Събота, 13 Август 2022
04
юни
1
 

HIV/ СПИН 40 години по-късно

Петък, 04 Юни 2021 | 14:26:07 проф. д-р Радка Комитова, дм, Катедра по инфекциозни болести, МУ – Пловдив
1

На 5 юни 1981 г. в Morbidity and Mortality Weekly Report се появява кратко съобщение на 5 случая с пневмоцистова пневмония при хомосексуалисти в Лос Анжелос, САЩ. Това е първото описание на ново мистериозно з

На 5 юни 1981 г. в Morbidity and Mortality Weekly Report се появява кратко съобщение на 5 случая с пневмоцистова пневмония при хомосексуалисти в Лос Анжелос, САЩ. Това е първото описание на ново мистериозно заболяване, което става известно като СПИН – най-голямата глобална здравна криза в модерната история, по време на която се инфектират 72 млн. и загиват 32 млн. лица.

През следващите месеци се откриват и други случаи на пневмоцистова пневмония сред иначе здрави мъже в цялата страна, заедно с други опортюнистични заболявания (като саркома на Капоши). Първоначално заболяването няма име и причинител, но коинфекции и неоплазми при лавинообразно увеличаващия се брой пациенти водят до тяхната смърт само след няколко месеца. През 1982 г. то получава името синдром на придобита имунна недостатъчност – СПИН. 

Първият проблясък на надежда идва от резултатите на 2 групи учени, работещи независимо – Luc Montagnier и Françoise Sinoussi, Франция (1893), и Robert Gallo, САЩ (1894). Те откриват причинителя на СПИН – ретровирус, който по-късно ще се нарече вирус на човешки имунен дефицит (HIV). За това откритие през 2008 г. Luc Montagnier и Françoise Sinoussi са удостоени с Нобелова награда за медицина или физиология.

През 1995 г. се въвежда диагностичен тест, който дава възможност да се разкрие истинският обхват на пандемията. Става ясно, че пациентите с напреднали прояви са само върхът на айсберга, а много повече живеят инфектирани, но без доловими прояви. Разгадава се и взаимодействието на HIV с основните клетки на имунния отговор (CD4+ лимфоцити), както и репликационният цикъл на вируса с фазите, които биха били атакувани от антиретровирусни препарати.

Първият антиретровирусен препарат – азидотимидин (AZТ, зидовудин), нуклеозиден инхибитор на вирусната обратна транскриптаза, е лицензиран през 1987 г. Той води до временно потискане на вируса в кръвта и незначително възстановяване на пациентите с последващо развитие на резистентност. AZТ е одобрен за най-краткия период при разработване на лекарства в историята.

Комбинираната антиретровирусна терапия (AРT) от 1996 г. бележи повратен момент в лечението. Тя включва „коктейл“ от препарати, вкл. и наскоро откритите инхибитори на протеаза или ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза. АРТ представлява комбинации от няколко класа медикаменти, действащи в различни фази на вирусната репликация. Тя трайно потиска вируса в кръвта до недоловими нива и превръща инфекцията в хронично лечимо заболяване. Излекуване не е възможно поради персистиране на HIV в резервоарите, интегриран в човешкия геном.

От тежки режими с многобройни таблетки и странични реакции, в годините AРТ се превръща в потентно и добре понасящо се от пациентите лечение. Напоследък се предлага под формата на 1 таблетка дневно (препарати с фиксирани дози), което още повече улеснява придържане към терапията.

От 2015 г., основавайки се на резултатите от 2 мащабни проучвания, СЗО препоръчва АРТ да започне независимо от броя на СD4, стадия на инфекцията и възможно най-бързо след диагностирането. Така се слага край на 20 годишния дебат кога да започне лечението.

АРТ поставя началото на нова ера в историята наHIV инфекцията, не само на индивидуално, но и на популационно ниво. Тя драматично подобрява здравето при пациентите със СПИН и предотвратява прогресиране на заболяването при тези без клинични прояви. Освен това лицата, придържащи се към лечението и с потисната виремия, не могат да предават вируса сексуално. Това резултира в лозунга “U=U”(Undetectable = Untransmittable). Продължителността на живота на лицата с трайно потисната виремия почти не се различа от този на незаразените.

Вторият успех на АРТ като профилактика е преекспозиционната профилактика (PrEP) за неинфектираните, но с висок риск да се заразят лица. Доказано е, че еднократният дневен прием на медикамент с 2 препарата намалява до 99% риска от сексуално заразяване. От 2016 г. СЗО и други национални и международни организации препоръчват PrEP за високорисковите лица. За съжаление на много места разходите за PrEP не се покриват от здравеопазните системи и лицата сами трябва да ги заплащат. Според Anthony Fauci PrEP е важен компонент за ограничаване на епидемията в САЩ до 2030 г.

През 2017 г. за първи път повече от половината HIV заразени са на лечение. През 2019 г. те достигат 67% от заразените 38 млн. Две трети от тях живеят в Централна и Южна Африка, където лечението се основава главно на донорства и не е достъпно за всички.

Въпреки огромните научни достижения остават редица проблеми пред ограничаване на глобалната HIV/СПИН пандемия и достигане на нейния край. Много предстои да бъде направено – разработване на безопасна и ефективна HIV ваксина, продължително действащи антиретровирусни препарати (наскоро са одобрени каботегравир/рилпивирин) вкл. и широко неутрализиращи антитела за лечение и профилактика, както и стратегия за eрадикация на HIV (излекуване).

Огромно предизвикателството е иновативните стратегии за профилактика и лечение на HIV инфекцията да достигнат до всеки, който се нуждае  от тях. Тези преобразуващи постижения са резултат на фундаментални и клинични проучвания, невероятна колаборация между академии, държави, индустрии, граждански общества, вкл. и на живеещите с HIV. Целта на историческото 40 години пътуване да се овладее HIV пандемията ще бъде достигната, само когато се открие безопасна и ефективна ваксина и се разрешат проблемите с широкото внедряване на посочените стратегии.

Предстои дълъг път и много уроци, които да научим преди кризата да се разреши. Само когато погледнем назад в годините, можем да разберем по-добре препятствията, които трябва да преодолеем, докато превърнем HIV/ СПИН в минало.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rx7b

Гост 04.06.2021 15:43:13

Бяхме студенти тогава. Нашите комунисти го обявиха за империалистическа диверсия.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи
13.08.2022 12:12:36

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво на обучение по нищо неотстъпва ...

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...