Понеделник, 25 Януари 2021
04
дек
2
 

Zdrave.net с награда за принос в здравеопазването от Българската педиатрична асоциация

Крайно време е всички проблеми в детското здравеопазване да бъдат дискутирани в публичното пространство, каза проф. Владимир Пилософ

Сряда, 04 Декември 2019 | 11:47:15
2

На официална церемония снощи Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните си награди за 2019 г. „По ирония на съдбата, това става в трудни за българския лекар времена. Времена, в които определени кръгове в обществото, неясно по какви подбу

На официална церемония снощи Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните си награди за 2019 г. „По ирония на съдбата, това става в трудни за българския лекар времена. Времена, в които определени кръгове в обществото, неясно по какви подбуди, всяват недоверие към българския лекар, включително към българските педиатри. Въпреки това, преобладаваща част от българските лекари продължават да изпълняват дълга си към децата на България“, каза в приветственото си слово председателят на БПА проф. Владимир Пилософ.

Той набеляза накратко и основните проблеми в детското здравеопазване – липсата на ясна държавна политика в това направление, недобрата организация на спешната и неотложната помощ, липсата на голяма и модерна национална педиатрична болница в столицата, което поставя ежедневно в риск десетки деца, крещящите диспропорции в заплащането на труда на лекарите. „Крайно време е всички проблеми в детското здравеопазване да бъдат дискутирани в публичното пространство, като се търсят разумни и работещи решения“, обобщи той. Проф. Пилософ призова да бъдат изградени полезни и работещи мостове на общуване между лекарите, журналистите и обществеността, така че информацията да не наврежда, а да помага на здравето.

В категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“ тази година наградата получи Надежда Ненова от информационния портал Zdrave.net. Oт сцената тя призова педиатрите да общуват повече с медиите, защото само така техните проблеми могат да станат видими за обществеността. Надежда Ненова получи наградата от миналогодишния победител в категорията Гергана Хрисчева от БНР. Номинирани в тази категория бяха и д-р Неделя Щонова, създател и водещ на предаването „Духът на здравето“ по bTV, както и Йоана Русева от „24 часа“.  

С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ беше отличена доайенът на българската педиатрия доц. д-р Софи Пинкас, която отдава целия си живот на това да помага на хората като лекар педиатър. С истинско вълнение тя прие наградата, изказа благодарност към своите учители и направи паралел между бурното развитие на педиатрията у нас през миналия век и застоят и проблемите в детското здравеопазване в наши дни. „През годините на прехода детското здравеопазване изпадна в много лошо състояние, в криза, то бе оставено без помощта на държавните институции. Необходима е много сериозна работа, за да се подобрят показателите на детското здраве и за да се реформира цялата организация на педиатричната помощ. Вярвам, че младите педиатри ще успеят да изградят една съвременна визия за педиатричната помощ, която да подобри детското здравеопазване у нас. Вярвам, че те ще се погрижат за здравето на нашите деца, които са бъдещето на България“, каза доц. Пинкас.

Наградата „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Отличието прие нейният началник  проф. Иван Иванов. В категорията бяха номинирани Клиниката по детска кардиология МБАЛ НКБ и Детска клиника МБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Тази година с наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ бе отличена Кремена Кунева и родителите, подкрепили инициативата „#заДЕЦАТА“, благодарение на която бе ремонтирано Отделението по нефрология на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“. 

С награда „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ бе отличен лейбълът Марсианци на компанията Валмарк – България. Статуетката прие маркетинг мениджъра на компанията Цветелина Томина, която благодари за ценното отличие.

Накрая на вечерта бе връчена и една от най-очакваните награди – наградата в категория „Моят любим педиатър“, която се връчва по волята на родителския вот. Тази година носител на ценния приз стана д-р Слави Филчев, началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София. Той изказа благодарност към своите пациенти за високото отличие, като за съжаление в словото си заяви, че детските общински отделения в страната ни загиват и че недоверието към българския лекар расте.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e1sE

Моят любим педиатър - НЕ Е Д-р Филчев 04.12.2019 15:03:25

Моят любим педиатър - НЕ Е Д-р Филчев Преди година - като по-млад Педиатър, педиатър с над 20 год. опит в ДО кандидатства за работа и с Д-р Филчев правят клопка да се оплакват, а така се разправяли с младите лекари, и тогава се говори в ПЕта МБАЛ, че така гонили младите лекари, за да останат както е казал "пенсионери", че били останали, А ЗАЩО ГОНЯТ младите лекари и ЗА ТОВА ЛИ Е ИЗБРАН за "НАЙ-добър педиатър" !!! Срамота за БПА !!! Този лекар не е имал срам пред хората и грях пред Бога, и не е работил в интерес #ЗА ДЕЦАТА ?!

Гост 04.12.2019 20:03:51

Като прибавим и това, че хомеопатията му е много любима, картината ставя още по-пълна.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Богдан Кирилов: При пет ваксини 2,5 милиона българи могат да бъдат ваксинирани към юни
25.01.2021 09:09:00 Полина Тодорова

Богдан Кирилов: При пет ваксини 2,5 милиона българи могат да бъдат ваксинирани към юни

При пет прилагани ваксини 2,5 милиона българи могат да бъдат ваксинирани до средата на годината. ...

ЕС ще накара фармакомпаниите да спазват договорените срокове за доставка на ваксини
25.01.2021 08:52:58

ЕС ще накара фармакомпаниите да спазват договорените срокове за доставка на ваксини

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на вакс ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...