Петък, 03 Февруари 2023
01
окт
1
 

Десетки активности проведоха в Нощ на учените в МУ-Пловдив

Събота, 01 Октомври 2022 | 09:55:18
1

Десетки активности се проведоха в рамките на пет часа по време на Нощ на учените в Медицински университет-Пловдив, съобщиха от учебното заведение. В специално обособена работилница „Арт Ателие" всеки можеше да усети удоволствието от техни

Десетки активности се проведоха в рамките на пет часа по време на Нощ на учените в Медицински университет-Пловдив, съобщиха от учебното заведение.

В специално обособена работилница „Арт Ателие" всеки можеше да усети удоволствието от техниките „рисуване върху стъкло" и „рисуване с вълна" и да види как багрите придават на прозрачния стъклен предмет индивидуалност и емоция. Експериментаторите можеха да заменят четката на художника с нежните влакна от вълна.

Беше показана и изложба с демонстрации „Изкуство под стъкло", която се проведе в Музея на медицината. Експозиция на стъкленици с обучителни материали представи една малко позната част от патологията – от красивото до причудливото, през романтичното и казуистиката. Беше проведена и презентация с набор от микроскопски изображения – уникална възможност за „разходка" из различни видове хистологични препарати, с помощта на микроскопи, предоставени от Катедрата по обща и клинична патология.

Нетрадиционната лаборатория, озаглавена „Невидимият биохимичен състав на човешкото тяло в стъкло" посрещна ученици от 11 и 12 клас от Езикова гимназия „Пловдив" и техните учители по биология и химия. Гостите се включиха в проекта по покана на МУ-Пловдив и с подкрепата на ръководството на училището.

Студенти по медицина и фармация под менторството на асистентите от Катедрата по медицинска биохимия, демонстрираха лабораторни опити за доказване на отделни аминокиселини и витамини. Учениците имаха възможност да покажат своите умения в лабораторни условия.

Беше показана и изложба с творби на участниците в Агар Арт - конкурс за рисунка с микроорганизми върху стъклени петриеви панички с хранителни среди. За да създадат своите уникални рисунки, участниците предварително, в периода от 19 до 23 септември, твориха в Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев". Стъклената петриева паничка, изобретена от Юлиус Петри е незаменим съд в лабораторната практика. Тя се използва за култивиране на микроорганизми, причинители на инфекциозни заболявания и, както доказаха участниците в конкурса, за изкуство. Съдействие за реализиране изложбата оказа Ridacom – лидер в предоставянето на съвременни лабораторни решения.  След селекция трите най-добри рисунки получиха награди.

„Стъклото в денталната медицина и дентална фотография" е темата, която обедини демонстрацията „Дентална фотография" и лекцията с беседа „Стъклото в денталната медицина".

„Медицинска дъга от стъкло" е мотото на Медицински университет – Пловдив за участие в проекта „Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH".

Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обхващат вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участваха над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма "Хоризонт Европа" 2021 - 2027 на Европейския съюз.

Фокус на събитията от Нощта тази година беше темата за стъклото – най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и измененията на климата и свързаните спешни и важни избори, които човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на обявената от ООН 2022 година за Международна година на стъклото и глобалните европейски програми и приоритети. Проектът за Европейска нощ на учените - SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x5ra

Гост 02.10.2022 22:10:29

Похвална инициатива, която разпалва интереса към биология и химия, и мотивира учениците при избор за бъдеща медицинска професия. Любознателните ученици от ЕГ бяха впечатлени от интересната информация, експерименти и симулационни модели поднесени по атрактивен начин. Събитието е пример за добра практика за PR.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница
03.02.2023 17:23:30

Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница

Осигуряването на медицинска помощ за населението в община Сърница, област Пазарджик през цялото д ...

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно
03.02.2023 16:58:30

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно

Удължаването на срока на предписване на медикаментите, особено в ПИМП, е неразумно и не би довело ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...