!
Понеделник, 24 Юни 2024
14
юни
2
 

EMA препоръчва иРНК ваксините за по-младото население

От регулатора предупреждават за нов страничен ефект от ваксината на AstraZeneca - синдром на системния капилярен теч SLCS

Понеделник, 14 Юни 2021 | 17:06:07
2

Страните в ЕС трябва да избягват да прилагат ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca не само при хора над 60 години, но и при по-младите възрастови групи. Това заяви в неделя Марко Кавалери, ръководител на Работната група по COVID-19 на европейския

Страните в ЕС трябва да избягват да прилагат ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca не само при хора над 60 години, но и при по-младите възрастови групи. Това заяви в неделя Марко Кавалери, ръководител на Работната група по COVID-19 на европейския лекарствен регулатор EMA, цитиран от Ройтерс. Препоръката на експерта е особено актуална, тъй като в последно време темата за постваксиналните тромбози при млади хола стана особено актуална и предизвика много притеснения. 

Изявлението на Марко Кавалери идва две дни след като Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) огласи заключението си, че хора, които преди са имали синдром на системния капилярен теч (SCLS), не трябва да бъдат ваксинирани с Vaxzevria – ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Комитетът също така изрази становище, че синдромът трябва да бъде добавен към листовката с информацията за продукта като нов страничен ефект. Експертите предупредиха, че е необходимо медицинските специалисти и пациентите да бъдат по-добре запознати с този риск.

Комитетът е извършил задълбочен преглед на 6 случая на SCLS при хора, ваксинирани с Vaxzevria. Повечето от тях са били жени, а усложнението се е появило и в рамките на 4 дни след ваксинацията. Три от засегнатите са имали анамнеза за синдрома, има и един случай на летален изход.

SCLS e много рядко, но сериозно заболяване, което причинява изтичане на течност от малките кръвоносни съдове - капилярите. Характерните симптоми са подуване главно в ръцете и краката, ниско кръвно налягане, чувство на отпадналост, сгъстяване на кръвта и ниски серумни нива на албумин.

Според Марко Кавалери тъй като броят на случаите на COVID-19 намалява, а осигуреността с ваксини вече е значително по-добра, би било по-добре да се използват ваксини, базирани на иРНК технологии, каквито са ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech, особено за по-младото население.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NunG

ПОЗИЦИЯ 14.06.2021 22:09:50

В КОНКУРЕНЦИЯТА ЗА МНОГОТО ПАРИ, НА АСТРА ЗЕНЕКА МНОГО МРЪСНО И ПОДЛОЖИХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА И ПОДЛАГАТ "ДИНЕНА КОРА"! ОСОБЕНО СЛЕД КАТО НИ ЗАУБЕЖДАВАХА, ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МИНАВА НА ДРУГА ВАКСИНА И НЯМА СТРАШНО ДА СЕ СЛОЖИ И ВТОРАТА ИГЛА ОТ СЪЩАТА ВАКСИНА. СЕГА БОРБАТА Е ЗА МЛАДЕЖИТЕ И ДЕЦАТА! ПАК ЩЕ СЕ РАЗИГРАВАТ МИЛИОНИ И АТАКАТА СРЕЩУ АСТРА ЗЕНЕКА ОТНОВО СЕ ПОДХВАЩА! А БЛИЗКИТЕ И ДАЛЕЧНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ УТВЪРДЕНИТЕ ВАКСИНИ ТАКА И ОСТАВАТ НЕИЗВЕСТНИ И СА ЗА СМЕТКА НА ОВЦЕТЕ НАРЕДИЛИ СЕ ПРЕД ПУНКТОВЕТЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ! ФИРМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВАКСИНИ ПОДОЗРИТЕЛНО БЯГАТ ОТ ОТГОВОРНОСТ ЧРЕЗ ИЕЗУИТСКИ НАПИСАНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА УЖ ИНФОРМИРАНОТО СЪГЛАСИЕ НА НИЩО НЕРАЗБИРАЩИТЕ! А ВАКСИНИРАНЕТО ВЕЧЕ СТАВА ЗОРНОВОЛНО СЛЕД ПРОКЛАМИРАНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА НЕВАКСИНИРАНИТЕ И ПРИВИЛЕГИИ ЗА ВАКСИНИРАНИТЕ !

Лекар 16.06.2021 23:31:42

Когато не се говори за странични ефекти на ваксини защо се крият тези ефекти? Когато се говори за тях защо се съобщават? Нямам нищо против ваксината на Астра Зенека и смятам, че ефективна и най-вече евтина. Има достатъчно пациенти за всички ваксини. Целият развиващ се свят може да бъде ваксиниран с ваксината на Астра Зенека.


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...