Събота, 25 Май 2024
24
март
 

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

COVID пандемията доведе до влошаване на глобалната ситуация с туберкулозата

Повече заразени, по-малко диагностицирани и лекувани, особено сред децата, сочат анализите

Четвъртък, 24 Март 2022 | 09:31:59


Въпреки напредъка през последните десетилетия, туберкулозата остава една от най-смъртоносните инфекции в света. По данни на СЗО всеки ден над 4100 души губят живота си от туберкулоза и близо 30 000 души се разболяват от това предотвратимо и лечимо забо

Въпреки напредъка през последните десетилетия, туберкулозата остава една от най-смъртоносните инфекции в света. По данни на СЗО всеки ден над 4100 души губят живота си от туберкулоза и близо 30 000 души се разболяват от това предотвратимо и лечимо заболяване.

В Световния ден за борба с туберкулозата СЗО призовава за спешни инвестиции на финансов ресурс, повече подкрепа, грижи и информация в борбата срещу заболяването. Въпреки че 66 милиона животи са спасени от 2000 г. насам, пандемията COVID-19 преобърна тази благоприятна тенденция, алармират експерти. За първи път от повече от десетилетие смъртните случаи от туберкулоза се увеличиха през 2020 г. Продължаващите конфликти в Източна Европа, Африка и Близкия изток допълнително влошават ситуацията за уязвимите групи от населението, категорични са те.

Анализите потвърждават, че пандемията от COVID-19 се е отразила крайно отрицателно върху децата и юношите с туберкулоза или в риск от заболяването, като е довела до повишено предаване на инфекцията в домакинството, по-ниско търсене на грижи и проблематичен достъп до здравни услуги.

В този контекст и по повод Световния ден за борба с туберкулозата СЗО отправя апел към страните да възстановят спешно достъпа до медицински услуги, свързани с туберкулоза, който бе прекъснат поради пандемията от COVID-19, и тези грижи да станат отново максимално достъпни за всички хора с туберкулоза, особено за децата и юношите.

През 2020 г. приблизително 63% от децата и юношите под 15 години с туберкулоза не са били обхванати с грижи, те не са имали достъп до животоспасяващи медицински услуги за диагностика и лечение на заболяването. Този дял е дори по-висок - 72% - за децата под 5 години. Почти две трети от отговарящите на условията деца под 5 години не са получавали превантивно лечение на туберкулоза и остават изложени на риск от заболяването.

„Децата и юношите с туберкулоза изостават от възрастните в достъпа до превенция и грижи за заболяването“, коментира д-р Тереза Касаева, директор на Глобалната програма за туберкулоза на СЗО. По нейните думи, в опит да преодолее това влошаване, СЗО е издала Актуализирани насоки за диагностика, лечение и превенция на туберкулоза при деца и юноши, които са достъпни за всички ангажирани експерти в областта на общественото здраве и цялата медицинска общественост.

Глобалните разходи за диагностика, лечение и превенция на туберкулоза намаляват, както намаляват и средствата за научни изследвания. Тези инвестиции предлагат огромна възвръщаемост за страните и донорите, за предотвратяване на разходи за здравеопазване и повишена производителност. Според генералния директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус инвестирането в програми за туберкулоза е показало ползи не само за хората с туберкулоза, но и за здравните системи и готовността им за пандемия.

По думите му поуките, които остават от пандемията от COVID-19, сочат, че има нужда от ускоряване на инвестициите и реални действия за по-бързото разработване и въвеждане на нови инструменти и особено на нови ваксини срещу туберкулоза.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QAUS


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...