Петък, 21 Януари 2022
28
юни
9
 

Министърът: Няма да бъдат закривани работещи отделения във Видин, Враца и Монтана

Петък, 28 Юни 2019 | 17:50:39
9

"Много проблеми са натрупани през годините в общинското здравеопазване, като те са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти." Това посочи минист

"Много проблеми са натрупани през годините в общинското здравеопазване, като те са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти." Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Заключителната конференция за общински мандат 2015-2019 г. на Националното сдружение на общините в България, съобщиха от пресцентъра на МЗ. По думите му тези проблеми се отнасят и за държавните лечебни заведения, но при общинските структури мащабите са доста по-тревожни.

Кирил Ананиев посочи, че от години дебатите в сектора се изчерпват с това, че са необходими допълнителни средства, независимо че разходите за здравеопазване нарастват ежегодно. По тази причина според него трябва да се търсят трайни и последователни законодателни промени, водещи до оптимизиране на системата, закриване на неефективни дейности и структури, въвеждане на адекватни механизми на контрол.  

Пред кметовете здравният министър припомни част от мерките, които предприе МЗ през последните месеци за стабилизиране финансовото състояние и по-доброто управление на лечебните заведения. Като примери той посочи Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, допълнителните средства от МС и МЗ, както и увеличените цените на повече от 120 клинични пътеки. Всички тези действия създават възможност и на общинските болници да получават повече средства, включително и за възнаграждения на медицинския персонал. Министър Ананиев подчерта, че Министерството на здравеопазването разработи проект на Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ.

Относно възнагражденията на медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети в училища, детски градини и ясли Ананиев беше категоричен, че този въпрос ще се обсъжда в хода на разработването на проектобюджета за 2020 г. 

По отношение подобряването на финансовото състояние на общинските болници и достигането на по-високи нива на заплащане на медицинския персонал, министърът припомни, че МС одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на 20 334 хил. лв., за 71 лечебни заведения, осъществяващи болнична дейност в труднодостъпни и отдалечени райони на страната. Паралелно с това, увеличението на цените на клиничните пътеки през второто полугодие на 2019 г. ще  доведе до нарастването на приходите на общинските лечебни заведения с над 6 млн. лв.

Вследствие на предприетите действия от правителството, приходите от лечебна дейност на общинските болници, с източник МЗ и НЗОК, през 2019 г. са увеличени сумарно с близо 40 млн. лв. или 24% ръст спрямо предходната година, което дава възможност за ръст на заплатите на персонала.

„В последните два дни се казаха много неистини от парламентарната трибуна на Народното събрание. Областните болници са кръвоносната система на здравеопазването, общинските болници също имат своето място. Не ми е минавало и през ума да затворя областна болница", заяви здравният министър в отговор на въпрос относно преструктурирането на областните болници в Северозападна България. За пореден път той подчерта проблемите в сектора, като уточни, че се водят преговори с банките, за да бъдат подпомогнати болниците с най-сериозни задължения. „Като министър съм длъжен да осигуря на българските граждани качествено лечение, но трябва да е ясно, че не финансираме структури и сгради, а лечение – реално осъществена дейност. В този смисъл получих и подкрепата на директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. С тях се разбрахме през следващата седмица заедно да анализираме състоянието на отделните звена в болниците.  Няма да закриваме работещи отделения". Това стана ясно още от думите на здравния министър.

По време на форума министър Ананиев покани всички кметове на 15 юли на втора кръгла маса за здравноосигурителния модел, на която министърът ще представи конкретно предложение. "Ще търся консенсус и след постигането му ще внеса предложението си в МС и НС", подчерта още Ананиев. 

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Z53M

Киро Ментата 29.06.2019 12:02:02

Не ви ли е срам да пишете глупости за мен? Аз съм добър министър на здравеопазването, виждате колко неща подобрих. В следващия мандат на бате ви Бойко, пак ще съм министър.

До Киро Ментата 03.07.2019 21:51:27

Пич, ако се погледнеш отстрани ще се увериш, че си просто едно изкукуригало старче на конци. Вземи се в ръце поне сега и давай оставка, за да има шанс системата да се рестартира. Не гони от тук и малкото решили да останат в България. Знам, че ще ти е трудно да признаеш, че не ставаш за нищо и че си една проста пионка, но не оставяй нещата на биологията. Помисли за всички по-млади и не ги обричай.

Гост 30.06.2019 16:34:34

Не, министрите на здравеопазването за Баце са парцали с които триеш,триеш разходи за здраве и накрая гнусния парцал се изхвърля с шут в канала и ...... взима нова тряпка. A глупаците не се усещат.

Нина 29.06.2019 11:59:37

Каквото и да измисля министъра истината е че няма лекари.Закриват се болници Вземете Котел .Отдалечен оланински град.Няма дори клинична лаборатория.Какво стана с болницата в Нова Загора -липсват лекари закрити отделения.Това е към 20 000 град.И към по големите градове липсата на лекари се усеща.За какво здравеопазване говорим.Министъра да е наясно че без лекари няма медицина.Да отиде да живее в Котел ( не е в Северозападна България ) и да се лекува

Гост 29.06.2019 08:35:26

С тоя идиот Бойко се е запътил към края на управлението си. Чудя се всичките ли са за психиатрия или просто ни пробва търпението.

Гост 28.06.2019 20:09:13

Изкуфял старчок, чакащ с нетърпение да му свърши мандата, за да си харчи парите на някое топло местенце !

БЛС-Въоръжено Крило 28.06.2019 19:39:47

Работещи структури а ? Здравеопазването, байно, не е като бакалията. Дори един човек да се нуждае от медицинска помощ за него трябва да работи някаква адекватна за 21 век здравна структура без да му се налага да бие 150 километра или 300 за да стигне 'работеща' структура защото на някой си комунистически икономист му се вижда нерентабилно да се поддържа. Да не говорим за възможни масови бедствия и катастрофи, които изискват ти да имаш здравеопазване не само в големите градове. А както личи тиквокомунистите и Киро Гангрената явно имат готовност да закриват здравеопазването там по уж демографски причини преди наистина да има значим демографски срив, ей така 'Абе що да даваме пари за тия ,те и без това ще се гътнат и изчезнат. Сега се пита дали там хората ще го позволят

Гост 03.07.2019 09:46:52

До всеки болен , да има по един лекар .

Светла 28.06.2019 18:06:26

Смешник!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Повече близнаци се родиха през 2021 г. в АГ клиниката на УМБАЛ
21.01.2022 13:59:15

Повече близнаци се родиха през 2021 г. в АГ клиниката на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Ръст на родените близнаци в една от най-големите и с т ...

Австрийският парламент прие задължителна ваксинация срещу COVID за всички над 18 години
21.01.2022 13:41:02

Австрийският парламент прие задължителна ваксинация срещу COVID за всички над 18 години

Долната камара на австрийския парламент – Националният съвет, прие законопроект, с който ва ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...