Сряда, 01 Декември 2021
14
апр
2
 

AstraZeneca: Медиците да са с повишено внимание за тромбоцитопения при ваксинирани лица

Сряда, 14 Април 2021 | 13:24:53
2

Причинно-следствена връзка между ваксинирането с Vaxzevria (новото наименование на ваксината на AstraZeneca срещу COVID) и възникването на тромбози в комбинация с тромбоцитопения се счита за възможна, затова медицинските специалисти трябва да бъдат с п

Причинно-следствена връзка между ваксинирането с Vaxzevria (новото наименование на ваксината на AstraZeneca срещу COVID) и възникването на тромбози в комбинация с тромбоцитопения се счита за възможна, затова медицинските специалисти трябва да бъдат с повишено внимание за признаци и симптоми на тромбоемболия и/или тромбоцитопения, като информират съответно и ваксинираните лица. Употребата на тази ваксина трябва да бъде в съответствие с официалните национални препоръки. Въпреки че тези нежелани реакции са много редки, те надвишават очакваната честота в общата популация. Не са идентифицирани специфични рискови фактори на този етап.

Това се казва в пряко съобщение до медицинските специалисти на AstraZeneca, съгласувано с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), публикувано на сайта на БЛС.

В съобщението е уточнено, че ваксината е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19, при лица на възраст 18 и повече години. „Много рядко след ваксинация с Vaxzevria е наблюдавана тромбоза в комбинация с тромбоцитопения, в някои случаи съпроводена с кървене. Това включва тежки случаи, изявяващи се с венозна тромбоза, включително с необичайна локализация, като церебрална венозна синусова тромбоза, тромбоза на спланхникова вена, както и артериална тромбоза, съпътствана от тромбоцитопения. Повечето от тези случаи са възникнали в рамките на първите четиринадесет дни след ваксинацията, при жени под 60-годишна възраст. Някои от случаите имат летален изход. Съобщените досега случаи са възникнали след приложението на първа доза Vaxzevria, а опитът за експозиция след втора доза е все още ограничен“, пише в съобщението.

Комитетът за лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата (PRAC) е извършил пълно проучване на регистрираните случаи на тромбози и тромбоцитопения при лица, получили ваксината, като е разгледана с повишено внимание информацията относно пол, възраст, рискови фактори, диагноза за COVID-19 (ако е налична), време на възникване, изход и клинична изява. Допълнителни проучвания ще бъдат инициирани, за да се установи точния патофизиологичен механизъм, по който възникват тези тромботични събития, и да се определи точната тежест на риска.

Докато се събират допълнителни данни, PRAC препоръчва актуализиране на продуктовата информация на Vaxzevria, за да се отрази настоящата информация относно проблема за безопасност. Една от тези актуализации е отразяването в Кратката характеристика на продукта тромбоцитопения като честа нежелана реакция, както и включването на тромбоза в комбинация с тромбоцитопения с много рядка честота.

От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция за този лекарствен продукт чрез национална система за съобщаване в Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xc%B

Ами 14.04.2021 14:55:21

сега?

Лекар 15.04.2021 23:38:25

Сега се изключват от ваксинация с тази ваксина жените между 20 и 50 години с наднормено тегло, пушачки и приемащи контрацептиви. Рискът е много по-нисък в сравнение от редица други лекарства и практики които хората следват всеки ден.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...