Събота, 17 Април 2021
22
март
 

AstraZeneca: Ваксината ни е 100% ефективна срещу тежък и критичен COVID, не крие повишен риск от тромбози

В много европейски страни се наблюдава рязък спад в доверието към препарата на компанията

Понеделник, 22 Март 2021 | 16:58:26


Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи в понеделник компан

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи в понеделник компанията, позовавайки се на междинни резултати от фаза 3 на голямо изпитване на ваксината в САЩ.

Проучването е показвало, че ваксината е с малко по-висока ефективност – 80%, при населението на възраст над 65 години.

Компанията уверява, че независим комитет по безопасност (DSMB) е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог върху кръвните съсиреци, както и върху мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST) - изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.

AstraZeneca посочва, че тази независима комисия не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Според произхода им, участниците в междинния анализ са били от следните групи - приблизително 79% бели, 8% афроамериканци, 4% индианци, 4% азиатци, а 22% от участниците са с иберийски произход.

„Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това проучване на ваксината", е изводът на компанията

От AstraZeneca ще продължат да подготвят документацията, необходима за подаване на спешното одобрение на ваксината от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, посочват оттам.

Данните, представени от AstraZeneca идват на фона на спад в доверието към тази ваксина в редица европейски страни.

Най-отчетлив е бил той в Испания, Германия, Франция и Италия след съобщенията за тромбози, свързани с ваксината, показват данни от анкета на британската социологическа агенция YouGov, огласени по-рано днес.

Анкетата на YouGov, е обхванала около 8000 души в 7 европейски държави и е била проведена между 12 и 18 март. Крайният извод от нея е, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да гледат на ваксината на AstraZeneca като на опасна, отколкото безопасна.

Около 55% от германците посочват, че според тях ваксината не е безопасна, докато 32% са на мнение, че тя е безопасна, сочат резултати от анкетата. За сравнение - при предишното допитване през февруари в Германия 43% от анкетираните са я оценили като безопасна и 40% - за не-безопасна

Във Франция, където ваксината AstraZeneca не е особено популярна, 61% от анкетираните казват, че сега я смятат за опасна, а само 23%, я считат за безопасна. За сравнение - при предишното допитване тези проценти са съответно 43% и 33%.

Аналогична е ситуацията и в Италия и Испания, където преди повечето хора са били на мнение, че ваксината на AstraZeneca е безопасна - съответно 54% и 59% от анкетираните, сега тези проценти са спаднали респективно до 36% и 38%.

Проучването показва обаче висока и постоянна степен на доверие към ваксината единствено във Великобритания, където ваксината на AstraZeneca се прилага от януари. То изобщо не се е повлияло от съобщенията за тромбози, констатират социолозите. И преди, и сега 77% от британците вярват, че тази ваксина е безопасна, като доверието им е съизмеримо с оценката им за безопасност на ваксината на Pfizer – 79%.

Припомняме, че в края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата EMA и Световната здравна организация СЗО заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на AstraZeneca надвишават рисковете от нея.

Така всички европейски страни, в които ваксинирането с с този продукт беше временно преустановено, се съобразиха с препоръките и възобновиха кампаниите си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
anRh


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува
17.04.2021 10:58:51 Елена Цветкова

Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува

Николай Петров е на 25 години от Перник и има генетичното заболяване хемофилия, свързано с ли ...

2126 са новите случаи, починалите са 121
17.04.2021 10:04:45

2126 са новите случаи, починалите са 121

2126 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, което е близо ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...