Събота, 06 Март 2021
18
ноем
16
 

Според медици и експерти в бранша:

COVID извади на показ недостига на хора в системата

Медици ще споделят опит за лечение в онлайн портал

Сряда, 18 Ноември 2020 | 16:33:36 Полина Тодорова
16

Нужна е национална стратегия за обезпечаване на кадровия дефицит в системата на здравеопазване. Около това мнение се обединиха участниците в дебата „Управление на здравеопазване по време на пандемия”. “Oсъзнаваме този недостиг

Нужна е национална стратегия за обезпечаване на кадровия дефицит в системата на здравеопазване. Около това мнение се обединиха участниците в дебата „Управление на здравеопазване по време на пандемия”.

“Oсъзнаваме този недостиг в труден момент”, oтбеляза адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация (ББА). Тя припомни, че проблемът с изтичането на кадри е дългогодишен и е част от световните тенденции за движение на трудовата сила. В същото време според нея е нужна национална стратегия за обезпечаване с персонал занапред. В тази връзка Димитрова даде пример с взетите решения на местно ниво в различни части на страната за привличане на кадри в създалата се епидемична ситуация като подсигуряване на безплатни жилища. Това обаче няма да увеличи броя на кадрите в страната, а по-скоро ще спомогне за тяхното по-балансирано разпределение, отбеляза тя. Според нея е добре да се помисли и за облекчаване за режима на легализация на документи на чуждестранните специалисти, което в момента отнема няколко месеца.

Здравният икономист Аркади Шарков отбеляза, че за щастие няма връщане към старите практики за разпределение на медици по места, но също посочи, че е нужно да се помисли за стимулирането на кадрите. Освен финансови, тези стимули трябва да са обвързани с достатъчно добрата база, обновяване на гайдлайните за добра медицинска практика, както и продължаващото обучение. „Всичко как да върнем хората и в България, и в определен район, касае и това какво ще им предоставим като възможности в социален, в здравен и икономически аспект, коментира той.

Д-р Цветелина Спиридонова, мениджър на МБАЛ „Хигия"-Пазарджик, заяви от своя страна, че кризата с кадрите е била очертана от българските медицински дружества много отдавна. Тя също отбеляза, че в основата й са липсата на финансова обезпеченост, възможности за развитие и усъвършенстване. „Ние трябва да осигурим на тези млади хора не само насъщния, но и условия, така че на 30 години те да имат семейства и домове и да обезпечим нормалното им каериерно развитие след излизане от университета, коментира д-р Спиридинова.

Участниците във форума коментираха и кризата с COVID.

„Ние не сме в криза, ние винаги сме работили така, нашата система все още не се е провалила“, заяви д-р Спиридинова. Тя обаче посочи, че липсата на своевременно изграждане на стратегия у нас е натоварила максимално болничните структури, което е довело до залагането на всички отговорности на болниците, без да се включат навреме личните лекари и ДКЦ-тата. „Болничният мениджмънт е кризисен по отношение на управление на кадрите и на финансите“, обясни тя и допълни, че болничните структури не може да поемат безкрайно всички случаи.

Петко Панов, зам.-директор, икономически дейности, СБАЛАГ „Майчин дом", отбеляза, че още в началото на пандемията, лечебното заведение е предприело много сериозни мерки, но в момента финансовия ресурс в тази насока е почти изчерпан и това е предизвикателство за много специализирани болници. Според него е по-добре да се опитаме да живеем с COVID, отколкото да го преодолеем.

Адв. Димитрова допълни, че все още се търси най-удачният вариант за разпределение и прием на пациентите с COVID. Тя призна, че безсъмнено това е голямо предизвикателство, но изрази надежда, че с участие на експерти на различно ниво може да се намерят решение. По думите й стъпка в тази насока е решението на здравния министър тежките случаи на заболяването да се лекуват в болници, които имат опита, кадри и апаратура, а в останалите да се прецени много внимателно какви пациенти ще бъдат хоспитализирани. Тя подчерта, че болниците са място, където хората могат спокйно да се доверят на лекарите.

От думите й стана още ясно, че ББА инициира изграждане на онлайн портал за специалисти, които ще могат да споделят помежду си опит, какви протоколи използват в лечението и други важни теми, като поясни, че той може да е от голяма полза на медиците в по-отдалечените райони.

Адвокат Енчо Симеонов заяви, че кризата с COVID e засегнала всички обществени сфери, но най-много е рефлектирала върху здравеопазването, където и напрежението е най-много. Според него сме се забавили с планирането на концепция как да се движи здравната система, а това е довело до допълнителни усложнения както за работещите в нея, така и за пациентите. Той беше категоричен, че е нужна добра организация на системата.

Запитан за спирането на плановите операции, здравният икономист Аркади Шарков беше категоричен, че това е грешка, която нанася финансова вреда на болниците, но и крие риск за здравето на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hvgT

Гост 22.11.2020 19:46:05

Абе този Аркадий докога ще се изказва по въпроси, от които нищо не разбира?

Гост 20.11.2020 17:49:22

Докато всеки български лекар с дохода си на едно работно място не може да си позволи европейски разходи-луксозна къща,вила,автомобил и любовница,престижно образование на децата си,достойни старини на родителите си,които са го изучили,както и на себе си и семейството си никой в тази клета държавица няма и да помирише европейско здравеопазване.Нито тикви,нито льотчици-НИКОЙ.И колкото по навреме народецът проумее тази азбучна истина толкова по-лесен ще е животът му.

Компетентен 22.11.2020 11:40:31

Това , което пишеш се отнася за щатския лекар. Евро - докторът може да види либовница само ако се скъса от дежурства. Заплатата стига за наем , дневни разходи , нова пералня , да подновиш покрива на вилата в БГ и да отидеш на публичен дом всеки трети четвъртък от месеца

Гост 22.11.2020 14:01:38

Това ,което пишеш ти се отнася за западния бачкатор. Ти ще си коландриш дебеланата,дето ти се води жена.

Компетентен 23.11.2020 21:29:30

Точно ! БГ - феодалите имат доходи непостижими за западния дрисльо . Справка - един шеф на БГ - болница - държавна щея да го праат зам министер. и Бойко - парен каша дуа - го проверява . Кво излиза - 6 апартамента , Ауди за 90 бона , магазин и 500 000 еврО в банка , води и 30-40 проучвания . Къде ти на запад такъв раат ! Буаш цял живот и я изкараш за 100 квадрата я не. Вижте имотните декларации на болничните шефове и после ми говорете за дохади , запад и пр. И тва е само легалното .... Завиждам , да , завиждам !

МУТРИ, ВЪН! 20.11.2020 18:59:30

Прекалено вярно сте се изказали, ама на Ганьовеца не му увира простата, тъпа кратуна! В кръчмите хвърчат буквално хилядарки - за пукница, пиячка и курви, чалга абитуриентски балове с възможно най-безобразния и брутален кич, но за Лекаря му си стиска Д-то!

Лекар 20.11.2020 02:09:14

Важното е, че няма недостиг на анализатори, директори и отворковци. Сега като включат новите гайдлайни много лекари ще се засилят да работят.

Гост 19.11.2020 09:17:26

Само за сведение - от 1 януари 2021 година в Унгария минималната заплата за ЛЕКАР става 2000 ЕВРО! Толкова по въпроса!

Епохално откритие 18.11.2020 20:10:35

Адвокат Енчо Симеонов заяви, че кризата с COVID e засегнала всички обществени сфери, но най-много е рефлектирала върху здравеопазването, където и напрежението е най-много. Според него сме се забавили с планирането на концепция как да се движи здравната система, а това е довело до допълнителни усложнения както за работещите в нея, така и за пациентите. Той беше категоричен, че е нужна добра организация на системата. Видяхте ли, намери се някой, който обясни къде е заровено кучото. Сензация, откритие, пробив! Как не се бяхте сетили досега, та се намери гусин адвокатът да ви отвори очите...

19.11.2020 10:13:31

'Добра организация' не става без европейско заплащане .Ако някой си мисли да ни пробутва кухи фрази без покритие да си прави организация и да се преглежда и лекува САМ. A планиране и концепция тепърва след като имаш работещ западноевропейски опит в здравеопазването е поредната чекия ,която ни казва ,че пари няма да има. Еми и здравеопазване толкова и ще имате. Кръстете се и си казвайте Отче наш по 3 пъти на ден и Бог да ви прОсти !

any 18.11.2020 19:50:48

Гледам в тази дискусия, пак адвокати и икономисти, ни дават акъл. Сладко е да живееш в администрацията и на гърба на лекаря... "Ша ни опраят"...:)

гост 18.11.2020 19:26:25

Добрутро! Сетили се!Къде бляхте до сега 10г. Проблемите са ясни от години, но си затваряхте очите. Проблема може да бъде решен само като почнете да давате нормални заплати-поне 60% от това което вземат лекарите и сестрите в Европа! Иначе ще видите лекари и сестри през крив макарон!Най-сетне на това общество трябва да му стане ясно, че медицината и лекарският и сестрински труд е нещо много много скъпо!

БЛС-Въоръжено Крило 18.11.2020 19:11:18

Известнияt в този форум пишман икономист Аркадий Гайдар още Шарков измъдрил 'стимулирането на кадрите с …….. обновяване на гайдлайните за добра медицинска практика, както и продължаващото обучение' С две думи лекарите искат европейско заплащане , а профаните им уреждат обучение. Мерси , muchas gracias товарищи. Обучавайте се вие утре без лекари как да си давате първа долекарска медицинска помощ. Защото няма да имате други освен бръснари и фризьорки да включите пак към гилдията на хирурзите както в 15ти век. Е аddios

zzz 18.11.2020 17:35:49

бол чакащи ЧАССТНИ лекри да се включат мноого добби сърца всеоидтайност etc bah mam u

Гост 18.11.2020 18:47:59

Бол чакащи цървули ,червени потници и ватенки чакат пак лекаря да работи не заплатен и ей така за спорта , както се работеше в комунистическия концлагер с вишките ,милиционерските джипки и мизереното заплащане на лекарите от другаря съветско влечуго Тодор Живков. ДА ,ама НЕ , Моцарт ,Бах и мама ви

ззз 18.11.2020 16:48:12

Здравният икономист (и доказан голем експет) Аркади Шарков отбеляза ...бах ма..м ...у ....експерт


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ отчете целите по е-здравеопазването като напълно постигнати
06.03.2021 12:07:11 Надежда Ненова

МЗ отчете целите по е-здравеопазването като напълно постигнати

Напълно постигнати са целите на МЗ за 2020 г. в електронното здравеопазване, става ясно от отчета ...

3004 нови случая за денонощие при направени 16 876  теста (Обновена)
06.03.2021 08:53:38

3004 нови случая за денонощие при направени 16 876 теста (Обновена)

3 004 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 1 838 от които са у ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...