Петък, 03 Февруари 2023
15
юни
11
 

Министър Кацаров: Стремежът ми е да се постави пациентът в центъра на системата (Обновена)

Вторник, 15 Юни 2021 | 12:18:47 Надежда Ненова
11

Акцентът в работата на министъра на здравеопазването, който поставихме, е да са предвидени всички негативи, които сме имали по отношение на пандемията и през есента, при поява на следваща COVID-вълна да имаме план, така че нашата здравна система да бъд

Акцентът в работата на министъра на здравеопазването, който поставихме, е да са предвидени всички негативи, които сме имали по отношение на пандемията и през есента, при поява на следваща COVID-вълна да имаме план, така че нашата здравна система да бъде по-подготвена. Това заяви служебният премиер Стефан Янев при представянето на д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в МС, на който служебното правителство отчете извършеното до момента.

„Безспорно COVID е проблема, който прави тежка работата на здравния министър. Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, се дължат на две основни причини. Едната е недоброто състояние на здравната система като цяло, а другата – лошото управление на кризата. Страната ни беше последна по брой тестове, на първо място по обща смъртност и последна по ваксинации. Ние не заварихме нито едно сероепидемиологично проучване, нито утвърден общ план за диагностика и лечение на COVID“, каза Кацаров в резюмето си.

Служебният министър подчерта, че най-важното за него при влизането в министерството е било да се промени начинът на получаване на ваксините от личните лекари, както и да се даде приоритет на имунизацията на възрастните хора, защото за тях тя е въпрос на живот и смърт. По думите му, макар че ваксинацията върви с незадоволителни темпове,  добрата новина е, че през последния месец са се имунизирали над 400 000 лица над 60-години, колкото били за целия предишен период на имунизация.

„Възложих изготвянето на сероепидемиологично проучване, възложих на НЦОЗА да изготви анализ за твърде високата смъртност за периода и на работата на всички медицински структури. COVID не е отминал, рискът през есента е голям и трябва да сме наясно за причината за лошите резултати, които имахме през миналата година. Успяхме да направим новите сертификати още в началото на юни. Преодоляхме проблема с над 5000 грешни сертификата. Създадох работна група – експерти от 17-те експерти съвети, които до края на седмицата ще са готови с единен протокол за лечение на COVID. Опитваме се да организираме и информационна кампания за ваксинацията, каквато не беше направена. Множеството противоречиви съобщения създадоха негативна нагласа у населението. Втората добра новина е, че заради намалелия брой случаи в най-скоро време можем да влезем в зелената зона според критерия на ЕК“, каза министър Кацаров.

Той допълни, че са осигурени ваксини за населението за 2022 г. и 2023 г.

„Започнахме промени в здравната система. Тя има видими грешки, които могат да бъдат отстранени бързо, не само с оглед на следваща COVID вълна. Системата може да работи много по-добре и не е въпрос само на пари, но и на организация. В тази връзка успях да постигна съгласие с ръководството на НЗОК и с БЛС за промени в условията и реда за оказване на медицинска помощ, така че да започнат да се поправят натрупаните диспропорции и недъзи на здравната система, като акцентът във всичко това е да се подобри обслужването на пациентите. Стремежът ми е да се постави пациентът в центъра на системата, да има повече възможности пациентите да избират, затова и беше създадена нова дирекция в МЗ за правата на пациентите. Най-важната задача на МЗ е защитата на правата на потребителя, а не на нечии интереси“, каза още министър Кацаров.

Той допълни, че е заварил проект за изграждане на капацитет на болниците за посрещане на пандемия в почти насипно състояние, без ясни критерии и напълно непрозрачни процедури за подбор на кандидати. „Проектът е по Оперативна програма „Региони в растеж“, срокът е бил удължаван два пъти и изтича в края на този месец и с неясни критерии и молби на болнични директори болниците им да бъдат включени в проектите. Преработихме изцяло критериите за финансиране на проекта. Включихме всички болници (според одобреното вече от ЕК задание само държавни и общински) в страната, които са лекували болни с COVID-19, публикувахме критериите и изпратихме писма на всички заинтересовани страни“, каза д-р Кацаров.

Той допълни и че са предприети действия за прехвърляне на свободни щатни бройки, които да бъдат използвани за увеличаване на капацитета на здравния контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, както и оборудването им с необходимите устройства – четци за зелени сертификати, за да се посрещне очакваното нарастване на потока от преминаващи граждани през летния туристически сезон.  

От публикуваното по-късно на страницата на МЗ резюме на отчета става ясно, че е стартирана и работата по изменение на две наредби, свързани с акредитацията на лечебните заведения и специализацията на младите лекари с цел подобряване на условията, реда, организацията и възнагражденията им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j2Km

Dr Pavlova 15.06.2021 16:32:15

Vervaite!

Гост 15.06.2021 15:44:38

Върви се към по-голяма справедливост и равнопоставеност, както по отношение възможностите за практикуване на лекарската професия, респективно възможностите за формиране на доходи, така и по отношение достъпа на пациентите до качествена медицинска помощ.

Гост 15.06.2021 15:40:12

Популизмът си отиде с управлението на ГЕРБ. Сега са на ход действащите. Това, че пациентът ще се постави в центъра на системата е добре и за лекаря, както и за останалите специалисти, оказващи медицинска грижа, а също и за обществото като цяло.

Гост 15.06.2021 13:42:35

Това е популизъм, та дрънка от лицемерие. Какво ще правят чичките от властта, когато няма да имат лекари сле 5-6години а? Пациентът сам в центъра на системата а? Така се получава, когато разплутата политическа класа не уважава лекаря и го слага на второ място. Тепърва ще си хапете г за с такова огношениекум лекаря, обещавам ви...

чукча 15.06.2021 13:42:05

Няма нужда НЦОЗА да се преработва с анализи. И за слепец е видно, че заболеваемостта и смъртността хвръкнаха с отварянето на училищата. Ако тръгнат присъствено от 15.09., още към средата на октомври ще сме пак в локдаун и ще гледаме същия филм.

Гост 15.06.2021 14:02:06

Абсолютно! Но не е политкоректно да се посочват децата.

Гост 15.06.2021 13:22:01

Браво! За първи път от много години имаме адекватен и действен министър.

корекция 15.06.2021 12:55:55

Стремежът ми е да се постави частното болнично заведение в центъра на системата

Гост 15.06.2021 13:08:17

След 20 год. в държавно и 10 в частно мога да кажа, че съм с две ръце за частното.

Гост 15.06.2021 20:49:26

Въртиш едни ЕГН безнаказано и си мислиш, че си голям играч. Напротив, най-обикновен полски свирач си.

Гост 15.06.2021 21:20:01

Това го правят в държавната. Дори ме привикваха да въртя за леглодни. В момента имам листа на чакащи, пазя си реномето заради което напуснах и гледам хората в очите. Няма по- добро от частен сектор с правила.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница
03.02.2023 17:23:30

Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница

Осигуряването на медицинска помощ за населението в община Сърница, област Пазарджик през цялото д ...

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно
03.02.2023 16:58:30

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно

Удължаването на срока на предписване на медикаментите, особено в ПИМП, е неразумно и не би довело ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...