!
Неделя, 14 Април 2024
09
февр
1
 

Burnout синдромът засяга 30%-40% от работещите в здравната система

Четвъртък, 09 Февруари 2023 | 14:59:15
1

„Натоварването, на което са подложени лекари, медицински сестри и персоналът на лечебните заведения е огромно и често изтощението е до краен предел. Синдромът на професионалното прегаряне или burnout синдром засяга около 30-40% от заетите в здрав

„Натоварването, на което са подложени лекари, медицински сестри и персоналът на лечебните заведения е огромно и често изтощението е до краен предел. Синдромът на професионалното прегаряне или burnout синдром засяга около 30-40% от заетите в здравната система“. Тези данни представи главната сестра на МБАЛ - Пазарджик Елена Станчева - магистър по консултативна психология, в презентация на тема „Професионално прегаряне при медицинските специалисти- burnout синдром“.

Тя обясни, че основните фактори за това състояние винаги са комплексни, като сред тях най-важните са физическото и емоционалното изтощение, разочарованията, депресията и усещането за празнота.

На презентацията присъстваха лекари от отделенията, старши сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, както и служители на администрацията.

„Когато сме „прегрели“ и имаме първите симптоми за това, трябва да се спрем, да видим къде грешим, да подредим приоритетите си и да вземем навременни мерки. Работата без почивка крие рискове както за собственото здраве, така и от допускането на грешки“, подчерта Елена Станчева и акцентира върху разликата между хроничната умора и burnout синдрома, при който намразваме професията си.

„Първите симптоми ни говорят, че е време за някаква промяна. Не трябва да гледаме на себе си като на застинала скала, която не може да се промени, защото в живота си човек използва едва 5% от своя потенциал. Ако не намерим сили за промяна у себе си, трябва да потърсим помощ и да се стремим към баланс. Често възникват безсмислени конфликти в резултат на емоционална незрялост и криворазбрани ценности“, каза още Елена Станчева.

Тя бе категорична, че „егото“ на човека не може да помогне, когато той има проблем.

„В конфликтите с другите трябва да виждаме възможност за повишаване на емоционалната си интелигентност, която е различна от рационалната. Да отстъпиш в полза на добрия тон не е слабост, а е признак на емоционална зрялост и мъдрост“, обясни главната сестра и посъветва всички да намират време за своята тишина и тиха спирка в ежедневието, било сред природата или на друго любимо място.

„Поемайте дълбоко въздух и вентилирайте напрежението. Да намерим своите минути тишина и подредим мислите си. Да излезем на разходка сред природата, да вършим любими неща, за да намалим стреса, да повишим хормоните на щастието и обмяната на веществата. Така сами ще си помогнем, когато сме претоварени“, препоръча Елена Станчева.

В края на срещата тя пожела на своите колеги да останат да работят в болницата и в България и да вземат мерки навреме, за да не стигат до професионално прегаряне.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
muxW

Гост 10.02.2023 15:14:05

Тази старша мед сесетра не знае .и ,че Бърнаут синдром се отнася само за ВИСОКОПЛАТЕНИ на Запад професии с висока отговорност и психична пренатовареност. А тук в пролетарската кочинка се отнася за НИСКОПЛАТЕНИ професии с висока отговорност. Тоест това тук не е Бърнаут синдром ,а комунистическа експлоатация и ,изтощаване с комунизъм ,малтретиране с комунизъм ,навикване с комунизъм, обвиняване ,че не желаеш да си роб на комунистите и цялата палитра на едно робство. Така, че спрете да преписвате и повтаряте папагалски неща от западната психология ,да ги лепите нелепо тук за неща, които тотално не са идентични и да се оправдавате пак с лекарите ,които били прегорели. Не са прегорели ,а изпепелени от комунистическите ви порядки и безумната алчна експлоатация, хвърлени на пролетарската сган в краката десетилетия при това фалшива демокрация всъщност нежелание за скъсване с комунизма и скапания Семашко.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...