Неделя, 20 Януари 2019
30
окт
2

Заместители на цигарите – ефективни при набавянето на никотин и със значително намалена вреда“Сам по себе си никотинът не е особено опасен и ако може да се доставя във форма, която е приемлива и ефективна като заместител на цигарите, това може да спаси милиони животи”, информират от британската Кралска медицинска колегия.

Хилядите вредни и токсични вещества в цигарения дим, които се образуват при горене на тютюна, са основен причинител на сърдечно-съдови заболявания, рак на белия дроб и други болести, свързани с пушенето. Според редица здравни експерти, никотинът, съдържащ се по естествен начин в тютюневото растение, е причината за пристрастяването, но сам по себе си той не причинява тези заболявания. Ето защо все повече експерти подкрепят негорими алтернативи на традиционните цигари и са единодушни, че този тип продукти представляват по-малък риск за здравето. 

„Електронните цигари и другите устройства за доставяне на никотин предлагат огромни възможности за подобряване на общественото здраве. В същото време максималното използване на тези възможности изисква подходящата регулация, внимателен мониторинг и управление на риска“, е отбелязано и в доклад, разглеждащ е-цигарите на Агенцията за Обществено здраве в Англия.

Широката достъпност и употреба на бездимни алтернативи на горимите тютюневи изделия  са довели до значителен спад в нивата на пушене. На базата на налични данни от пазарите, където се предлагат нови негорими продукти като електронни цигари, както и въз основа на опита със снус (тютюново изделия за орална употреба) експертите достигат до общо мнение, че тези продукти вероятно намаляват заболяванията, свързани с пушене и значително намаляват вредата за населението.

Данни на ЕС например сочат, че 6.1 милиона пушачи са спрели да пушат цигари чрез употреба на електронни цигари. Според Константинос Фарсалинос, един от авторите на проучване по въпроса, това са може би най-високите нива на спиране и намаляване на пушенето.

Не само електронните цигари обаче могат да изиграят позитивна роля в отказа от пушенето. „Електронната цигара не е единственото изделие, което е по-малко вредно от горимия тютюн. Има и тютюневи изделия, при които не протича горене, а те са с много по-нискорисков профил от горимите цигари“, отбелязва д-р Кгоси Летлапе, бивш председател на Медицинската асоциация на Южна Африка, и бивш председател на Световната медицинска асоциация.  Така например масовата употреба на снус в Швеция, който е широко приет като по-малко рисков от цигарите, може би обяснява защо смъртността на мъжете в Швеция, свързана с употреба на тютюн, е най-ниска в ЕС - при средна смъртност от рак на белите дробове от 220 на 100 000 души население в страните от съюза, в Швеция този показател е 87.

Според различни експерти, ако не се подкрепят негоримите тютюневи продукти, много пушачи ще продължат да пушат цигари вместо да преминат към потенциално по-малко вредни алтернативи. Държавните институции могат да допринесат съществено в тази насока, като насърчават иновациите, научната оценка и промоцията на по-малко вредни никотинови алтернативи за пушачите. САЩ и страните от ЕС вече са възприели или са в процес на приемане на нормативна рамка, касаеща подобен тип продукти. Важни в тази насока са и политиките за намаляване на вредата от обикновените тютюневи изделия за пушене.

Тютюневата индустрия може да има основна роля за намаляването на вредата от пушенето чрез разработване и пускане на пазара на по-малко вредни алтернативи на цигарите. Политиките за намаляване на вредата “може да са ценен инструмент в усилията за подобряване на общественото здраве чрез намаляване на заболеваемостта и смъртността, свързани с употребата на тютюн, особено ако компаниите се възползват от тези разпоредби и предприемат смели и иновативни промени в продуктите”, заявяват и от Агенцията по храните и лекарства в САЩ.

„Колкото по-успешно превърнем обещанията в действителни числа, които са научно доказани, толкова повече ще сме сигурни, че тези компании имат сериозни дългосрочни планове”, заявява по време реч на Световния форум  за никотина през 2015 г. и Дерек Як, бивш ръководител на СЗО за контрол на тютюна. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gmeJ

stan 30.10.2017 11:50:56

Сложете надпис- платена реклама! Препоръчайте тази потенциално по-малко вредна алтернатива на вашите деца!

Гост 30.10.2017 12:06:42

Преди 2 седмици на семинар на ОПЛ на Зл. пясъци се разпространяваше проучване извършено от ФИЛИП МОРИС!!!!! за "ползата" от нискотемпературно горящия тютюн. Не бяха проучени обаче наличията на никотин,катрани и 3,4 дибензпирени в модерния тютюн.


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...