!
Петък, 08 Декември 2023
09
март
1
 

ECDC: Бежанският поток може да улесни появата на огнища от морбили в Европа

Страните, приемащи мигранти, да ги включат във ваксинационните си програми, особено срещу морбили, COVID-19 и полиомиелит, препоръчват оттам

Сряда, 09 Март 2022 | 12:35:36
1

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръча съседните на Украйна страни, които приемат украински бежанци, да ги включат в своите ваксинационни програми. В специален доклад центърът анализира ситуацията в региона, породе

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръча съседните на Украйна страни, които приемат украински бежанци, да ги включат в своите ваксинационни програми. В специален доклад центърът анализира ситуацията в региона, породена от военния конфликт в Украйна и препоръчва поредица от мерки, насочени към опазването на общественото здраве.

Според ECDC страните, приемащи бежанци, трябва да дадат приоритет на ваксинацията срещу COVID-19 и полиомиелит, както и срещу морбили, тъй като настоящият ваксинационен обхват е недостатъчен за предотвратяване на огнища на морбили, се отбелязва в официално изявление на ECDC.

„Струпването на много хора в бомбоубежища и приемни центрове може да улесни началото на епидемия от морбили, особено след като пролетта съвпада с естествената сезонност на болестта. Осигуряването на ваксиниране срещу трите инфекции - полиомиелит, морбили и COVID-19 трябва да бъде в центъра на вниманието“, категорични са експертите на ECDC.

От институцията припомнят, че не трябва да се пренебрегва и подценява опасността, която засяга хората с травматични рани.

„Медицинските специалисти трябва да бъдат информирани, че инфекциите, свързани с тези наранявания, често могат да са причинени от мултирезистентни организми, което означава, че процедурите за диагностицирането и лечението им трябва да са съобразени с тази вероятност“, е друга важна препоръка на ECDC.

Здравната ситуация в региона бе във фокуса на извънреден брифинг на СЗО, на който бе потвърдено, че нападенията над здравни заведения и линейки в зоната на военни действия в Украйна зачестяват. От началото на войната на 24 февруари до 7 март най-малко 9 души са загинали при 16 атаки срещу здравни заведения и линейки. Страната изпитва остър недостиг на жизненоважни медицински доставки.

Регионалният офис на СЗО за Европа работи за бързо осигуряване на медицински доставки за Украйна, където кислородът, инсулинът, личните предпазни средства, изделията и консумативите, използвани в хирургията, както и кръвните продукти са на изчерпване, увери регионалният директор д-р Ханс Клуге, цитиран от световните агенции.

Снабдяването с кислород, осигуряването на достатъчно количество ваксини, особено срещу полиомиелит, както и експертизата в областта на психичното здраве са сред основните приоритети на СЗО за региона, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HaZb

Говори ❤️ Київ 09.03.2022 15:11:59

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко заяви във вторник, че в страната 61 болници са спрели работа заради обстрелите на руските войски, съобщи агенция Укринформ. „Терористите от страната-агресор изведоха от строя 61 болници“, заяви министърът. Той допълни, че властите не могат да доставят жизнено важни медикаменти в населените места, където се водят бойни действия, заради липсата на хуманитарни коридори. Световната здравна организация също предупреди, че в Украйна липсват жизнено важни медицински материали и посочи, че зачестяват нападенията срещу линейки, болници, и други здравни заведения. Най-малко 9 души са загинали при 15 нападения срещу медицински институции, допълват от СЗО.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...