Вторник, 03 Август 2021
20
окт
 

EMA разреши две нови антиретровирусни лекарства за HIV-1

Комбинацията е с удължено действие и се прилага в инжекции на всеки 1 или 2 месеца

Вторник, 20 Октомври 2020 | 15:58:44


Комитетът за лекарства в хуманната медицина CHMP на Евроепйската агенция по лекарствата EMA е излязъл с препоръка пред ЕК да се издадат разрешения за пускане на пазара на две нови антиретровирусни лекарства, съобщи пресслужбата на европейския лекарстве

Комитетът за лекарства в хуманната медицина CHMP на Евроепйската агенция по лекарствата EMA е излязъл с препоръка пред ЕК да се издадат разрешения за пускане на пазара на две нови антиретровирусни лекарства, съобщи пресслужбата на европейския лекарствен рогулатор.

Rekambys (рилпивирин) и Vocabria (каботегравир) ще се използват заедно за лечение на пациенти, заразени с HIV-1, уточняват оттам. Това са първите дългодействащи антиретровирусни лекарствени продукти, които ще се прилагат инжекционно при пациенти с тази инфекция.

Становището на CHMP се основава на данни от фаза 3 на три рандомизирани, отворени, многоцентрови клинични изпитвания с ХИВ-инфектирани, нелекувани (т.е. никога не приемани антиретровирусни терапии, или успешно лекувани мъже и жени на възраст над 18 години.

Тези проучвания доказват безопасността и ефикасността на режима Rekambys плюс Vocabria, когато се прилага на всеки четири или осем седмици. Тъй като нивата на активните вещества падат бавно, дори е по-важно, отколкото при стандартните антиретровирусни лекарства, пациентите да се придържат към схемата на дозиране на Rekambys и Vocabria, за да се избегне риска от развитие на резистентност.

Комбинацията от инжекции Rekambys и Vocabria е предназначена за поддържащо лечение на възрастни, които имат неоткриваеми нива на HIV в кръвта (вирусно натоварване по-малко от 50 копия / ml) при лечение и когато вирусът не е развил резистентност към определен клас анти-HIV лекарства, наречени ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (NNRTI) и инхибитори на трансфера на интегразна верига (INI).

Rekambys е антиретровирусен медикамент от групата NNRTI и дългосрочно действащата му форма с активно вещество рилпивирин е нов вариант на вече познатата таблетна форма, която се прилага всеки ден - Edurant. Vocabria е нов представител на известния фармакологичен клас на INI. Той съдържа активното вещество каботегравир, което е ново.

Rekambys действа заедно с Vocabria, като блокира репликационната способност на вируса. Дългодействащият инжекционен режим – с приложение на 1 или 2 месеца, не лекува ХИВ инфекцията, но спомага за намаляване на количеството на вируса, което е насочено към имунната система, особено към белите кръвни клетки, и я поддържа на оптимално ниво. Това спира увреждането на имунната система и развитието на инфекции и заболявания, свързани със синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН)

Според Световната здравна организация (СЗО) 38 милиона души живеят с ХИВ в световен мащаб през 2019 г. През последните три десетилетия над 2,3 милиона хора с ХИВ са диагностицирани и докладвани в Европейския регион на СЗО,в това число над 650 000 души в ЕС / ЕИП. Въпреки че няма лечение за HIV инфекцията, антиретровирусните терапии могат да контролират вируса, да предотвратят предаването му и да удължат значително живота на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@qsy


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Казусът с Националната детска болница събра и противопостави експерти
02.08.2021 17:20:52 Полина Тодорова

Казусът с Националната детска болница събра и противопостави експерти

Напрегнат дебат предизвика казусът с изграждането на Национална детска болница, който бе обсъден ...

Проф. Гетов: Работи се в посока третата доза да е възможна за имунокомпрометирани пациенти
02.08.2021 17:04:59

Проф. Гетов: Работи се в посока третата доза да е възможна за имунокомпрометирани пациенти

„В ЕМА се разглежда набор от продукти за лечение на COVID-19. Разглеждат се и четири ваксин ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...