Събота, 21 Май 2022
18
ноем
16
 

Според медици и експерти в бранша:

COVID извади на показ недостига на хора в системата

Медици ще споделят опит за лечение в онлайн портал

Сряда, 18 Ноември 2020 | 16:33:36 Полина Тодорова
16

Нужна е национална стратегия за обезпечаване на кадровия дефицит в системата на здравеопазване. Около това мнение се обединиха участниците в дебата „Управление на здравеопазване по време на пандемия”. “Oсъзнаваме този недостиг

Нужна е национална стратегия за обезпечаване на кадровия дефицит в системата на здравеопазване. Около това мнение се обединиха участниците в дебата „Управление на здравеопазване по време на пандемия”.

“Oсъзнаваме този недостиг в труден момент”, oтбеляза адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация (ББА). Тя припомни, че проблемът с изтичането на кадри е дългогодишен и е част от световните тенденции за движение на трудовата сила. В същото време според нея е нужна национална стратегия за обезпечаване с персонал занапред. В тази връзка Димитрова даде пример с взетите решения на местно ниво в различни части на страната за привличане на кадри в създалата се епидемична ситуация като подсигуряване на безплатни жилища. Това обаче няма да увеличи броя на кадрите в страната, а по-скоро ще спомогне за тяхното по-балансирано разпределение, отбеляза тя. Според нея е добре да се помисли и за облекчаване за режима на легализация на документи на чуждестранните специалисти, което в момента отнема няколко месеца.

Здравният икономист Аркади Шарков отбеляза, че за щастие няма връщане към старите практики за разпределение на медици по места, но също посочи, че е нужно да се помисли за стимулирането на кадрите. Освен финансови, тези стимули трябва да са обвързани с достатъчно добрата база, обновяване на гайдлайните за добра медицинска практика, както и продължаващото обучение. „Всичко как да върнем хората и в България, и в определен район, касае и това какво ще им предоставим като възможности в социален, в здравен и икономически аспект, коментира той.

Д-р Цветелина Спиридонова, мениджър на МБАЛ „Хигия"-Пазарджик, заяви от своя страна, че кризата с кадрите е била очертана от българските медицински дружества много отдавна. Тя също отбеляза, че в основата й са липсата на финансова обезпеченост, възможности за развитие и усъвършенстване. „Ние трябва да осигурим на тези млади хора не само насъщния, но и условия, така че на 30 години те да имат семейства и домове и да обезпечим нормалното им каериерно развитие след излизане от университета, коментира д-р Спиридинова.

Участниците във форума коментираха и кризата с COVID.

„Ние не сме в криза, ние винаги сме работили така, нашата система все още не се е провалила“, заяви д-р Спиридинова. Тя обаче посочи, че липсата на своевременно изграждане на стратегия у нас е натоварила максимално болничните структури, което е довело до залагането на всички отговорности на болниците, без да се включат навреме личните лекари и ДКЦ-тата. „Болничният мениджмънт е кризисен по отношение на управление на кадрите и на финансите“, обясни тя и допълни, че болничните структури не може да поемат безкрайно всички случаи.

Петко Панов, зам.-директор, икономически дейности, СБАЛАГ „Майчин дом", отбеляза, че още в началото на пандемията, лечебното заведение е предприело много сериозни мерки, но в момента финансовия ресурс в тази насока е почти изчерпан и това е предизвикателство за много специализирани болници. Според него е по-добре да се опитаме да живеем с COVID, отколкото да го преодолеем.

Адв. Димитрова допълни, че все още се търси най-удачният вариант за разпределение и прием на пациентите с COVID. Тя призна, че безсъмнено това е голямо предизвикателство, но изрази надежда, че с участие на експерти на различно ниво може да се намерят решение. По думите й стъпка в тази насока е решението на здравния министър тежките случаи на заболяването да се лекуват в болници, които имат опита, кадри и апаратура, а в останалите да се прецени много внимателно какви пациенти ще бъдат хоспитализирани. Тя подчерта, че болниците са място, където хората могат спокйно да се доверят на лекарите.

От думите й стана още ясно, че ББА инициира изграждане на онлайн портал за специалисти, които ще могат да споделят помежду си опит, какви протоколи използват в лечението и други важни теми, като поясни, че той може да е от голяма полза на медиците в по-отдалечените райони.

Адвокат Енчо Симеонов заяви, че кризата с COVID e засегнала всички обществени сфери, но най-много е рефлектирала върху здравеопазването, където и напрежението е най-много. Според него сме се забавили с планирането на концепция как да се движи здравната система, а това е довело до допълнителни усложнения както за работещите в нея, така и за пациентите. Той беше категоричен, че е нужна добра организация на системата.

Запитан за спирането на плановите операции, здравният икономист Аркади Шарков беше категоричен, че това е грешка, която нанася финансова вреда на болниците, но и крие риск за здравето на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
czS7

Гост 22.11.2020 19:46:05

Абе този Аркадий докога ще се изказва по въпроси, от които нищо не разбира?

Гост 20.11.2020 17:49:22

Докато всеки български лекар с дохода си на едно работно място не може да си позволи европейски разходи-луксозна къща,вила,автомобил и любовница,престижно образование на децата си,достойни старини на родителите си,които са го изучили,както и на себе си и семейството си никой в тази клета държавица няма и да помирише европейско здравеопазване.Нито тикви,нито льотчици-НИКОЙ.И колкото по навреме народецът проумее тази азбучна истина толкова по-лесен ще е животът му.

Компетентен 22.11.2020 11:40:31

Това , което пишеш се отнася за щатския лекар. Евро - докторът може да види либовница само ако се скъса от дежурства. Заплатата стига за наем , дневни разходи , нова пералня , да подновиш покрива на вилата в БГ и да отидеш на публичен дом всеки трети четвъртък от месеца

Гост 22.11.2020 14:01:38

Това ,което пишеш ти се отнася за западния бачкатор. Ти ще си коландриш дебеланата,дето ти се води жена.

Компетентен 23.11.2020 21:29:30

Точно ! БГ - феодалите имат доходи непостижими за западния дрисльо . Справка - един шеф на БГ - болница - държавна щея да го праат зам министер. и Бойко - парен каша дуа - го проверява . Кво излиза - 6 апартамента , Ауди за 90 бона , магазин и 500 000 еврО в банка , води и 30-40 проучвания . Къде ти на запад такъв раат ! Буаш цял живот и я изкараш за 100 квадрата я не. Вижте имотните декларации на болничните шефове и после ми говорете за дохади , запад и пр. И тва е само легалното .... Завиждам , да , завиждам !

МУТРИ, ВЪН! 20.11.2020 18:59:30

Прекалено вярно сте се изказали, ама на Ганьовеца не му увира простата, тъпа кратуна! В кръчмите хвърчат буквално хилядарки - за пукница, пиячка и курви, чалга абитуриентски балове с възможно най-безобразния и брутален кич, но за Лекаря му си стиска Д-то!

Лекар 20.11.2020 02:09:14

Важното е, че няма недостиг на анализатори, директори и отворковци. Сега като включат новите гайдлайни много лекари ще се засилят да работят.

Гост 19.11.2020 09:17:26

Само за сведение - от 1 януари 2021 година в Унгария минималната заплата за ЛЕКАР става 2000 ЕВРО! Толкова по въпроса!

Епохално откритие 18.11.2020 20:10:35

Адвокат Енчо Симеонов заяви, че кризата с COVID e засегнала всички обществени сфери, но най-много е рефлектирала върху здравеопазването, където и напрежението е най-много. Според него сме се забавили с планирането на концепция как да се движи здравната система, а това е довело до допълнителни усложнения както за работещите в нея, така и за пациентите. Той беше категоричен, че е нужна добра организация на системата. Видяхте ли, намери се някой, който обясни къде е заровено кучото. Сензация, откритие, пробив! Как не се бяхте сетили досега, та се намери гусин адвокатът да ви отвори очите...

19.11.2020 10:13:31

'Добра организация' не става без европейско заплащане .Ако някой си мисли да ни пробутва кухи фрази без покритие да си прави организация и да се преглежда и лекува САМ. A планиране и концепция тепърва след като имаш работещ западноевропейски опит в здравеопазването е поредната чекия ,която ни казва ,че пари няма да има. Еми и здравеопазване толкова и ще имате. Кръстете се и си казвайте Отче наш по 3 пъти на ден и Бог да ви прОсти !

any 18.11.2020 19:50:48

Гледам в тази дискусия, пак адвокати и икономисти, ни дават акъл. Сладко е да живееш в администрацията и на гърба на лекаря... "Ша ни опраят"...:)

гост 18.11.2020 19:26:25

Добрутро! Сетили се!Къде бляхте до сега 10г. Проблемите са ясни от години, но си затваряхте очите. Проблема може да бъде решен само като почнете да давате нормални заплати-поне 60% от това което вземат лекарите и сестрите в Европа! Иначе ще видите лекари и сестри през крив макарон!Най-сетне на това общество трябва да му стане ясно, че медицината и лекарският и сестрински труд е нещо много много скъпо!

БЛС-Въоръжено Крило 18.11.2020 19:11:18

Известнияt в този форум пишман икономист Аркадий Гайдар още Шарков измъдрил 'стимулирането на кадрите с …….. обновяване на гайдлайните за добра медицинска практика, както и продължаващото обучение' С две думи лекарите искат европейско заплащане , а профаните им уреждат обучение. Мерси , muchas gracias товарищи. Обучавайте се вие утре без лекари как да си давате първа долекарска медицинска помощ. Защото няма да имате други освен бръснари и фризьорки да включите пак към гилдията на хирурзите както в 15ти век. Е аddios

zzz 18.11.2020 17:35:49

бол чакащи ЧАССТНИ лекри да се включат мноого добби сърца всеоидтайност etc bah mam u

Гост 18.11.2020 18:47:59

Бол чакащи цървули ,червени потници и ватенки чакат пак лекаря да работи не заплатен и ей така за спорта , както се работеше в комунистическия концлагер с вишките ,милиционерските джипки и мизереното заплащане на лекарите от другаря съветско влечуго Тодор Живков. ДА ,ама НЕ , Моцарт ,Бах и мама ви

ззз 18.11.2020 16:48:12

Здравният икономист (и доказан голем експет) Аркади Шарков отбеляза ...бах ма..м ...у ....експерт


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични
21.05.2022 12:19:49

Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични

До този момент 8 държави в Европейския регион на СЗО – Белгия, Франция, Германия, Италия, П ...

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий
21.05.2022 11:34:23

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий

„Вече няколко месеца работим усилено по изграждането на един ключов документ, наречен &bdqu ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...