!
Петък, 19 Юли 2024
06
юли
4
 

Gallup: Положителните емоции на хората в света са рекордно високи от 2020 г. насам

По-рядко се срещат състояния като безпокойство, стрес, тъга и гняв, младите хора се възстановяват много бързо, сочат още данни от проучването

Събота, 06 Юли 2024 | 11:12:29
4

Положителните емоции на хората в световен мащаб са най-високите, наблюдавани от 2020 г. насам, а отрицателните емоции намаляват леко за първи път от 2014 г. насам според доклад на Gallup, цитиран от световните агенции. Мащабно многохилядно проу

Положителните емоции на хората в световен мащаб са най-високите, наблюдавани от 2020 г. насам, а отрицателните емоции намаляват леко за първи път от 2014 г. насам според доклад на Gallup, цитиран от световните агенции.

Мащабно многохилядно проучване в 142 страни e установило, че хората посвещават все повече време на ученето на нови неща и усвояват нови знания с рекордни темпове. Самотата и стресът все още са проблем, но особено младите хора бързо се възстановяват след пандемията.

Общата нагласа е, че има повече неща, за които човек да се радва, отколкото е било преди. 

Докладът се основава на почти 146 000 интервюта от 142 различни страни и включва въпроси за това колко често хората са се усмихвали, смели са се, чувствали са се уважавани или са научили нещо интересно.

Сред хората намаляват също така емоции като безпокойство, стрес, тъга и гняв, както и физическа болка. Тези резултатите са изненадващо оптимистични, като се има предвид, че в световен мащаб не липсват новини, предизвикващи безпокойство.

Усещането за щастие е най-високото от началото на пандемията, то се определя като стойност с числото 71 от 100 по индекса на положителното преживяване.

За сравнение, докладът от 2021 г. класира глобалното щастие на 69 от 100, а негативните преживявания – на най-високото ниво за всички времена.

Въпреки стреса и самотата младите хора са се оказали издръжливи. Въпреки това според тазгодишното проучване отрицателните емоции са по-високи, отколкото преди десетилетие, има и огромни различия в благосъстоянието на страни в конфликт като Украйна.

САЩ изпадат от списъка на 20-те най-щастливи страни, до голяма степен поради това, че младите хора споделят усещане за по-голямо нещастие, според предишен доклад на Gallup.

Самотата продължава да бъде проблем, засягащ около един на всеки петима души по света. Самотните хора също са по-склонни да съобщават, че се чувстват тъжни, притеснени или ядосани, а други изследвания показват, че това може да има сериозни последици за здравето.

Има обаче причина да сме оптимисти, дори когато светът се бори с война, политически сътресения и природни бедствия, сочат данните. Повече от половината анкетирани хора са споделили, че са направили нещо нова или са научили нещо интересно през предходния ден, което е рекордно високо ниво.

Проучването установява също, че младите хора като група са били издръжливи на стреса от последните няколко години и са се възстановили до нивата на щастие отпреди пандемията по-бързо от хората на възраст над 30 години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KtZH

Гост 08.07.2024 12:32:27

Русия удари с ракета детска болница в Киев Поне 20 души са загиналите, много са ранените Много деца са ранени при ракетния удар срещу детската болница в Киев Русия проведе най-масираната ракетна атака срещу Украйна за последната една година. Изстреляни са над 40 ракети от различен вид. Украинската ПВО е свалила по-голямата част от ракетите, но въпреки това има разрушения, поне 20 убити и над 50 ранени, каза вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. В Киев едната от ракетите попадна в детската болница "Охматдет". Разрушени са операционните, има много ранени. Много граждани на Киев помагат при разчистването на отломките. Под развалините има хора, написа в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски. Той обясни, че "Охматдет" е една от най-важните болници не само в Украйна, но и в Европа, и е изключително ДЕТСКА болница. "Охматдит" спасява и възстановява здравето на хиляди деца. Сега болницата е разрушена от руска атака, има хора под развалините, точният брой на ранените и загиналите в момента не е известен. Сега всички помагат за разчистване на отломките: лекари, обикновени хора. Русия не може да не знае къде летят нейните ракети и трябва да отговаря за всички свои престъпления: срещу хората, срещу децата, срещу човечеството като цяло. Много е важно сега светът да не мълчи за това и всички да видят какво е Русия и какво прави", добави Зеленски.

Прогностик 07.07.2024 17:32:55

Разбрахме, че САЩ изпадали от "двадесетте" най-щастливи нации..А къде са поданиците на Царь Путаев в класацията? Смеете ли да цитирате?

112 07.07.2024 07:36:34

На-щастливи са руските алкохолици, които тук някои подчовеци наричат братушки.

Искрена 06.07.2024 19:42:49

Пак сте се напасли с нео-соц идеология. Същите нагаждачи с псевдо- научни поръчкови публикации.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Над 20 000 са забавените експертни решения в ТЕЛК
19.07.2024 17:15:50

Министърът: Над 20 000 са забавените експертни решения в ТЕЛК

Затрудненията на лекарите в ТЕЛК при работата с Информационната система за контрол на медицинскат ...

ВАС потвърди прекратяването на договори по клинични пътеки на „Пирогов“ с НЗОК
19.07.2024 16:48:05

ВАС потвърди прекратяването на договори по клинични пътеки на „Пирогов“ с НЗОК

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложената от НЗОК санкция на УМБЛАСМ „Пирого ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...