Неделя, 01 Ноември 2020
26
септ
 

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Големите фармакомпании настояват за общоевропейска схема за компенсации, а пациентските организации - за общоевропейски фонд

Събота, 26 Септември 2020 | 10:43:36


Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични ефекти от потенциалната ваксина на компанията срещу COVID-19, при различни условия от сделката, сключена със Sanofi, предаде Агенция Ройтерс, позовавайки се

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични ефекти от потенциалната ваксина на компанията срещу COVID-19, при различни условия от сделката, сключена със Sanofi, предаде Агенция Ройтерс, позовавайки се на изявление на високопоставен представител на ЕС.

Сделките отразяват различните защитни стратегии на два от най-добрите производители на лекарства в света в момент, в който се води активна дискусия по темата за отговорността при прилагането на ваксините и ролята им за прекратяване на пандемията, отбелязва агенцията. AstraZeneca си е осигурила подкрепата на Европейския съюз в поверително споразумение, което отразява по-ниската цена, търсена от британския производител, е коментирал служителят на ЕС пред Ройтерс.

„Ако дадена компания поиска по-висока цена, ние не даваме същите условия“, е пояснил служителят, който е пряк участник в преговорите, но отказва да бъде назован, тъй като договорите са поверителни.

Неочакваните странични ефекти след разрешаване на лекарството от регулаторните органи са редки, но бързината, с която се разработват ваксините срещу COVID-19, увеличава риска от непредвидени състояния. Сделката с AstraZeneca, която прехвърля към данъкоплатците някои от рисковете, свързани с въвеждането на ваксина, беше сключена през август и клаузите за отговорността не са били докладвани преди това.

Според сделката AstraZeneca ще плаща само съдебни разноски до определен праг, е посочил още служителят, без да уточни как ще бъдат разпределени разходите между отделните европейски правителства в такива случаи.

Известно е, че един финансов щит би покрил както съдебни разходи, така и потенциална компенсация, което на практика се случва по-рядко, но води след себе си потенциално много по-големи разходи в случай на вякаква нередност.

В замяна на по-високата цена, платена за ваксината си, френският производител на лекарства Sanofi, който работи с GlaxoSmithKline като партньор, не е получила никакъв отказ от отговорност. Коментирайки ситуацията за относително ниската цена на ваксината на AstraZeneca, говорител на компанията е потвърдил обещанието й да споделя широко ваксината и да не печели от нея по време на пандемията. Съгласно сделката с AstraZeneca страните от ЕС ще заплащат 2,5 евро (2,92 долара) за доза, докато Sanofi договори цена от около 10 евро, припомня Ройтерс.

Отговорността е основният „препъникамък“ в преговорите с други производители на ваксини срещу COVID-19, заявиха представители на ЕС, тъй като компаниите се опасяват, че рискуват по-големи разходи за правна помощ, отколкото обикновено, и те са толкова по-големи, колкото по-дълъг е периодът на разработване и на проучвания.

Говорител на Европейската комисия заяви, че предварителните сделки за покупка „предвиждат държавите членки да обезщетят производителя за определени задължения, поети при специфични и строги условия“, но „отговорността все още остава за компаниите“.

Производителите на лекарства призовават регулаторните органи на ЕС да създадат общоевропейска схема за компенсации, докато организациите на пациентите призовават за общоевропейски фонд, финансиран от фармацевтични фирми, който да компенсира неочаквани странични ефекти. Правният режим на ЕС е сред най-неблагоприятните за производителите на лекарства по искове за обезщетение, въпреки че ищците много рядко успяват да спечелят, тъй като законът изисква от тях да докажат връзката между заболяване и ваксина, която може да го е причинила.

САЩ предоставиха имунитет срещу отговорност за ваксините срещу COVID-19, получили одобрение от националния регулатор. Междувременно Русия заяви, че ще поеме част от правната отговорност, ако има проблеми с ваксината, разработена от московския институт "Гамалея".Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uGs@


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Никола Пенчев
31.10.2020 20:01:33

Почина д-р Никола Пенчев

Вчера, 30 октомври, на 74-годишна възраст, е починал д-р Никола Пенчев, дългогодишен управит ...

Министърът: Болница, която иска да се опази
31.10.2020 19:11:21

Министърът: Болница, която иска да се опази "чиста" от COVID, повече няма да работи с НЗОК

Мениджъри на болници упорито се опитват да си ги опазят "чист" от COVID , но ня ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...