Вторник, 24 Май 2022
17
май
 

Възобновяват обученията по ПУЛСС

Понеделник, 17 Май 2021 | 17:11:15


От днес се възстановят обученията на работещите в системата на спешната медицинска помощ по проекта „Подобряване на условията за лечение в спешните състояния“ (ПУЛСС), съобщиха от МЗ. Обученията ще се провеждат в Националния център за обуче

От днес се възстановят обученията на работещите в системата на спешната медицинска помощ по проекта „Подобряване на условията за лечение в спешните състояния“ (ПУЛСС), съобщиха от МЗ. Обученията ще се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ при стриктно спазване на въведените в страната противоепидемични мерки.

Припомняме, че обученията по проекта ПУЛСС бяха прекратени през март 2020 г. с въвеждането на извънредното епидемично положение заради пандемията от COVID-19. Тогава от МЗ обясниха, че мярката е временна и се налага с оглед недопускане затрудняване на дейността на спешните екипи по места в страната, както и за да се избегне струпване на много хора в затворени пространства, във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. Още тогава от Министерството увериха, че не съществува риск за успешното провеждане на обученията и приключването на проекта.

През 2020 г. два пъти беше правен опит за възстановяване на обученията. Първият път беше през юли, като тогава идеята беше да се редуцира броят участници в рамките на 5-дневното присъствено обучение на територията на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Предвидено беше присъствие на не повече от 30 души в аулата на центъра (с капацитет 145 места) по време на теоретичната част от курса и осигуряване на отдалечен достъп в реално време чрез видеоконферентна апаратура, разположена в 10-те зали на центъра, ползване на лични предпазни средства и тестване с PCR.

Вторият път беше планиран за октомври, като отново се смяташе, че обученията могат да стартират при спазване на противоепидемичните мерки, обучение в отделни зали – с виртуална връзка с лектора, практически занимания върху различни медицински манекени, и учестена дезинфекция. Разпространението на коронавируса през миналата година обаче не позволи това да се случи.

От Министерството уточняват, че до март 2020 г. пълен петдневен обучителен курс са преминали 1402 служители на центровете за спешна медицинска помощ и филиалите към тях.

Проектът ПУЛСС е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Крайният срок за изпълнение на проекта е удлжен след спирането на проекта заради пандемията и вече е 31 декември 2021 г. Бюджетът на ПУЛСС възлиза на 7 000 000 лв.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$n1T


Всичко за коронавируса
Още новини
Людмила Томова: Само за година читателите ни са се увеличили девет пъти
24.05.2022 09:15:45 Невена Попова

Людмила Томова: Само за година читателите ни са се увеличили девет пъти

Людмила Томова е директор на Централна медицинска библиотека (ЦМБ) към Медицински университет ...

Светъл празник!
24.05.2022 08:11:37

Светъл празник!

На 24 май поздравяваме всички, които със своите знания, умения и дух създават блага, търсят и отк ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...