!
Сряда, 19 Юни 2024
08
март
 

Moderna се подготвя да посрещне "Болестта Х"

Прототипният подход, възприет от компанията, ще доведе до създаването на "библиотеки с ваксини"

Вторник, 08 Март 2022 | 17:16:09


Клиничното портфолио на Moderna вече включва ваксини, насочени към COVID-19, ХИВ, вирусите нипа и зика, а разширената глобална здравна стратегия на компанията ще усъвършенства програмите срещу останалите патогени до 2025 г. Това предвижда Moderna в сво

Клиничното портфолио на Moderna вече включва ваксини, насочени към COVID-19, ХИВ, вирусите нипа и зика, а разширената глобална здравна стратегия на компанията ще усъвършенства програмите срещу останалите патогени до 2025 г. Това предвижда Moderna в своята глобална стратегия – основополагащ документ, в който са описани насоките за нейното развитие в полза на общественото здраве в света и публикувани на нейния сайт.

Важна подробност е, че компанията ще продължи да развива свой „прототип на ваксинен подход“, при който използва предварителни версии на ваксини, разработени срещу представителни вируси. Тези продукти бързо се адаптират за справяне с други свързани патогени, като по този начин Moderna се подготвя за „Болестта Х“, подчертават от компанията. С това понятие, въведено от СЗО, се обозначава заболяване, което може да се разпространи до размерите на глобална пандемия и се причинява от патоген, за който към момента не се допуска, че е опасен за човешкото здраве.

Оттам поясняват, че предимствата на този подход за прототипна ваксина са били вече демонстрирани, защото ранните изследвания на SARS-CoV-1 и MERS са позволили бързия отговор на Moderna на SARS-CoV-2.

Moderna се ангажира да продължи изследванията и да насърчи разработките са в посока към постигане на готовност за посрещане на бъдеща пандемия чрез прототипен подход на патогени за създаване на „библиотеки с ваксини“, подчертават от компанията.

В глобалната стратегия са намерили място няколко нови инициативи, насочени към усъвършенстване на иРНК ваксини за превенция на инфекциозни заболявания.

На първо място Moderna обявява ангажимент да разшири глобалното си портфолио до 15 програми за ваксини, насочени към приоритетни патогени, които застрашават глобалното здраве, като вече достига момента, в който тези ваксини се подготвят за навлизане във фаза на клинични проучвания и това ще стане факт до 2025 г.

На второ място, тя ще ускори изследванията с цел да се разработят допълнителни ваксини, като стартира нова програма - „mRNA Access“, която ще предложи на изследователите използване на своята mRNA технология за изследване на нови ваксини срещу възникващи или пренебрегвани инфекциозни заболявания.

На трето място компанията ще разшири своето патентно обещание никога да не налага патентите за COVID-19 в Gavi COVAX AMC за 92 страни с ниски и средни доходи. Също така

Moderna обяви също така, че с помощта на правителството на САЩ е сключила Меморандум за разбирателство с правителството на Република Кения, с който се ангажира да разкрие в тази африканска страна свое изнесено производствено съоръжение за иРНК ваксини.

„Moderna прекара десетилетие в усъвършенстване на своята платформа за иРНК, за да ускори темпото, а скоростта, мащабът и гъвкавостта на тази платформа са уникално подходящи за бърз отговор на "Болестта X". Ранните клинични програми на компанията срещу пандемичен грип, треска чикунгуня и вируса зика представляват дългогодишен ангажимент към готовността за пандемия и глобалното здраве. В началото на 2020 г. Moderna започна да работи по създаването на ваксина SARS-CoV-2 и само за 11 месеца, след демонстрирана клинична безопасност и ефикасност, ваксината срещу COVID-19 беше разрешена и стотици милиони хора по света вече са получили защита с нея срещу коронавирус. Moderna се ангажира да бъде част от решението и за бъдещи пандемии. Това е нашият отговор на призива на СЗО и Коалицията за иновации в готовността за епидемия (CEPI) за действие за разработване на ваксини срещу приоритетни патогени, които представляват заплаха за общественото здраве“, коментира директорът на компанията Стефан Бансел.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w7qL


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...