Неделя, 15 Септември 2019
10
окт

Д-р Жизел Бейкър: Градим бъдеще без дим, а не бъдеще без тютюнНие контактуваме със лекари, които активно работят с пациенти. Те са по-отворени за нашите научни данни, в сравнение с медицинските специалисти, които са се отдали изцяло на научна дейност. При лекарите, които активно лекуват наблюдаваме две позиции. Едните казват, че IQOS е много по-добрия вариант за пациентите им, които не могат да спрат цигарите, а другите - че се нуждаят от още данни. Не съм срещала обаче лекари, които да са настроени изцяло негативно.

Това каза д-р Жизел Бейкър, директор по научните въпроси във „Филип Морис Интернешънъл“  по време на среща-дискусия с представители на медиите, в отговор на въпроса на Zdrave.net какво е отношението на лекарите по света към бездимните цигари.

„Филип Морис“  насърчава външната проверка на своите методи, данни и резултати. От 2011 г. насам ФМИ е публикувала над 160 статии и раздели в издания с взаимен научен контрол, в които описва своите подходи, методи и проучвания за оценка на продуктите. Д-р Бейкър уточни, че в началото медиците подхождали скептично към ползите от системата, но когато се запознаели с данните, реакцията им се променяла. „Тогава вече започва смислен разговор, в който ни насочват кои параметри е нужно да изследваме допълнително“, каза тя.

Д-р Бейкър цитира данни от шестмесечно клинично проучване на компанията, в което са измерени осем здравни индикатора, за които е известно, че се повлияват благоприятно при отказ от пушене. Установено е, че след преминаване от пушене към IQOS за шест месеца, всички тези индикатори се изменят в посоката, в която се изменят при спиране на пушене, като при 5 от тях измененията са статистически значими. Данните от второто шестмесечно проучване се анализират в момента.

„Чрез експерименти с мишки с фокус върху развитие на емфизем и атеросклероза, се симулира отказ от пушене чрез преминаване на излагане на чист въздух след двумесечно излагане на цигарен дим. Наблюдавано е, че белите дробове на тези мишки започват да се възстановяват и отсъстват признаци за влошаване на атеросклерозата. В потвърждение на този резултат е установено, че преминаването от цигари към IQOS води до съпоставими резултати при мишките като тези, наблюдавани при отказ от пушене“, каза д-р Бейкър.

„Опитът в България показва, че медицинските специалисти бяха първите, които възприеха новата идея. Това са хора, които разбират от наука и веднага разбират за какво говорим и каква е разликата с обикновените цигари в сравнение с неспециалистите“, допълни Вержиния Джевелекова, мениджър корпоративни отношения във  „Филип Морис България“.

Клиничните проучвания, осъществени от независими изпълнители почти всяка седмица, откакто IQOS е на пазара, потвърждават и възпроизвеждат резултатите от изследванията на компанията. Разбира се, важно е да се отчете, че съвпадението в резултатите между клиничните изследвания на компанията и тези от независими източници се случва тогава, когато изследванията използват сходни утвърдени научни методи и еднакви референтни единици – аерозол от тютюнев стик /референтна цигара / чист въздух.

Д-р Бейкър подчерта, че най-доброто, което някой може да направи, е никога да не започва да пуши или да спре изцяло да употребява тютюн, ако вече е потребител. Също така трябва да е ясно, че бездимните алтернативи не са безрискови. Това, в което компанията обаче вярва, е, че преминаването на продукти, при които не протича горене, а нагряване на тютюна, е потенциално по-добрият избор за всички онези, които в противен случай биха продължили да пушат.

„В сравнение с горенето на цигарите системата за нагряване на тютюн спестява токсичните вещества, които се отделят в атмосферата, когато цигарата не се използва, когато дими в пепелника или просто се държи в ръка. При IQOS няма горене и не се отделя никаква пара, в моментите, когато не се вдишва. Когато се употребява, се отделя аерозол с 90-95% по-малко токсични вещества. Но този аерозол се отделя само при издишването. В затворени пространства липсват вредните ефекти, свързани с  типичните за тютюна нитрозамини“, каза д-р Бейкър в отговор на уточняващ въпрос на журналистите дали системата все пак не превръща околните непушачи в пасивни пушачи.  След като продуктът е разработен и бъде доказано, че в отделения от него аерозол има по-ниски концентрации на вредни вещества в сравнение с тези в цигарения дим, той преминава през токсикологична оценка.

Разработването на бездимни алтернативи има потенциал да променят живота на милиони мъже и жени, които пушат и не могат или не искат да се откажат, каза д-р Бейкър. Тя уточни и впоследствие обясни причините за това, че трансформацията в тютюневата индустрия и специално на „Филип Морис“ е насочена към изграждането на бъдеще без дим, а не бъдеще без тютюн или никотин, като фундаменталната новост при новите продукти в сравнение с цигарите е премахването на горенето и замяната му с нагряване. 

По данни на компанията в света има близо 1,1 милиарда пълнолетни пушачи. Въпреки значителния напредък от 1980 г. насам за намаляване на пушенето, броят на пушачите в световен мащаб стабилно нараствал, тъй като прирастът на населението се движи с по-бързи темпове от намаляването на броя на пушачите. Според прогнози на СЗО от 2015 г. се очаква броят на пушачите да се запази към 2025 г.

Тютюнопушенето причинява редица сериозни заболявания (в т.ч. сърдечносъдови заболявания, рак на белия дроб, ХОББ), а именно тютюневият дим се счита за причинител на близо шест милиона смъртни случая годишно. Предвид големия брой пушачи, които ще продължат да пушат цигари, „Филип Морис“ виждат потенциал в разработването и предлагането на по-малко рискови алтернативи на цигарите, за пълнолетните пушачи по света, благодарение на науката и технологиите. Д-р Бейкър допълни, че е необходимо да се въведат ефективни политики и регулации, които осигуряват на пушачите достъп до научните данни за такива продукти.

„За да може един бездимен продукт да е успешен, трябва да отговаря на два критерия. Освен да има научно доказан намален риск, това не е достатъчно, той трябва и да удовлетворява изискванията на пушачите, като се доближава по вкус, сетивно удоволствие и ритуал до цигарите. Наред с вкуса и други сетивни аспекти е важно да се осигури набавянето на никотин, което да е сходно с това при цигарите, за да се постигне приемане от пълнолетните пушачи“, каза още д-р Бейкър.

Д-р Жизел Бейкър е директор по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Ръководи стратегиите за връзки с научната общност по отношение продуктите с намален риск и отговаря за представянето на научните изследвания на Филип Морис Интернешънъл на продуктите с намален риск пред експертите по обществено здраве и регулаторните органи. Д-р Бейкър има докторска степен по биометрия и епидемология от Медицинския университет на Южна Каролина. Тя ръководи проект по разработване и изпълнение на програма за намаляване на риска от заболявания с оглед научно обосноваване и количествено измерване на риска при продуктите с намален риск в следпазарни условия. Преди това отговоря за екипите по биостатистика, управление на клинични данни и моделиране на здравето на населението, които генерират и анализират данни от клинични и следпазарни проучвания, наблюдение на базопасността на продукта и оценка на въздействието върху здравето на населението. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C1jR


Още новини
Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести
14.09.2019 10:02:53

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести

„От 15 години имаме закон закон за съсловните организации. Бих казала браво на тези момичет ...

Проф. д-р Марианa Мурджева е новият ректор на МУ-Пловдив
13.09.2019 19:13:56

Проф. д-р Марианa Мурджева е новият ректор на МУ-Пловдив

Проф. д-р Марианa Мурджева е новият ректор на Медицинския университет в Пловдив. Тя спечели балот ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...