!
Петък, 21 Юни 2024
22
март
 

AstraZeneca: Ваксината ни е 100% ефективна срещу тежък и критичен COVID, не крие повишен риск от тромбози

В много европейски страни се наблюдава рязък спад в доверието към препарата на компанията

Понеделник, 22 Март 2021 | 16:58:26


Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи в понеделник компан

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи в понеделник компанията, позовавайки се на междинни резултати от фаза 3 на голямо изпитване на ваксината в САЩ.

Проучването е показвало, че ваксината е с малко по-висока ефективност – 80%, при населението на възраст над 65 години.

Компанията уверява, че независим комитет по безопасност (DSMB) е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог върху кръвните съсиреци, както и върху мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST) - изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.

AstraZeneca посочва, че тази независима комисия не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Според произхода им, участниците в междинния анализ са били от следните групи - приблизително 79% бели, 8% афроамериканци, 4% индианци, 4% азиатци, а 22% от участниците са с иберийски произход.

„Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това проучване на ваксината", е изводът на компанията

От AstraZeneca ще продължат да подготвят документацията, необходима за подаване на спешното одобрение на ваксината от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, посочват оттам.

Данните, представени от AstraZeneca идват на фона на спад в доверието към тази ваксина в редица европейски страни.

Най-отчетлив е бил той в Испания, Германия, Франция и Италия след съобщенията за тромбози, свързани с ваксината, показват данни от анкета на британската социологическа агенция YouGov, огласени по-рано днес.

Анкетата на YouGov, е обхванала около 8000 души в 7 европейски държави и е била проведена между 12 и 18 март. Крайният извод от нея е, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да гледат на ваксината на AstraZeneca като на опасна, отколкото безопасна.

Около 55% от германците посочват, че според тях ваксината не е безопасна, докато 32% са на мнение, че тя е безопасна, сочат резултати от анкетата. За сравнение - при предишното допитване през февруари в Германия 43% от анкетираните са я оценили като безопасна и 40% - за не-безопасна

Във Франция, където ваксината AstraZeneca не е особено популярна, 61% от анкетираните казват, че сега я смятат за опасна, а само 23%, я считат за безопасна. За сравнение - при предишното допитване тези проценти са съответно 43% и 33%.

Аналогична е ситуацията и в Италия и Испания, където преди повечето хора са били на мнение, че ваксината на AstraZeneca е безопасна - съответно 54% и 59% от анкетираните, сега тези проценти са спаднали респективно до 36% и 38%.

Проучването показва обаче висока и постоянна степен на доверие към ваксината единствено във Великобритания, където ваксината на AstraZeneca се прилага от януари. То изобщо не се е повлияло от съобщенията за тромбози, констатират социолозите. И преди, и сега 77% от британците вярват, че тази ваксина е безопасна, като доверието им е съизмеримо с оценката им за безопасност на ваксината на Pfizer – 79%.

Припомняме, че в края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата EMA и Световната здравна организация СЗО заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на AstraZeneca надвишават рисковете от нея.

Така всички европейски страни, в които ваксинирането с с този продукт беше временно преустановено, се съобразиха с препоръките и възобновиха кампаниите си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CXnL


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...