Четвъртък, 19 Май 2022
22
март
 

AstraZeneca: Ваксината ни е 100% ефективна срещу тежък и критичен COVID, не крие повишен риск от тромбози

В много европейски страни се наблюдава рязък спад в доверието към препарата на компанията

Понеделник, 22 Март 2021 | 16:58:26


Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи в понеделник компан

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи в понеделник компанията, позовавайки се на междинни резултати от фаза 3 на голямо изпитване на ваксината в САЩ.

Проучването е показвало, че ваксината е с малко по-висока ефективност – 80%, при населението на възраст над 65 години.

Компанията уверява, че независим комитет по безопасност (DSMB) е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог върху кръвните съсиреци, както и върху мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST) - изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.

AstraZeneca посочва, че тази независима комисия не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Според произхода им, участниците в междинния анализ са били от следните групи - приблизително 79% бели, 8% афроамериканци, 4% индианци, 4% азиатци, а 22% от участниците са с иберийски произход.

„Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това проучване на ваксината", е изводът на компанията

От AstraZeneca ще продължат да подготвят документацията, необходима за подаване на спешното одобрение на ваксината от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, посочват оттам.

Данните, представени от AstraZeneca идват на фона на спад в доверието към тази ваксина в редица европейски страни.

Най-отчетлив е бил той в Испания, Германия, Франция и Италия след съобщенията за тромбози, свързани с ваксината, показват данни от анкета на британската социологическа агенция YouGov, огласени по-рано днес.

Анкетата на YouGov, е обхванала около 8000 души в 7 европейски държави и е била проведена между 12 и 18 март. Крайният извод от нея е, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да гледат на ваксината на AstraZeneca като на опасна, отколкото безопасна.

Около 55% от германците посочват, че според тях ваксината не е безопасна, докато 32% са на мнение, че тя е безопасна, сочат резултати от анкетата. За сравнение - при предишното допитване през февруари в Германия 43% от анкетираните са я оценили като безопасна и 40% - за не-безопасна

Във Франция, където ваксината AstraZeneca не е особено популярна, 61% от анкетираните казват, че сега я смятат за опасна, а само 23%, я считат за безопасна. За сравнение - при предишното допитване тези проценти са съответно 43% и 33%.

Аналогична е ситуацията и в Италия и Испания, където преди повечето хора са били на мнение, че ваксината на AstraZeneca е безопасна - съответно 54% и 59% от анкетираните, сега тези проценти са спаднали респективно до 36% и 38%.

Проучването показва обаче висока и постоянна степен на доверие към ваксината единствено във Великобритания, където ваксината на AstraZeneca се прилага от януари. То изобщо не се е повлияло от съобщенията за тромбози, констатират социолозите. И преди, и сега 77% от британците вярват, че тази ваксина е безопасна, като доверието им е съизмеримо с оценката им за безопасност на ваксината на Pfizer – 79%.

Припомняме, че в края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата EMA и Световната здравна организация СЗО заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на AstraZeneca надвишават рисковете от нея.

Така всички европейски страни, в които ваксинирането с с този продукт беше временно преустановено, се съобразиха с препоръките и възобновиха кампаниите си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4%gk


Всичко за коронавируса
Още новини
Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла
18.05.2022 17:26:21

Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла

“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби и за съжаление я откриваме е ...

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят
18.05.2022 16:59:58

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирус ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...