отявлени лъжи . Че то ако се приемаха само болни , които наистина се нуждаят от стационарно лечение , няма да се стигне и до една трета от парите които касата дава за болниците . Съзнателно в началото на месеца се прави юруш да се приемат какви да е пациенти за да може да се изпълни лимита , а после високомерно да се казва на истински болните : - ами то лимита свърши , търси друга болница .Това е истината , другото са безогледни лъжи . Трябва да се намали приема на болни за сметка вдигането на цените на клинични пътеки , но това няма как да стане с вашето постоянно реване за над-лимитни дейности , никога Касата няма да се съгласи да вдигне цените на пътеките и да се намали обема на приема , без да има за всяка болница лимит . А това е което трябва да се иска , по-малко брой изпълнени пътеки за повече пари за пътека , така ще се облекчи труда на редовия лекар . С искането за надлимитна дейност и плащането й , само се товярят лекарите да въртят безброй пациенти за евтини пътеки . Само писане и псувни от пациентите , нищо друго не получават лекарите .

Гост 17.01.2018 12:05:21

Андрей марков иска всичко да е безлимитно. На него и 1 млрд. лв. да дадете, ще ги намести. Пуяците от каЦата кьорави ли са да видят как една пълна с бивши кадри на НЗОК и РЗОК-Пазарджик болница им отчита PET-скенери с 20 пъти по-голяма честота от средната за Европа. Явно не са слепи, а много добре мотивирани.

Гост 17.01.2018 10:56:13

А зад лимит ната има маса здрави пациенти .

Гост 17.01.2018 11:35:15

Неоспорим факт! Но никой не иска да извади истината.


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...