Понеделник, 17 Януари 2022
21
авг
1
 

Милка Василева:

Самостоятелни практики на специалистите по здравни грижи са добър модел за България

Сряда, 21 Август 2019 | 10:28:38
1

„В компетенциите на акушерката е да води нормално раждане. Повече от 15 години ние твърдим, че възможността специалистите по здравни грижи да имат самостоятелни практики, е добър модел за България. Преди 2000 г. имаше женски и детски консултации,

„В компетенциите на акушерката е да води нормално раждане. Повече от 15 години ние твърдим, че възможността специалистите по здравни грижи да имат самостоятелни практики, е добър модел за България. Преди 2000 г. имаше женски и детски консултации, участъкови медицински сестри, които обгрижваха възрастни хора по домовете. Така че моделът не е много нов, но е добър, защото съществува в цяла Европа“, каза Милка Василева, председател на Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) пред БНТ.

Тя допълни, че пациентите трябва да са спокойни, че медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите ще изпълняват само това, което им е възложено от наредба на министерството, което определя техните компетенции и по предписание на лекар.

„Там е написано, че медицинската сестра може да направи инжекция на пациент в дома по назначение на лекар. Основната отговорност на лекаря е да постави диагноза и да предпише лечение. Но медицинската сестра и акушерката учат 4 години. Те са достатъчно компетентни да преценят кога състоянието на пациента се влошава и да го насочат към лекар.

Когато една квалифицирана акушерка води женска консултация на здрава жена, която й оказва помощ в дома след раждането – това са неща, от които всяка българка има нужда и които вече ги забравихме“, допълни Василева.

Ако практиките са регистрирани, хората ще могат да отидат в център, където да им се направят необходимите манипулации, както и да изразяват недоволство, когато не се обслужени добре. Обсъждат се варианти с различни модели на финансиране, включително с доплащане от пациента по обявен ценоразпис.

Милка Василева заяви, че асоциацията не участва в организацията на планирания за 10 септември Национален протест на медицинските сестри по тяхно желание, но подкрепя исканията им. „Техните искания са исканията на съсловието от 20 г. Нашите заплати и условията на труд винаги не са били такива каквито трябва да бъдат, каквито са достойни за квалификацията, която имат професионалистите по здравни грижи с висше образование. Ние винаги сме подкрепяли техните искания, но начинът, по който ги остояваме е различен. Съсловието е едно, няма разделение. Ние искаме да имаме правилните заплати, искаме синдикатите да си свършат работата, но ако само за това излезем да протестираме, всъщност протестираме за нещо, което не е от нашата компетенция“, каза Василева.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g@xY

Гост 21.08.2019 19:07:34

Комунистическите консуматори не желаят да плащат на лекаря, та ще плащат на медсестрите. За какво да се регистрират? Който иска медицински услуги директно ще си плаща


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...