!
Сряда, 29 Ноември 2023
13
апр
 

ECDC призовава за повишено внимание към случаи на остър хепатит при деца

Съобщава се за ръст на инфекцията при деца във Великобритания, като обаче в нито един от случаите не са доказани вируси на хепатит A, B, C, D и Е

Сряда, 13 Април 2022 | 15:46:26


Европейският център за контрол над заболяванията ECDC призова за повишено внимание към случаите на остър хепатит при деца, тъй като от няколко седмици има данни за сериозен ръст на тази инфекция в Обединеното кралство. ECDC споделя тази информа

Европейският център за контрол над заболяванията ECDC призова за повишено внимание към случаите на остър хепатит при деца, тъй като от няколко седмици има данни за сериозен ръст на тази инфекция в Обединеното кралство.

ECDC споделя тази информация, за да повиши осведомеността сред клиницистите, които се грижат за деца, и да подпомогне разкриването на подобни случаи и в други страни, ако се окаже, че инфекцията се появи и другаде, посочват от институцията.

Клиничната картина при идентифицираните случаи е на тежък остър хепатит със значително повишени трансаминази, често проявяващ се с иктер, понякога предшестван от стомашно-чревни симптоми, включително повръщане. Наблюдава се главно при деца до 16-годишна възраст.

Експертите насърчават бързото докладване на случаи на остър хепатит при деца на възраст до 16 години с нива на серумна трансаминаза >500 IU/L, при които хепатити А до Е са изключени.

Държавите членки на ЕС и ЕИП могат да споделят информация за всякакви подобни подозрителни случаи на платформата ECDC EpiPulse, за да улеснят разследването, посочват от центъра.

Оттам информират, че към този момент в Англия има около 60 такива случая, повечето при деца между 2 и 5 години. Някои случаи прогресират до остра чернодробна недостатъчност и се налага преместване в специализирани детски чернодробни отделения. Малък брой деца са претърпели чернодробна трансплантация. В Шотландия случаите, налагащи хоспитализация, са 10, при деца на възраст между 1 и 5 години.

Повечето от случаите в Шотландия са докладвани след март 2022 г. В Уелс понастоящем няма известни разследвани случаи, но много малък брой случаи от началото на 2022 г. са имали подобни клинични прояви. В Северна Ирландия в момента няма съобщени потвърдени случаи.

Към момента причината за хепатита при всички тези случаи остава неизвестна, посочват от ECDC.

Често срещаните вируси, които могат да причинят хепатит (вируси на хепатит A, B, C, D и E), не са открити в нито един от случаите. Някои от децата, хоспитализирани в Англия, са тествани положително за SARS-CoV-2, а други за аденовирус. Към момента няма ясна връзка между докладваните случаи, няма и известна връзка с пътуване.

В Обединеното кралство се провеждат разследвания за идентифициране на потенциалната причина, като информацията е разпространена сред здравните специалисти и обществеността, за да се повиши осведомеността. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство е публикувала и насоки за клиницисти, включително съвети как трябва да бъдат изследвани децата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XBuD


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...