Сряда, 30 Септември 2020
04
дек
2
 

Zdrave.net с награда за принос в здравеопазването от Българската педиатрична асоциация

Крайно време е всички проблеми в детското здравеопазване да бъдат дискутирани в публичното пространство, каза проф. Владимир Пилософ

Сряда, 04 Декември 2019 | 11:47:15
2

На официална церемония снощи Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните си награди за 2019 г. „По ирония на съдбата, това става в трудни за българския лекар времена. Времена, в които определени кръгове в обществото, неясно по какви подбу

На официална церемония снощи Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните си награди за 2019 г. „По ирония на съдбата, това става в трудни за българския лекар времена. Времена, в които определени кръгове в обществото, неясно по какви подбуди, всяват недоверие към българския лекар, включително към българските педиатри. Въпреки това, преобладаваща част от българските лекари продължават да изпълняват дълга си към децата на България“, каза в приветственото си слово председателят на БПА проф. Владимир Пилософ.

Той набеляза накратко и основните проблеми в детското здравеопазване – липсата на ясна държавна политика в това направление, недобрата организация на спешната и неотложната помощ, липсата на голяма и модерна национална педиатрична болница в столицата, което поставя ежедневно в риск десетки деца, крещящите диспропорции в заплащането на труда на лекарите. „Крайно време е всички проблеми в детското здравеопазване да бъдат дискутирани в публичното пространство, като се търсят разумни и работещи решения“, обобщи той. Проф. Пилософ призова да бъдат изградени полезни и работещи мостове на общуване между лекарите, журналистите и обществеността, така че информацията да не наврежда, а да помага на здравето.

В категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“ тази година наградата получи Надежда Ненова от информационния портал Zdrave.net. Oт сцената тя призова педиатрите да общуват повече с медиите, защото само така техните проблеми могат да станат видими за обществеността. Надежда Ненова получи наградата от миналогодишния победител в категорията Гергана Хрисчева от БНР. Номинирани в тази категория бяха и д-р Неделя Щонова, създател и водещ на предаването „Духът на здравето“ по bTV, както и Йоана Русева от „24 часа“.  

С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ беше отличена доайенът на българската педиатрия доц. д-р Софи Пинкас, която отдава целия си живот на това да помага на хората като лекар педиатър. С истинско вълнение тя прие наградата, изказа благодарност към своите учители и направи паралел между бурното развитие на педиатрията у нас през миналия век и застоят и проблемите в детското здравеопазване в наши дни. „През годините на прехода детското здравеопазване изпадна в много лошо състояние, в криза, то бе оставено без помощта на държавните институции. Необходима е много сериозна работа, за да се подобрят показателите на детското здраве и за да се реформира цялата организация на педиатричната помощ. Вярвам, че младите педиатри ще успеят да изградят една съвременна визия за педиатричната помощ, която да подобри детското здравеопазване у нас. Вярвам, че те ще се погрижат за здравето на нашите деца, които са бъдещето на България“, каза доц. Пинкас.

Наградата „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Отличието прие нейният началник  проф. Иван Иванов. В категорията бяха номинирани Клиниката по детска кардиология МБАЛ НКБ и Детска клиника МБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Тази година с наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ бе отличена Кремена Кунева и родителите, подкрепили инициативата „#заДЕЦАТА“, благодарение на която бе ремонтирано Отделението по нефрология на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“. 

С награда „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ бе отличен лейбълът Марсианци на компанията Валмарк – България. Статуетката прие маркетинг мениджъра на компанията Цветелина Томина, която благодари за ценното отличие.

Накрая на вечерта бе връчена и една от най-очакваните награди – наградата в категория „Моят любим педиатър“, която се връчва по волята на родителския вот. Тази година носител на ценния приз стана д-р Слави Филчев, началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София. Той изказа благодарност към своите пациенти за високото отличие, като за съжаление в словото си заяви, че детските общински отделения в страната ни загиват и че недоверието към българския лекар расте.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N7H*

Моят любим педиатър - НЕ Е Д-р Филчев 04.12.2019 15:03:25

Моят любим педиатър - НЕ Е Д-р Филчев Преди година - като по-млад Педиатър, педиатър с над 20 год. опит в ДО кандидатства за работа и с Д-р Филчев правят клопка да се оплакват, а така се разправяли с младите лекари, и тогава се говори в ПЕта МБАЛ, че така гонили младите лекари, за да останат както е казал "пенсионери", че били останали, А ЗАЩО ГОНЯТ младите лекари и ЗА ТОВА ЛИ Е ИЗБРАН за "НАЙ-добър педиатър" !!! Срамота за БПА !!! Този лекар не е имал срам пред хората и грях пред Бога, и не е работил в интерес #ЗА ДЕЦАТА ?!

Гост 04.12.2019 20:03:51

Като прибавим и това, че хомеопатията му е много любима, картината ставя още по-пълна.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Шест столични ДКЦ с нова ехографска система от тази година
30.09.2020 12:58:39

Шест столични ДКЦ с нова ехографска система от тази година

Нова ехографска система е доставена тази година в шест общински диагностично-консултативни център ...

Предлагат проф. Владов за орден „Стара планина” I степен
30.09.2020 12:16:27

Предлагат проф. Владов за орден „Стара планина” I степен

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване н ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...