!
Неделя, 14 Април 2024
29
март
 

AI ще подобрява живота на оцелелите от инсулт

Петък, 29 Март 2024 | 16:12:38


Нова технология ще помага на здравните специалисти, пациентите и болногледачите да предскажат както краткосрочните, така и дългосрочните резултати от исхемичен инсулт, информираха от Асоциацията по афазия и инсулт. В европейския проект TRUSTrok

Нова технология ще помага на здравните специалисти, пациентите и болногледачите да предскажат както краткосрочните, така и дългосрочните резултати от исхемичен инсулт, информираха от Асоциацията по афазия и инсулт.

В европейския проект TRUSTroke изследователските екипи комбинират клинични променливи с информация от доклади на пациенти от три различни европейски болници, като същевременно гарантират неприкосновеността на личния живот, данни и сигурността чрез спазване на най-високите стандарти и протоколи. С помощта на AI те анализират големи количества данни, свързани с прогресията на заболяването и потенциалните рискове за здравето, за да позволят в крайна сметка по-голяма персонализация и ефективно дългосрочно управление на инсулта.

Проектът се стреми специално да намали рисковете, свързани със сериозни здравословни проблеми, когато пациентите напускат болницата, със случаите, когато пациентите се влошават и трябва да се върнат в болницата неочаквано, когато имат проблеми с движението, непълно възстановяване и други неблагоприятни дългосрочни резултати или инсултът се случва отново.

Според генералния директор на Stroke Alliance for Europe Арлин Уилки технологията, използваща изкуствен интелект, ще помогне на лекарите и преживелите инсулт да работят заедно, за да планират по-ефективно дългосрочното възстановяване.

Европейската комисия е одобрила и втори изследователски проект, който използва AI за подобряване на резултатите на пациентите при лечение на инсулт. Използвайки набори от данни от хиляди профили на пациенти и най-съвременни AI модели, изследователите във VALIDATE разработват и валидират система за подпомагане на вземането на клинични решения. В центъра на този проект е създаването на ново приложение, което има за цел да предостави допълнителна информация за клиницистите, като прогнозира резултата от различни стратегии за лечение. Тази система ще даде възможност на здравните специалисти да изберат оптималната стратегия за лечение, съобразена с уникалните обстоятелства на всеки пациент. Освен предоставянето на точна прогноза, успехът на приложението Validate зависи от спечелването на доверието на клиницистите и пациентите при неговото прилагане. За да се постигне това, ще се проведат строги тестове в реални клинични условия чрез наблюдателни проучвания, потвърждаващи неговата ефикасност и надеждност.

ANGIE пък е изследователски проект, финансиран от ЕС, който има за цел да разработи микророботи за целенасочено доставяне на лекарства за разтваряне на кръвни съсиреци при лечение на остър инсулт. При тези инсулти съсиреците възпрепятстват притока на кръв към мозъка, причинявайки тежки и потенциално необратими увреждания. Доставянето на лекарства, насочени към мястото, където са необходими, може значително да намали риска от системни, дългосрочни увреждания, като същевременно бързо разтваря тези блокажи и възстановява притока на кръв. 

Като част от проекта, изследователският екип вече е разработил 3D отпечатани изображения на мозъчните съдове на пациент въз основа на MRI сканиране, за да се гарантира, че доставката на лекарството ANGIE работи при реалистични условия. Моделите могат точно да възпроизведат сложната съдова система на мозъка и да симулират реални условия на кръвния поток. Сега те се предоставят за образователни цели, осигурявайки реалистична и безопасна среда за лекарите, лекуващи инсулт, за да усъвършенстват уменията си и улеснявайки по-ранното и по-обширно обучение.

На снимката: 3D изображение на мозъчен съд Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rjyF


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...