!
Неделя, 03 Март 2024
25
ян
5
 

DW: Лекари в Германия печелят огромни пари от ваксинации срещу коронавируса

Вторник, 25 Януари 2022 | 10:41:47
5

Поставянето на ваксина срещу коронавирус е толкова добре платено, че се превръща в доходен бизнес за множество лекари в Германия. Нима лекарите могат да вършат добре своите задължения, само ако получават много пари, питат в публикация от 

Поставянето на ваксина срещу коронавирус е толкова добре платено, че се превръща в доходен бизнес за множество лекари в Германия. Нима лекарите могат да вършат добре своите задължения, само ако получават много пари, питат в публикация от DW.

Имунизациите в Германия се правят като на конвейер

Пандемията поглъща от държавата пари, а това означава и от всички нас, гражданите. И то много пари. Ако това е необходимо от медицинска, икономическа или социална гледна точка, нека се дават. Но когато на отделни професионални групи се правят „подаръци“ за сметка на всички останали, разбирането се стопява.

В късното лято на 2021 имунизационните центрове бяха затворени, макар че само половин година по-рано те бяха изградени с големи усилия и с много пари. Само няколко седмици след закриването им обаче изведнъж бяха препоръчани подсилващите имунизации с бустерни дози. И трескаво започна да се обмисля как може за най-кратко време да се поставят максимален брой ваксини.

Свръхвисоко заплащане за имунизации

В края на мандата си бившият здравен министър Йенс Шпан избра най-лесния път: увеличи заплащането за общопрактикуващите лекари, които имунизират, от 20 на 28 евро - или точно с 40%. Това е изключително много, като се има предвид колко получава персоналът в COVID-отделенията и в интензивните отделения, където от две години насам натоварванията са огромни. При това общопрактикуващите лекари в Германия и така са добре платени - след приспадане на всички разходи за кабинета, им остава брутен годишен доход между 200 000 и 250 000 евро. А могат да стигнат и до 400 000 евро в зависимост от специалността си.

И това не е всичко: новият здравен министър Карл Лаутербах на свой ред почти потайно увеличи заплащането за имунизациите от 28 на 36 евро за определен период в края на миналата и началото на тази година. Преди се плащаше толкова само за имунизации, направени през почивните дни или празниците. С цел да се стимулира бустерната кампания, на лекарите в Германия междувременно се плаща по 80% повече, отколкото през ноември.

Критика от страна на здравните каси

Сумите изглеждат особено високи, ако бъдат сравнени с тези, които се дават за другите имунизации: за грипна ваксина лекарите получават само по осем евро. Принципно погледнато, заплащането за имунизации, които се правят „серийно“ - като например тези срещу коронавируса - би трябвало да е по-ниско. Но за ваксините срещу COVID се плаща по 3,5 до 4,5 пъти повече, отколкото за друго обичайно ваксиниране. На лекарите естествено не им липсват аргументи: трябва да се попълват множество документи, всичко е твърде бюрократично, планирането на часовете за прием на пациентите е затруднено, с тях се налага да се водят дискусии, отговорността е висока.

Защо обаче здравните каси са се съгласили с това високо заплащане? Там е работата, че не са! Имунизациите срещу коронавируса са извънреден случай и не се заплащат от здравните каси, а от държавата, т.е. от данъкоплатците. От Съюза на здравните каси в Германия обявиха, че намират за справедливо заплащане до десет евро - т.е. точно една трета от онова, което се плаща сега. Но тяхното становище за съжаление убягна от вниманието на обществеността.

Нима лекарите могат да вършат своите задължения, само ако им се обещават много пари? Нали все пак са положили клетва да помагат на хората. А да използваш пандемията, за да трупаш лични изгоди, не съвпада с тези принципи.

Ваксинациите като бизнес

Но нека не осъждаме глобално всички: има множество лекари, които казват, че биха имунизирали и срещу по-малко пари. Има и лекари, ангажирали се за работа в имунизационните центрове с мисълта, че ще го правят на доброволен принцип. Чак по-късно те са установили, че в зависимост от съответната провинция ще им се плаща до 175 евро на час. Това е истински политически провал – плащат се огромни суми на хора, които нито се нуждаят от тях, нито пък са ги искали.

С подобни високи цени на имунизациите се стимулират само онези лекари, за които ваксинациите са нещо като бизнес. И то нечестен бизнес, тъй като доходите на много хора спаднаха радикално по време на пандемията. Но същите тези обеднели хора с данъците си финансират високото заплащане на лекарите, които правят имунизации. Това не е нито справедливо, нито солидарно.

Всеки, който се запита защо социалната несправедливост и разцеплението на обществото се задълбочават все повече, тук би могъл да открие подходящ пример. Дали имунизационната кампания наистина ще рухне, ако лекарите започнат да получават за ваксините срещу коронавируса толкова, колкото и за всички други? Вероятно не. Но дори и така да се окаже - би било добре поне да го знаем, отбелязва Дойче Веле.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%N@6

Гост 25.01.2022 21:19:31

"Oбщопрактикуващите лекари в Германия и така са добре платени - след приспадане на всички разходи за кабинета, им остава брутен годишен доход между 200 000 и 250 000 евро. А могат да стигнат и до 400 000 евро в зависимост от специалността си." Четете ли, мушмули?

Гост 29.01.2022 01:10:08

Четем, четем. Ти какво правиш още в България? Защо не си заминал за Германия да ставаш общопрактикуващ? Или викаш в кочинката е по-лесно.

Гост 25.01.2022 11:08:36

Получавали пари от които не се нуждаели.?!?!?. Тоест трудът не трябва да бъде възнаграждаван ,ако пари в момента не ти трябват по външнио преценки на някой си. Авторът Марко Мюлер просто е ватник социалист дописник. . Имало ватници и в Германия, значи. В Германия от началото на ваксинацията в центровете за ваксинации се плащаше 120 евро на лекарите за 50 минути за всеки ваксиниран. А сега завидяха някои и на личните лекари в Германия Ами правете си ги сами у дома бе . Отивате , получавате си ваксината и си я правите, щом мислите като българските гащници от МЗ ,че може да плаща по 5 евро на лекаря за ваксиниран ,а гумаджията да взима по 7евро на сменена гума. Но на Франкфурт пък няма лекари с куфари бягащи от Германия,нали ? За разлика от Терминал 2 , на българската кочинка ,където всеки ден 2 ма лекари и 4-5 медсестри се махат с куфари към нормални държави. Понеже ватници като кучки пред месарница им гледат ,какво имат и получават,....

Гост 25.01.2022 18:41:14

Заради такива клошари като теб в България трябваше ваксинацията да се възложи само на медицинските сестри. Те поне частично щяха да са доволни от 10-те лева за тази дейност, г.з ненаял се!

Гост 25.01.2022 18:38:42

Полезни идиоти има навсякъде, приятелю! Навремето другарят Илич ги е описал много добре, ползвайки идиотията им за чисто собствените си, користни национал-болшевишки фантазии и терор! A това нещо би трябвало всеки български лекар да си го разпечата с големи черни букви на плакат (40-45 лева не са чак такъ огромен разход!) и да го закачи ПРЕД кабинета си! "общопрактикуващите лекари в Германия и така са добре платени - след приспадане на всички разходи за кабинета, им остава брутен годишен доход между 200 000 и 250 000 евро. А могат да стигнат и до 400 000 евро в зависимост от специалността си." Четете ли, мушмули?


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...