Събота, 23 Октомври 2021
26
март
2
 

Министър Ананиев: Ако не можем да произвеждаме противозмийски серум, ще го извадим от ПЛС

Четвъртък, 26 Март 2020 | 15:47:08 Надежда Ненова
2

Активното вещество на противозмийския серум се получава от плазма на коне, имунизирани с отрова на пепелянка. Поради липса на такива коне - донори на хиперимунна конска кръв, временно е спряно производството му. При отстраняване на проблема, производст

Активното вещество на противозмийския серум се получава от плазма на коне, имунизирани с отрова на пепелянка. Поради липса на такива коне - донори на хиперимунна конска кръв, временно е спряно производството му. При отстраняване на проблема, производството ще бъде възстановено. При невъзможност то да се възстанови, ще бъде спазена процедурата по изключване на серума от Позитивния лекарствен списък. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Йорданов във връзка с липсващия серум в лечебните заведения в България. „Лечебните заведения изпитват сериозен недостиг от противозмийски серум и дори се говори за евентуалната му доставка от чужбина. Производител на противозмийския серум досега беше „Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД. Поради сериозни проблеми в дейността си фирмата не може да произведе необходимите количества“, казва доц. Йорданов.

По думите на депутата „Бул Био“ е закупил ферментатор с обем 850 литра за производство на серуми на стойност 760 000 евро без ДДС, който е доставен преди година в базата на фирмата в в Суходол, след съхраняване продължително време във фирмата производител. Ферментаторът стоял неразопакован и не са били извършени никакви дейности по подготовката на инфраструктурата за монтаж и пускането му в действие. „Като принципал на „Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД защо не упражнихте контрол върху дейността на фирмата? Налице са сериозни данни за безстопанственост с възможно нанесена вреда за почти 1 000 000 евро. Какви ще бъдат Вашите действия оттук нататък и в крайна сметка как и кога ще осигурите необходимите количества противозмийски серум за здравната мрежа в България?“, пита доц. Йорданов.

„Ферментаторът е закупен във връзка с желанието на фирмата да сертифицира производствените зони на животински кръвни продукти, съгласно изискванията на Добрата производствена практика и повишаване капацитета на съществуващото производство. Апаратът се съхранява в оригиналната опаковка, неразпечатан, в затворено помещение, предпазен от външни влияния. Поради липса на суровина (хиперимунна конска плазма) за производството на серуми, към настоящия момент не са предприети мерки за осъвременяване на производствената площ на Животински кръвни продукти (в частта за въвеждане в експлоатация на ферментатора) и пускането на ферментатора в действие“, казва министър Ананиев.

„От възникването на проблема с липсата на коне целенасочено се търси алтернативен конезавод, който да отговаря на регулаторните изисквания да произвежда само хиперимунна конска плазма, тъй като тази дейност не може да се развива паралелно с дейностите по селектиране и продажба на чистокръвни породи коне. Инвестициите, разходите и изискванията за производство на плазма са големи. Продължава търсенето на нов доставчик на хиперимунна конска плазма за производство на Snake venom antiserum Bul Bio suspension for injection, като „Бул Био“ води преговори за започване на съвместни дейности по производство на хиперимунна плазма с „Торлак“- Сърбия, „Бутантан“- Бразилия и „Тюрк Илач“ - Турция. Министерство на здравеопазването остава с увереност, че гореописаната ситуация ще бъде решена в най-скоро време.

Припомняме, че проблемът с производството на противозмийски серум у нас възникна, след като единственият производител и доставчик на страничен животински продукт в България - фирма „Ветбиофарм“-Враца се оказа в невъзможност да покрие повишените изисквания на Закона за ветеринарно-медицинската дейност и европейските регламенти за установяване на здравни правила. „Въпреки положените усилия и целенасоченото търсене е трудно да се намери друг действащ конезавод, който да произвежда само хиперимунна конска плазма, тъй като съгласно посочените нормативни изисквания тази дейност не може да се развива паралелно с дейностите по селектиране и продажба на чистокръвни породи коне, а освен това изискванията, инвестициите и разходите и за производството на плазма са големи“, казва на 25 ноември 2019 г. министър Ананиев отново в отговор на депутатски въпрос.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5QLh

ANNA 24.04.2020 13:54:40

ИМАМ ЕДИН- ДВА КОНКРЕТНИ ВЪПРОСА КЪМ Г-Н АНАНИЕ.......................ЗАЩО ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ НЕ ПРИЕМАТ БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС ???? И ВТОРИЯТ, ПРОВЕЖДАТ ЛИ СЕ ОЩЕ ТЪРГОВЕ ЗА ЛЕКАРСТВА ПО " ПОЗНАТИЯТ" ВИ И ОДОБРЕН ОТ ВАС НАЧИН ????

Гост 26.03.2020 16:01:07

Тюрк Илач ще ни спаси от змиите.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Изнесени ваксинационни пунктове работят за пореден уикенд в София и страната
23.10.2021 09:25:05

Изнесени ваксинационни пунктове работят за пореден уикенд в София и страната

Тази събота и неделя, 23 и 24 октомври, освен всички 7 изнесени ваксинационни кабинети, организир ...

4826 нови случаи, 136 са починалите
23.10.2021 08:35:01

4826 нови случаи, 136 са починалите

4826 са новодиагностицираните с COVID-19 при 30 772 теста. Това сочат данните от Единния информац ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...